Μπορεί το #Qatargate να κυριαρχεί στην επικαιρότητα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προκαλεί και έκπληξη για τους πολίτες σε Ελλάδα, Βέλγιο και την υπόλοιπη ΕΕ. Τα στοιχεία για την πεποίθηση διαφθοράς σε εθνικό επίπεδο δείχνουν ότι σκάνδαλα όπως αυτό είναι… στην ημερήσια διάταξη.
Το lobbying στην ΕΕ είναι νόμιμο, ο χρηματισμός όμως όχι. Οι διαφορές είναι μεγάλες, αλλά οι διαχωριστικές γραμμές πολλές φορές έχουν θολώσει.
Η υπόθεση ενδεχόμενου χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Qatar για τον επηρεασμό της πολιτικής σε διμερές επίπεδο, δεν αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη τέτοια περίπτωση. Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν η καρδιά της Ευρώπης σειόταν από το σκάνδαλο χρηματισμών του Αλίγεφ, του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τα σκάνδαλα διαφθοράς στη Deutsche Bank, ενώ τείνουν να ξεχαστούν οι υποθέσεις Σρέντερ και Μπαρόσο, που μπορεί να μην κατηγορήθηκαν ευθέως για δωροδοκία, αλλά το σκηνικό επηρεασμού της ΕΕ από τρίτους παράγοντες ήταν ξεκάθαρο…
Στην τελευταία υπόθεση διαφθοράς στην οποία το Κατάρ φαίνεται να χτίζει δίκτυο επηρεασμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμών, περιμετρικά, εμπλέκεται και η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Η ίδια αρνείται εμπλοκή της και σύμφωνα με διαρροές αποδίδει ευθύνες στον σύντροφό της, που έχει επίσης συλληφθεί. Το σενάριο αυτό αποδέχεται ο Φρανσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος καταδεικνύει ως εγκέφαλο τον Βενσιντίνι, πρώην Ευρωβουλευτή και επικεφαλής ΜΚΟ. Οι βελγικές αρχές, όμως, φέρονται να έχουν στοιχεία που εμπλέκουν όχι μόνο την Εύα Καϊλή, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειάς της. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε άλλωστε και ποινική διερεύνηση στην Ελλάδα.
Οι υποψίες των ερευνητών σχετίζονται με μεγάλα χρηματικά ποσά που φέρεται να κατέβαλε η διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ του 2022 για να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική.
Για τους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες, το γεγονός ότι μια υπόθεση διαφθοράς αναδύεται μέσα από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Την περασμένη άνοιξη, κατά μέσο όρο το 68 τοις εκατό των ερωτηθέντων σε μεγάλη δημοσκόπηση ανέφερε ότι η διαφθορά ήταν ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους.
Γιατί λοιπόν να είναι διαφορετικά στο Στρασβούργο ή στις Βρυξέλλες; Όπως δείχνει το infographic, η Ελλάδα ηγείται όλων των χωρών της ΕΕ στην αντίληψη της διαφθοράς. Σύμφωνα με τους Δανούς, η διαφθορά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα τους. Μαζί με τη Φινλανδία, η Δανία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ όπου λιγότεροι από ένας στους πέντε πολίτες πιστεύουν ότι η διαφθορά εξακολουθεί να επικρατεί σε εθνικό επίπεδο.
You will find more infographics at Statista