Αν υπάρχει ένα μέτρο που δείχνει την κατεύθυνση στην οποία οδεύει ο κόσμος αυτό δεν είναι άλλο από τα στατιστικά για τους θανάτους και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων και σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 2022 η κατάσταση επιδεινώθηκε και μάλιστα ραγδαία.
Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2022, έως την 1η Δεκεμβρίου, ήταν αυξημένος κατά 20% από τον αντίστοιχο της περυσινής περιόδου, αντιστρέφοντας έτσι την πτωτική τάση των δύο προηγουμένων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).
Ο πόλεμος στην Ουκρανίας έχει, προφανώς, παίξει ρόλο, ανεβάζοντας τις απώλειες.
Συνολικά οκτώ δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο, καθιστώντας τη χώρα τη δεύτερη πιο επικίνδυνη για τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης.
Πιο συγκεκριμένα, 57 ήταν οι δημοσιογράφοι που έχασαν φέτος τη ζωή τους «εν ώρα εργασίας», έναντι 48 που ήταν το 2021. Από αυτούς τους 57, 8 έπεσαν νεκροί στην Ουκρανία, 3 στη Συρία, 3 στην Υεμένη, 3 στη Βραζιλία, 6 στην Αϊτή και… 11 στο Μεξικό. Από τους 57, οι 7 ήταν γυναίκες.
Το Μεξικό συνεχίζει να είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους παγκοσμίως, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε, οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους εκεί, ερευνούσαν υποθέσεις σχετικά με δίκτυα εμπορίας ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος.
Περισσότεροι και οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι
Παράλληλα, 533 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή παγκοσμίως, με τους 78 από αυτούς να είναι γυναίκες. Ο αριθμός των γυναικών δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή αυξήθηκε κατά 28% φέτος, σε σύγκριση με το 2021. Οι χώρες με τους πιο πολλούς φυλακισμένους δημοσιογράφους το 2022 είναι η Κίνα (110), το Ιράν (47), η Λευκορωσία (31), η Μιανμάρ (62) και το Βιετνάμ (39).
ADVERTISING
Παράλληλα, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κάνουν ειδική μνεία και στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ που εξακολουθεί να κρατείται.
You will find more infographics at Statista