Κύματα – που μάλλον δεν υπολόγιζε- ξεσηκώνει με ομιλία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, καθώς οι αιχμές που άφησε για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων media, επειδή συνέκριναν τη διαχείριση της ελληνικής Δικαιοσύνης σε σκάνδαλα, με αυτή των βελγικών Αρχών, έγιναν αντιληπτές ως έμμεσες, αλλά σαφείς, απειλές, προς την ελευθερία του Τύπου και υπό την περιρέουσα ατμόσφαιρα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς το ζήτημα συζητήθηκε έντονα το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να τεθεί περαιτέρω σε θεσμικό επίπεδο.
Καμπανάκια στις Βρυξέλλες χτύπησε η ομιλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, καθώς ο ανώτατος δικαστικός απευθυνόμενος στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων φάνηκε να απειλεί υποδόρια τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς που ασούν κριτική στη Δικαιοσύνη με εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους, όταν νιώθει ότι η κριτική που ασκείται είναι άδικη.
Ο καταιγιστικός ρυθμός των εξελίξεων και η διεύρυνση του πολιτικού φάσματος των υπό διερεύνηση προσώπων, στην Ελλάδα, εγείρουν αναπόφευκτα ερωτηματικά, για την έως τώρα νωχελικότητα και έλλειψη πρωτοβουλίας που έχει επιδείξει η ελληνική Δικαιοσύνη στην διερεύνηση καταγγελιών, υποψιών και την προστασία της ελευθεροτυπίας.
Ανεβαίνει το ρίσκο
Το ενδεχόμενο η ελληνική Δικαιοσύνη να βρεθεί στο στόχαστρο των Βρυξελλών ή ακόμα και να απασχολήσει αρνητικά, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον κινδύνους και ρίσκα, καθώς η Ελλάδα βασίζεται στην καλή έξωθεν μαρτυρία τόσο για την απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησης, όσο και για την αντιμετώπιση, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, της Τουρκίας και άλλων διεθνών bad actors.
Το θέμα θέτει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Politico.eu, όπου η Νεκταρία Σταμούλη αναδεικνύει πτυχές των δηλώσεων Ντογιάκου, με σαφή υπόμνηση στην έμμεση απειλή προς την ελευθερία του Τύπου.
«Δεν είναι δυνατόν ένα τμήμα του Τύπου, εκμεταλλευόμενο έναν ουσιαστικά εντελώς αναποτελεσματικό νόμο για τον Τύπο, να στρέφεται και να υβρίζει όποιον κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του, τις υποδείξεις του, ακόμη και υπαγορεύει», είπε αργά το Σάββατο στη γενική συνέλευση της ένωσης εισαγγελέων ο Ισίδωρος Ντογιάκος.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος μιλώντας στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρθηκε στον Τύπο, μετά και την κριτική που του ασκείται στην υπόθεση των υποκλοπών «Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους θα αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες».
Ανησυχία για ρεβανσισμό
Η αναφορά του αυτή έχει προκαλέσει νέα ερωτήματα καθώς η εισαγγελία έχει τη δυνατότητα να ελέγξει όποιον θέλει εφόσον διαθέτει καταγγελίες και στοιχεία. Την ίδια ώρα ένα νομοσχέδιο, αυτό του Γιάννη Οικονόμου, και ένα Σχέδιο Δεοντολογίας του ΕΣΡ- στο οποίο μετέχουν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί- προβλέπουν λογοκριτικές διατάξεις και κυρώσεις για το σύνολο των ΜΜΕ.
Τα σχόλια του Ντογιάκου έρχονται μετά από συνεχή κριτική – κυρίως από αριστερούς ειδησεογραφικούς σταθμούς και πολιτικούς της αντιπολίτευσης – προς τις δικαστικές αρχές της Αθήνας για τον χειρισμό μιας συνεχιζόμενης έρευνας για ένα σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα.
Αυτή η κριτική έφτασε στο αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, με συγκρίσεις με τη σχετική ταχύτητα και αποτελεσματικότητα με την οποία ενήργησαν οι βελγικές αρχές στην έρευνά τους για εικαζόμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κίνδυνοι διεθνούς ντεμαράζ
Το Politico, μάλιστα, δεν περιορίζεται σε αυτές τις δηλώσεις Ντογιάκου, αλλά τις συσχετίζει -εμμέσως πλην σαφώς- με τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Κύρτσου και Τέλλογλου και τις καταγγελίες για προσπάθεια, από την πλευρά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να παρεμποδίσει τους ελέγχους της ΑΑΔΕ στον ΟΤΕ. Ο ίδιος, σε δηλώσεις του, αρνείται και απορρίπτει κατηγορηματικά τις καταγγελίες αυτές.
Συνδυαστικά, όμως, οι αναφορές του ανώτατου Δικαστικού στην κριτική που δέχεται ο ίδιος, τις πιέσεις που του ασκούνται για έρευνες και οι συγκεκαλυμμένες απειλές για εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους στα media, προκαλούν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη.
Με το #QatarGate να ξεδιπλώνεται στο Βέλγιο, την εμπλοκή προσώπων από την Ελλάδα και την κυβερνώσα παράταξη να εξετάζεται σε βάθος και την προσπάθεια της Ευρώπης να αποδείξει την ισχυρή βούλησή της για κάθαρση, τέτοια περιστατικά υποδόριων απειλών προς την ελευθερία του Τύπου, θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσανάλογα σκληρές απαντήσεις, σε δημόσιο, πολιτικό και θεσμικό επίπεδο…
Το ενδεχόμενο η ελληνική Δικαιοσύνη και η ελληνική κυβέρνηση να βρεθούν σε θέση απολογούμενου, όχι μόνο για τα σκάνδαλα αλλά και για τις δηλώσεις Ντογιάκου, ανεβάζει δυσανάλογα το ρίσκο και θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να έχει αντίκτυπο ακόμα και στον χρόνο των εκλογών.