Το πολιτικό ρίσκο ανεβαίνει. Οι αγορές έπεσαν, όχι λόγω των σκανδάλων, αλλά επειδή η ΈΚΤ αποφάσισε αποσυρθεί -όχι διακριτικά- από το χρηματοδοτικό πάρτι εταιριών και κυβερνήσεων. Καθώς η Λαγκάρντ θα εξηγεί πως καταργεί τους μηχανισμούς διαμοιρασμού του κινδύνου, οι αγορές θα αρχίσουν να βιώνουν το σοκ της τιμολόγησής του. Μπορεί στις μετοχές το ρίσκο να υποεκτιμάται, στις χώρες όμως -ήτοι στα ομόλογά τους- καταγράφεται κανονικότητατα.
Εν τω μεταξύ, δεν φαίνεται να θυμάται κανείς τα μεγάλα λόγια για τον μηχανισμό αποτροπής κατακερματισμού των αγορών και προστασίας της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, αυτό το εργαλείο της ΕΚΤ που θα στήριζε τα ελληνικά ομόλογα… λέμε τώρα. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ να θυμίσουμε ότι το εργαλείο αυτό το τρώει η ναφθαλίνη…
Το θυμίζουμε, τώρα, γιατί αν συνεχίσει έτσι η δουλειά η αναβάθμιση δεν θα έρθει ούτε με τη δευτέρα παρουσία…
Και μιας και ασχολούμαστε με τα δημοσιονομικά, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Όσο ο πληθωρισμός είναι ψηλά τα επιτόκια του 7%+ δεν πονάνε πολύ, αλλά από του χρόνου που θα πέσει θα τσούζουν. Ούτε λόγος βέβαια για έξοδο της νέας κυβέρνησης στις αγορές τον Ιούνιο.
Όποιος αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών το 2023 θα πρέπει να έχει προίκα γιατί οι αγορές θα είναι ερμητικά… κλειστές. Εκτός αν στο μεταξύ μεσολαβήσει αναβάθμιση και αλλάξει το στόρι.
Στενεύουν τα περάσματα
Μετά την Εύα έρχεται η Μαρία κα στο μεταξύ η MRB. Είχαν προηγηθεί οι παρακολουθήσεις, η αστυνομική βία, τα πλήγματα στην ελεύθερη δημοσιογραφία, ο Κολωνός και η Κιβωτός. Όπως έγραψε και ο Αλέξης Παπαχελάς, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν… Για να συνεχίσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος διατυπώνοντας εμμέσως πλην σαφώς κατηγορίες για τον ρόλο του πρωθυπουργού, τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης και σκιαγραφώντας το σκηνικό της προσπάθειας συγκάλυψης.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό και με την ακρίβεια να επαλαύνει, δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται -ξανά- προτάσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό. Τα φιλοκυβερνητικά site λένε ότι οι προτάσεις απορρίφθηκαν, αλλά οι εκλογές και οι υποτιμήσεις δεν προαναγγέλονται…
… κι οι φίλοι μου φαντάσματα
Στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσουν, σε κεντρικό επίπεδο, πόσο στριμωγμένο θέλουν τον Μητσοτάκη και πόσο αδύναμη τη ΝΔ. Επίσης, πρέπει να βρουν τα ερείσματά τους στην κοινωνία.
Ο κίνδυνος κινηματοποίησης της λαϊκής αγανάκτησης σε είναι… προφανής, τον σημείωσε πρόσφατα και ο Αλέξης Παπαχελάς, μιλώντας για φόβο επανάληψης του 2012.
Αν ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι θα κερδίσει την πρώτη Κυριακή, καλό θα ήταν να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής σύμπλευσης και να στείλει μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν θέλει να του φάει τον χώρο…
Διαφορετικά, μπορεί η απλή αναλογική να αποτελέσει πρόβλημα και γι αυτόν και να αναγκαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές… χάνοντας στο μεταξύ αξιοπιστία.
MYTILINEOS: Ο Βαγγέλης προσπαθεί…
Για να καταλάβεις τί εξυπηρετούν οι ανακοινώσεις των στρατηγικών σχεδίων των εταιριών πρέπει να αντιληφθείς τον στόχο. Αυτό, πάλι, προϋποθέτει… ότι μπορείς να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις και ότι ο επιχειρηματίες θα θέλει να πει πράγματα. Στην περίπτωση του Μυτιληναίου, ο πρόεδρος μιλάει, αλλά λέει μόνο αυτά που θέλει. Αν τον ζορίσεις και συντρέχουν και άλλες συνθήκες θα μπορούσε να… πει καμιά κουβέντα παραπάνω.
Επειδή όμως, η στρατηγική ξεδιπλώνεται, κάποιες φορές αυτά που δεν λέγονται ακούγονται δυνατότερα, στη σιωπή.
Για το σχέδιο μετασχηματισμού και διεύρυνσης του επιχειρηματικού αποτυπώματος της MYTILINEOS γράψαμε. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την ουσία και τη σημειολογία των ανακοινώσεων. Μάλλον καλά τα πήγαμε, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις…
Δεν θα μείνουμε όμως εκεί. Είπαμε -πριν τις ανακοινώσεις- ότι οι αλλαγές φέρνουν και γκρίνια. Ο πρόεδρος είναι γνώστης αυτών. Για τους υπόλοιπους τα γράφουμε, ότι αυτοί που επαινούνται περισσότερο συχνά είναι γιατί πλησιάζουν στην πόρτα… Οι αφανείς αναβαθμίζονται και αποκτούν εξουσίες. Επειδή υπάρχει και συνέχεια, δεν θα πούμε άλλα.
Όσον αφορά στους στόχους του Βαγγέλη Μυτιληναίου,
- ο ένας είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Ο ίδιος τη συνέδεσε δημοσίως με την προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Εμείς, ως συνήγοροι του διαβόλου, να θυμίσουμε ότι η Motor Oil έχει rating επενδυτικής βαθμίδας ανεξαρτήτως της χώρας.
- ο άλλος είναι η εισαγωγή στο City. Οι δύο στόχοι είναι σε πολλά αλληλένδετοι. Η επενδυτική βαθμίδα θα ξεκλειδώσει επενδυτές και κεφάλαια που θα δώσουν την ώθηση που χρειάζεται στην μετοχή και την… κεφαλαιοποίηση.
- Για να είναι έτοιμος ο όμιλος να υποδεχθεί το influx της ρευστότητας άλλαξε και καθάρισε το οργανόγραμμα.
- ο άλλος στόχος είναι η διαμόρφωση συνθηκών διατηρησιμότητας της κερδοφορίας. Αυτό θα κάνει ξεχωρίζοντας τους core τομείς, από τους υπόλοιπους, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν οι πολλαπλασιαστές.
- Εν τέλει, θέλει να δημιουργήσει αίσθηση επιχειρηματικής σταθερότητας και εταιρικής αξιοπιστίας, δίνοντας την προοπτική διοικητικής μετάβασης, αλλά χωρίς να αφήσει τα ηνία.
- Δύο νέα όργανα, ένα semi-executive και ένα συμβουλευτικό ιδρύονται με στόχο τη διασφάλιση της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της διάχυσης της γνώσης και διαχείρισης του ρίσκου στο ανώτατο επίπεδο.
Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος όμως δεν παραχωρεί κανέναν από τους δύο ρόλους του στη μητρική. Αυτό είναι ζήτημα που αν και θέλει να το αναγνωρίσει, υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού των επενδυτών. Κι αν τα συμβούλια και οι διαδικασίες διαχείρισης ρίσκου είναι καινοτόμα, δεν είναι ικανά να πείσουν… ιδιαίτερα όταν δεν έχουν ουσιαστικές εξουσίες.
Η Βρεττού πάει στην παράταση
Μπορεί άραγε η Ελένη Βρεττού να μάθει κινέζικα στις γιορτές. Η απάντηση είναι ναι! Οι επενδυτές όμως δεν είναι πολύ σίγουρο ότι υπάρχουν. Η προθεσμία της Τράπεζας της Ελλάδος για την ΑΜΚ της Attica Bank έληξε σήμερα, αλλά η νέα CEO της τράπεζας είχε προετοιμαστεί για… καθυστερήσεις.
Καθυστερήσεις όμως παίζει και το Ellington, το οποίο θέλει να πουλήσει ακριβά το τομάρι του, καθώς όλα δείχνουν ότι φεύγει. Να σημειώσουμε ότι φεύγοντας θα πάρει και την Μαραγκουδάκη.
Η Attica Bank θέλει έναν ισχυρό παίχτη, που να εμπιστεύεται την Ελένη Βρεττού, να μπορεί να βάλει λεφτά και να μην ενοχλεί τον Γιάννη Στουρνάρα.
Αν περάσει ο Γενάρης, πάντως, τότε η αμκ θα καταστεί όνειρο απατηλό και το σενάριο τριχοτόμησης της Attica Bank ορατό… just sayin’…
Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία τραπεζιτών – κυβέρνησης
Τη συμφωνία που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης είχε προαναγγείλει ο Νίκος Σακελλαρίου από εδώ.
Τώρα, το πόσο θα διαρκέσει η εκεχειρία και αν θα έχει οφέλη που θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα άλλο θέμα. Η λύση μοιάζει βραχύβια….
Η ΔΕΗ πάει Ρουμανία
Στη Ρουμανία έφτασε η χάρη του Στάσση, του CEO της ΔΕΗ, ο οποίος αναζητά ώριμες επενδύσεις για αντιστάθμιση κόστους. Εκεί βέβαια, δεν έφτασε δια της επιχειρηματικής, αλλά μάλλον δια της πολιτικής οδού.
Η ΔΕΗ υπέγραψε σύμβαση αποκλειστικότητας για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Στο διάστημα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν τα έγγραφα της συναλλαγής ενώ η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence), ενώ η Enel σταματά τις όποιες συζητήσεις είχε με άλλους ενδιαφερόμενους για τα πάγια της Ρουμανίας.
Η Enel είχε εισέλθει στη Ρουμανία το 2005 και έχει στη χώρα καθετοποιημένη παρουσία στην διανομή, την εμπορία και τις ΑΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των δικτύων διανομής που είχε σπάσει σε γεωγραφικά κομμάτια, η Enel είχε αγόρασε σε διαφορετικά κύματα ιδιωτικοποιήσεων την περιοχή Muntenia Sud, δηλαδή την περιοχή που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Βουκουρέστι, την περιοχή Banat, που περιλαμβάνει την Τιμισοάρα δηλαδή τη βιομηχανική ζώνη της χώρας και την περιοχή Dobrogea που περιλαμβάνει την Κοστάντσα δηλαδή το τουριστικό κομμάτι της χώρας.