Πληθωρισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα, για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προβλέπει η ΕΚΤ, προαναγγέλοντας μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, ενώ στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι προβλέψεις θα είναι βραχύβιες.
Αναφορικά με τη QE, από τον Μάρτιο μετατρέπεται σε QT καθώς ξεκινά η σύσφιξη, που σημαίνει ότι δεν θα επενδύονται πλέον το σύνολο των αποπληρωμών, με στόχο τη συρρίκνωση του ισολογισμού.
Παράλληλα, η ΕΚΤ πετάει το μπαλάκι για τον έλεγχο των τιμών στις κυβερνήσεις, ζητώντας να περιοριστούν τα μέτρα στήριξης, να γίνονται μόνο κοινωνικά στοχευμένες παρεμβάσεις και συστήνει στις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και να αυξήσουν την παραγωγή, διαθεσιμότητα και αποθήκευση ενέργειας.
Έτσι, στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι ο έλεγχος του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προσδιοριστικό παράγοντα του πληθωρισμού στην Ευρώπη, βρίσκεται στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων. Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι το μέγεθος των επενδύσεων στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας και καυσίμων και η ταχύτητα υλοποίησης αποτελούν παράγοντες που θα συμβάλλουν καταλυτικά στον έλεγχο των τιμών.
Επί του ενεργειακού, πάντως, η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ τάσσονται κατά της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς υποστηρίζει ότι θα αποδομηθεί το σύστημα συναλλαγών μέσω του TTF και ότι μεγάλοι όγκοι συναλλαγών θα μεταφερθούν σε “σκοτεινές γωνιές” περιορίζοντας τις διαθέσιμες πληροφορίες και αυξάνοντας -κατ επέκταση- τη μεταβλητότητα και το ρίσκο, σε όλο το σύστημα.
Τόσο στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, όσο και στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ γίνεται ελάχιστη αναφορά στη Ρωσία και την επιτθετικότητα που επιδεικνύει διεθνώς, σηματοδοτώντας στροφή από την απόδοση στη Μόσχα των ευθυνών για την ενεργειακή κρίση.