Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με τον περιορισμό επαναγοράς ομολόγων είναι το στοιχείο που φοβίζει τους επενδυτές της Ευρωζώνης. Η αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% (όπως χθες έκανε η FED) θεωρείται δεδομένη.
To γεγονός ότι μόλις η FED ανακοίνωσε την σύσφιξη της δικής νομισματικής πολιτικής χθες το βράδυ, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες γύρισαν από έντονα θετικοί σε έντονα πτωτικοί. Επίσης σήμερα, οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαικών χρηματιστηρίων κινούνται έντονα καθοδικά.
Οι 48 από τους 51 αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg περιμένουν η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια της σήμερα κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις 15.00 ώρα Ελλάδος. Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι ο ρυθμός αύξησης επιτοκίων αλλά το γεγονός ότι η κα Λαγκάρντ θα παρουσιάσει και τις αναθεωρημένες οικονομικές της προβλέψεις που θα φτάνουν μέχρι το 2025. Θα ακολουθήσει μισή ώρα αργότερα η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβράδυνε στο 10% τον Νοέμβριο, από το ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο και αυτό ουσιαστικά επιτρέπει την μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων χωρίς να επηρεαστεί ούτε ο πληθωρισμός Ιανουαρίου ούτε να επιβαρυνθεί περισσότερο η ανάπτυξη. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΚΤ έχει συγχρονιστεί με την FED στις αυξήσεις επιτοκίων παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες σε οικονομία και κοινωνία είναι διαφορετικές
Βοηθά η αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου
Αναζητώντας θετικούς καταλύτες στις εξελίξεις θα πρέπει να πούμε ότι η αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίων είναι μία εξαιρετική εξέλιξη για την ευρωπαική βιομηχανία. Με βάση τα νέα προθεσμιακά συμβόλαια Ιανουαρίου , η μέση τιμή στο brent που διοχετεύεται και στην παραγωγή και στην κατανάλωση διαμορφώνεται κοντά στα 85 δολάρια /βαρέλι όταν οι γερμανικές και γαλλικές βιομηχανίες έχουν σχηματίσει προβλέψεις για πάνω από 90 δολάρια /βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστεί και το λειτουργικό κόστος και θα αυξηθούν τα περιθώρια κερδοφορίας των ευρωπαικών βιομηχανιών.
Η θετική αυτή εξέλιξη, ωστόσο δεν περιορίζει τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους (Αμερικής και Ευρώπης) να αποτρέπουν τους επενδυτές τους (retail) στο να τοποθετούνται σε ευρωπαικές μετοχές καθώς διαβλέπουν ύφεση διαρκείας για την Ευρωζώνη και ίσως και για κάποια κράτη εκτός Ευρωζώνης.