Στο στόχαστρο της OLAF μπαίνει και η ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, η Μαρία Σπυράκη, με τον εισαγγελέα της ΕΕ να ζητά άρση της βουλευτικής ασυλίας της, για τη διερεύνηση θεμάτων απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ και ειδικότερα για τις αμοιβές συνεργατών της.
Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κυρίας Εύας Καϊλή, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της κυρίας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλεγμένη με τη Νέα Δημοκρατία.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αθήνα, ανεβάζοντας το πολιτικό ρίσκο και φθείροντας έτι περαιτέρω τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το μπαράζ αρνητικών ειδήσεων για διαφθορά και ειδικά Ελλήνων αξιωματούχων στην Ευρωβουλή και υπόνοιες για άλλους στην Κομισιόν ρίχνουν βαριά σκιά και προκαλούν ανησυχία για το επίπεδα διαφθοράς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, τόσο στην Εύα Καϊλή όσο και στη Μαρία Σπυράκη ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.
Η απάντηση της Μαρίας Σπυράκη
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη δήλωσε για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:
«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπού πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Δεν έχω καμία σχέση με το qatagate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».