Νέο ράλι καταγράφεται στις τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, με το κόστος της μεγαβατώρας να ακουμπάει τα 400 ευρώ, επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί αρκετό καιρό.
Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος με αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του μίγματος πηγών ενέργειας, καθώς οι λιγότερο αξιόπιστες ΑΠΕ υποχωρούν, ενώ το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης ενισχύονται.
Για σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, η τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 399,36 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 25,29% σε μια μέρα (χθες Τρίτη ήταν στα 318,75/MWh), με τη χαμηλότερη στα 259,89 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 580,74 ευρώ/MWh, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η υψηλότερη τιμή ξεπέρασε τα 600 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα παρατηρείται υποχώρηση των ΑΠΕ, κυριαρχία του φυσικού αερίου, αλλά και αυξημένη συμμετοχή του λιγνίτη. Ειδικότερα, ο φυσικό αέριο κατέχει τα πρωτεία με 45,35%, ακολουθεί ο λιγνίτης με 22,49%, και έπονται οι ΑΠΕ με 14,17% (14,64% μαζί με της Κρήτης), οι εισαγωγές με 8,74% και τα υδροηλεκτρικά με 5,69%.
Auditor’s note: Η κρίση που όλοι περίμεναν
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει ότι το ευρωπαϊκό δίκτυο παραγωγής και διανομής ενέργειας τίθεται σε συνθήκες stress test, τόσο λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και της αναγκαστικής διαφοροποίησης του μίγματος πηγών ενέργειας, όσο και εξαιτίας της πολιτικής της Κομισιόν να μην δέχεται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τιμών, επιμένοντας στη θεώρηση ότι η κρίση είναι παροδική. Έτσι, η μεταβλητότητα στις τιμές και στη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου επηρεάζει άμεσα τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση, ενώ ο λιγνίτης, που αποτελεί μείζον καύσιμο αντιμετωπίζεται ως ρυπαρό και η τιμή του επιβαρύνεται από “φόρο” εκπομπής ρύπων και έτσι πληθωρίζεται τεχνητά, αναγκάζοντας τις εταιρίες είτε να τον υποκαστήσουν με φυσικό αέριο, είτε να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές.
Την ίδια στιγμή, οι ΑΠΕ που παράγουν τη φθηνότερη ενέργεια, δεν έχουν αξιοπιστία, καθώς οι συνθήκες παραγωγής δεν συμβαδίζουν απαραίτητα με τις συνθήκες κατανάλωσης, ενώ δεν υπάρχουν ικανές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας. Η ΕΕ, όμως, είναι πλέον αναγκασμένη να υποστηρίζει ενεργειακά και την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία έχει πλήξει καίριες υποδομές παραγωγής ενέργειας στη χώρα. Ενδεχόμενη άρνηση της Ευρώπης να καλύψει ενεργειακά την Ουκρανία τον χειμώνα θα δημιουργούσε νέα κύματα προσφύγων, επιβαρύνοντας πολλαπλώς την Ευρώπη.
Επίσης, οι αγορές, τώρα, καθορίζουν την τιμή του φυσικού αερίου με βάση τον ρυθμό εξάντλησης αποθεμάτων και τον ρυθμό αναπλήρωσης, καθώς και τη διαθεσιμότητα φορτίων και τις προβλέψεις για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών.