Επειδή πολλά γράφονται, αλλά ελάχιστα έχουν ουσία και… πληροφορία, η στήλη επανέρχεται για να φωτίσει αθέατες πτυχές σε πολιτικό και… επιχειρηματικό επίπεδο. Το #QatarGate, που ερευνούν οι βελγικές αρχές έχει προεκτάσεις που υπερβαίνουν τα σύνορα του Βελγίου και φτάνουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς τα ηλεκτρονικά και φυσικά ίχνη του χρήματος λένε άλλες ιστορίες.
Βέβαια, στις Βρυξέλλες σήμερα κρίνεται η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή και των άλλων τριών κρατουμένων. Προγνωστικά δεν υπάρχουν, καθώς τα προφανή στην Ελλάδα δεν έχουν ανταπόκριση εκεί. Οπότε περιμένετε να δούμε. Με βάση το κατηγορητήριο, πάντως, οι μέγιστες ποινές δεν είναι μεγάλες. Σε πολιτικό επίπεδο τα μηνύματα έχουν σταλεί, ενώ τα στόματα έχουν ήδη ανοίξει.
Λογικά, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος συλλήψεων, αυτή τη φορά μεσαίων στελεχών, τα οποία και κρατούσαν τους διαύλους ανοιχτούς και λειτουργικούς.
Στα καθ ημάς,
Δεν είναι νέος πια, αλλά είναι ωραίος…
Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος ανακοινώνει σήμερα το πλάνο μετασχηματισμού του ομίλου του, διαμορφώνοντας αυτό που λέγεται διάδοχο κατάσταση. Ήτοι, ο επιχειρηματίας θα παρουσίαση έναν νέο όμιλο, διαφοροποιώντας τις πηγές εσόδων, τις εξαρτήσεις κα ενισχύοντας την κυκλικότητα. Παράλληλα, δείχνει ο ίδιος διάθεση να βάλει συνεταίρους. Αυτό δείχνει το deal με τον Watsa.
Ο Βαγγέλης είναι ίσως στην καλύτερή του φάση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχει μεγαλώσει. Αυτό ακριβώς είναι και το μείζον θέμα που θέλει να αντιμετωπίσει εισάγοντας τη νέα κουλτούρα της διαρκούς μετεξέλιξης του ομίλου MYTILINEOS.
Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος μπορούσε πάντα να πείθει επενδυτές, προτάσσοντας το track record του, την επιχειρηματική του οξύτητα και το πολιτικό του διαμέτρημα. Καθώς όμως τα χρόνια περνούν και οι επιτυχίες διαμορφώνουν έναν κραταιό όμιλο, απαιτείται η εμπέδωση της τεχνογνωσίας αυτής θεσμικά και οργανικά.
Ωριμότητα και γκρίνιες
Ο επιχειρηματίας θα προσπαθήσει να δείξει ωριμότητα, προωθώντας την ανανέωση και διατηρώντας ο ίδιος κομβική θέση και καταλυτικό ρόλο αλλά με τρόπο που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των μετόχων ακόμα και μετά την εποχή του…
Μεταξύ των αλλαγών, είναι και οι μετακινήσεις στελεχών. Νέοι έρχονται και αναλαμβάνουν πόστα και παλαιότεροι μετακινούνται σε συμβουλευτικούς ρόλους, που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι… προσωρινοί μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση και να… βρουν άλλες καριέρες.
Επιχειρηματικά, οι πρωτοβουλίες είναι στην λογική κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φέρνουν γκρίνιες, στεναχώριες και… συγκρούσεις εσωτερικά.
Η επόμενη ημέρα
Επενδυτικά, όπως έχει ήδη γράψει η στήλη και το Crisis Monitor, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος θα επιδιώξει ενεργά την είσοδο στον FTSE 100, αλλά ως… Utility Company. Γι’ αυτό κι ετοιμάζει την Smart Cities. Η εταιρία θα πάρει προίκα κάποια ώριμα ενεργειακά έργα, θα κλείσει νέες δουλειές και θα αποκτήσει το δικό της χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων έργων. Στόχος είναι να παρεμβαίνει κάθετα στις κοινωνίες, παρέχοντας λύσεις ολιστικής διαχείρισης ποιότητας ζωής.
Έτσι, μετά τον πιλότο με τα Άσπρα Σπίτια, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος είναι έτοιμος να ανακοινώσει συμφωνία και με τον Δήμο Αθηναίων, που θα περιλαμβάνει από τη διαχείριση απορριμμάτων και την παραγωγή ενέργειας, μέχρι την ενεργειακή εκπαίδευση και την καινοτομία.
Αυτό το deal θα είναι το πρώτο, όχι το μόνο. Ο Βαγγέλης δεν σκοπεύει να περιοριστεί εντός τοιχών. Στα Βαλκάνια -όσο περίεργο κι αν φαίνεται- το κλίμα και οι διεργασίες είναι πιο ώριμα από την Ελλάδα για την ανάπτυξη και προώθηση λύσεων ολιστικής διαχείρισης ποιότητας ζωής. Έτσι, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και σε δεύτερη -αλλά όχι πολύ μακρινή- φάση… Τουρκία, βρίσκονται στο ραντάρ του επιχειρηματία.
Κράχτης ο Watsa
Η επόμενη ημέρα, θα βρει την MYTILINEOS να προσπαθεί να υιοθετήσει μοντέλο agility, δηλαδή διαρκούς προσαρμοστικότητας. Σε αυτό, εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει η Fairfax, που αποτελεί -μεταξύ άλλων- και κοιτίδα στελεχών…
Το deal Μυτιληναίου – Watsa θα αποδώσει στην τσέπη του Βαγγέλη, καθώς η Fairfax θα αγοράσει μετοχές από τον επιχειρηματία και όχι από την αγορά. Παράλληλα, όμως, θα δώσει το στίγμα σε άλλους επενδυτές ότι ο όμιλος γίνεται λιγότερο προσωποκεντρικός, και είναι έτοιμος να μπολιασθεί και να… εξελιχθεί.
Έτσι, η αύξηση του ποσοστού της Fairfax εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως “κράχτης” για την προσέγγιση και άλλων επενδυτών που δεν τους αρέσουν τα προσωποκεντρικά σχήματα.
Τράπεζες και πολιτική…
Με το θέμα δεν ασχολούμαστε, ουσιαστικά. Απλά να ξέρετε ότι οι τραπεζίτες δεν διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση τη μείωση των κερδών τους.
Με αυτό κατά νου, μπορούμε να συζητήσουμε για μείωση προμηθειών, αναδιαρθρώσεις δανείων, κλπ.
Αν πραγματικά υπάρχει “τζαρτζάρισμα” των τραπεζιτών από την κυβέρνηση, τότε κερδισμένος βγαίνει ο Ενρία… κι αυτό δεν το θέλει κανείς,
Να θυμίσουμε, όμως, ότι στις αρχές της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, η Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας έκανε έφοδο στις τράπεζες και πήρε από τηλέφωνα μέχρι στικάκια… Η έρευνα αυτή τότε… δεν έβγαλε αποτελέσματα… Αν, λέμε τώρα, η κυβέρνηση θελήσει να πιέσει τους τραπεζίτες, μάλλον μπορεί… τώρα.