Το αστέρι του Έλον Μασκ χάνει τη λάμψη του; Κάποιος θα μπορούσε να το πει, καθώς ο ιδιοκτήτης της Tesla δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ενώ τελευταία χάνει λεφτά από… παντού. Πλέον, τη θέση του Μασκ στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κατέχει ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, ο ιδιοκτήτης της LVMH.
Ο Μασκ δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, καθώς τη θέση αυτή κατέχει ο ιδιοκτήτης της LVMH Μπερνάρ Αρνό… Όχι ο Αρνό δεν απέκτησε περισσότερα λεφτά… αλλά ο Μασκ έχει χάσει κυριολεκτικά “τ’ αυγά και πασχάλια”…
Αν και ο όμιλος LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE εκπέμπει υπερβολή, με 75 ετικέτες που κυμαίνονται από Dom Perignon έως Christian Dior και Tiffany & Co., ο ίδιος αναζήτησε ένα χαμηλό προφίλ σε μια χώρα όπου η επίδειξη πλούτου θεωρείται αποκρουστική. Ο Αρνό, με περιουσία 172 δισ. δολαρίων, έχει χρησιμοποιήσει την επιχειρηματική του δεξιοτεχνία για να μετατρέψει τον LVMH στον μεγαλύτερο όμιλο ειδών πολυτελείας στον κόσμο.
Ο Αρνό κινείται στο άλλο άκρο από τον Μασκ. Χαμηλών τόνων, χωρίς λογαριασμούς στα social media και με προσεκτική δημόσια παρουσία, αποφεύγει να γίνεται θέμα συζήτησης ο ίδιος, αφήνοντας τον ρόλο αυτό στα προϊόντα του…
Ο όμιλος είναι ένα πεδίο εκπαίδευσης για φιλόδοξους σχεδιαστές που επιδιώκουν να κάνουν όνομα, σχολιάζει το Bloomberg: ο Marc Jacobs και ο αείμνηστος Virgil Abloh στη Louis Vuitton, ο Raf Simons στον Christian Dior, η Phoebe Philo στη Celine. Όλα έβαλαντη σφραγίδα τους σε καινοτομίες που κράτησαν τον οίκο «φρέσκο» για τους καταναλωτές.
Ενώ η πτώση των αγορών έχει πλήξει και τον Αρνό φέτος –η περιουσία του μειώθηκε περίπου 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022– τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα για εκείνον από τους δισεκατομμυριούχους του κλάδου τεχνολογίας που κυριαρχούν στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζήτηση παρέμεινε ανθεκτική για προϊόντα υψηλής ποιότητας καθώς η κρίση του Covid-19 έχει υποχωρήσει.
Η LVMH με έδρα το Παρίσι πραγματοποίησε πωλήσεις 64 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, σε μια απότομη ανάκαμψη από τα βάθη της πανδημίας το 2020. Ο Αρνό και η οικογένειά του κατέχουν περίπου το 48% των μετοχών της εταιρείας, με το 64% των δικαιωμάτων ψήφου.
Ο μηχανικός της… μόδας
Ο Μπερνάρ Αρνό γεννήθηκε στο Roubaix στη βόρεια Γαλλία το 1949, αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο. Συνέχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση Ferret Savinel, η οποία είχε επικεντρωθεί στις βιομηχανικές κατασκευές, πριν μετακομίσει το 1981 στις ΗΠΑ, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στην ανάπτυξη ακινήτων.
Επέστρεψε στη Γαλλία το 1984, όταν ανέλαβε την Boussac Saint-Freres, τον χρεοκοπημένο όμιλο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που είχε ένα διαμάντι: τον οίκο Christian Dior.
Απέκλεισε τις περισσότερες από τις άλλες επιχειρήσεις της εταιρείας και χρησιμοποίησε τα κέρδη για μπει επιθετικά στην LVMH, μετά τη συγχώνευση των Louis Vuitton και Moet Hennessy το 1987.
Η LVMH εξελίχθηκε σε μεγαθήριο υπό την καθοδήγηση του Αρνό. Η λογική απλά: Όλα τα προϊόντα που θέλουν αυτοί ου δεν ξέρουν τί έχουν και τί θέλουν… Πουλάει από σαμπάνιες, κρασί, οινοπνευματώδη ποτά, μόδα, δερμάτινα είδη, ρολόγια, κοσμήματα, διαμονές σε ξενοδοχεία, αρώματα και καλλυντικά μέσα από περισσότερα από 5.500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.
Κλειδί αποδείχθηκε η επέκταση στην Κίνα… νωρίς, καθώς άνοιξε το το πρώτο κατάστημα Louis Vuitton στο Πεκίνο το 1992.
Σήμερα η LVMH αποτιμάται στασ 365,7 δισ, ευρώ στο ταμπλό του γαλλικού χρηματιστηρίου. Ο Αρνό… που έχει πλέον μεγαλώσει, άλλαξε τον κανονισμό της εταιρίας που έθετε όριο ηλικίας για τον CEO, ώστε να συνεχίσει να διοικεί την LVMH.