Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Qataragate, καθώς σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir που αποκάλυψε και παρακολουθεί στενά το θέμα, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φρανσέσκο Τζόρρτζι, ομολόγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση και επιχειρεί να αναλάβει το σύνολο των ευθυνών και να απεμπλέξει την Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια.
Ομολόγησε την ενοχή του στην υπόθεση Qatargate ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα Le Soir επικαλούμενη δικαστικά έγγραφα.
Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, ο Τζόρτζι είπε στους αστυνομικούς και στον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ ότι υπήρξε μέλος μιας οργάνωσης που είχε επαφές τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ, με στόχο την παρέμβαση σε ευρωπαϊκές υποθέσεις. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι η ταυτόχρονη προσπάθεια επηρεασμού της ΕΕ τόσο από το Κατάρ, όσο και από το Μαρόκο.
Φέρεται να έχει επιβεβαιώσει επίσης, ότι ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – S&D) Πιερ Αντόνι Παντζέρι (φωτό κάτω δεξιά), είναι όντως ο επικεφαλής του κυκλώματος.
Η εκδοχή αυτή αφήνει εκτός… κυκλώματος την Εύα Καϊλή, η οποία χθες ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί και να αποφασιστεί το ενδεχόμενο προφυλάκισής της. Υπ αυτό το πρίσμα, φαίνεται πως Τζόρτζι και Καϊλή συντονίστηκαν νομικά, ευθυγραμμιζόμενοι σε κοινή γραμμή, με στόχο να αφεθεί ελεύθερη η Ελληνίδα.
Βέβαια, ακόμα δεν είναι σαφές τί είδους και βαρύτητας στοιχεία διαθέτουν κατά της Εύας Καϊλή οι βελγικές αρχές και αν η ομολογία και το αφήγημα Τζόρτζι επαρκούν είτε για την απελευθέρωσή της, είτε ακόμη και για την πλήρη απεμπλοκή της από την υπόθεση.
Μέχρι στιγμής, πάντως, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και συνωμοσία για την επιρροή σε ευρωπαϊκές και βελγικές υποθέσεις. Δεν είναι σαφές αν το σύνολο των κατηγοριών αφορά στο σύνολο των κατηγορουμένων, ή αν έχουν απαγγελθεί κατά περίσταση.
Το Timeline
Ο Παντζέρι είναι ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής. Ανάλογη τύχη είχε τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο.
Από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν δε πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε «σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν σε καλό δρόμο».
Το 2019, ο Παντζέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l’Impunite et pout la Justice Transitionnelle), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ ήταν να προωθήσει τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει για ακόμη μία εβδομάδα προφυλακισμένη στις βελγικές φυλακές του Χάρεν αφού δεν παρέστη στην κεκλεισμένων θυρών ακροαματική διαδικασία ενώπιον των βελγικών αρχών. Αιτία; Η απεργία συνδικάτου αστυνομικών υπαλλήλων των γυναικείων φυλακών εξαιτίας της οποίας δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της από τις φυλακές στο προδικαστικό συμβούλιο. Έτσι, καθώς η ίδια δεν ήταν παρούσα, η υπόθεσή της δεν συζητήθηκε και η κ. Καϊλή έλαβε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου.