Ενώ η συζήτηση στην Ελλάδα εσχάτως επικεντρώθηκε στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και μάλιστα στα Νότια και δυτικά της Κρήτης, κινητικότητα υπάρχει και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την κυβέρνηση να προωθεί ενεργά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, μια περίοδο που οι ανεμογεννήτριες στο έδαφος συναντούν σημαντικές αντιστάσεις.
Όπως ανακοίνωσε η καθ ύλην αρμόδια γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, η κυβέρνηση ωριμάζει σχεδιασμό για την εγκατάσταση τεσσάρων υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε Αλεξανδρούπολη, Κρήτη και δύο ακόμα περιοχές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, είχαν γίνει προσπάθειες για αδειοδότηση αιολικού και υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Γυάρο, αλλά είχαν συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις.
Για την κυβέρνηση, η συγκυρία που έχει δημιουργηθεί τώρα, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας ώστε να καμφθούν περιβαλλοντικές και κοινωνικές αντιστάσεις, με την επίκληση της ενεργειακής και εθνικής ασφάλειας.
Ο σχεδιασμός
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πάντως, ο στόχος είναι η συνολική ισχύ από τα υπεράκτια πάρκα να φτάσει στα 2 GW μέχρι τις αρχές του 2030. Η κ. Σδούκου είπε πως για να επιτευχθεί αυτός ο πρώτος στόχος στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών θα απαιτηθούν επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 8.220 νέες θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες), σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton. Η ίδια, βέβαια, αναγνώρισε ότι ο στόχος είναι πολύ φιλόδοξος, ενώ εξήγησε πως τα υπεράκτια αιολικά θα περιλαμβάνονται στο αναμορφωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που θα παρουσιαστεί το 2023.
Η κ. Σδούκου υποστήριξε πως τους τελευταίους μήνες υπήρξε στενή συνεργασία του υπουργείου με πλήθος φορέων και συμβούλων (με στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD), ώστε να μελετηθούν οι θαλάσσιες περιοχές της χώρας και να υπάρξει μια πρώτη επιλογή των τοποθεσιών που είναι ελκυστικές για υπεράκτια αιολικά, με βάση σειρά κριτηρίων.
Το χρονοδιάγραμμα
Παράλληλα, το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο κινείται η ΕΔΕΥΕΠ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, παρουσίασε ο CEO Άρης Στεφάτος. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη:
- Προβλέπεται πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών θα εκδοθεί μέχρι τον Μάιο, ενώ
- το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους αναμένονται οι τεχνικές μελέτες για τον καθορισμό των περιοχών ανάπτυξης των πάρκων και οι προτάσεις για τις διασυνδέσεις τους.
- Το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των περιοχών και
- τότε θα κατατεθεί και ο πρώτος γύρος αιτήσεων, ώστε να εκδοθούν και οι άδειες που θα επιτρέψουν στους υποψηφίους να κάνουν τις μετρήσεις τους (ανεμολογικά δεδομένα, μετρήσεις για τα κύματα κ.λπ.).