Την προαναγγελθείσα καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα η διάσκεψη των προέδρων, παραπέμποντας πλέον το θέμα στην Ολομέλεια.
Την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Σώματος Ρομπέρτα Μετσόλα.
Οι εξελίξεις είχαν προαναγγελθεί, ενώ αμέσως μετά τη σύλληψη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είχε ανακοινώσει την αναστολή του χαρτοφυλακίου της κυρίας Καϊλή. Η απόφαση της προέδρου να αναστείλει τα καθήκοντα της Εύας Καϊλή και της διάσκεψης των προέδρων να ενεργοποιήσει το άρθρο 21, όπως αυτό είναι γραμμένο, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό επιβαρυντικό παράγοντα για την πορεία της υπόθεσής της, καθώς δέχονται την πεποίθηση ενοχής για κακοδιαχείριση.
Auditor’s note: Ανεβαίνει το ρίσκο
Τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, επηρεάζουν το πολιτικό κλίμα στην Αθήνα και θέτουν ολόκληρη την Ευρώπη σε war mode, καθώς το πολιτικό ρίσκο ανεβαίνει και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, το ενδεχόμενο εμπλοκής περισσότερων προσώπων δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Παράλληλα, ανεβαίνει και το γεωπολιτικό ρίσκο, καθώς πλήττονται οι σχέσεις της ΕΕ με το Κατάρ, που συνεπάγεται ότι η συμφωνία προμήθειας LNG που έχει μόλις υπογράψει το Βερολίνο με τη Ντόχα, θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Έρευνες και στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, η Εύα Καϊλή ερευνάται και στην Ελλάδα από την Αρχή για την Νομιμοποίηση Εσόσων από παράνομες δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο η Αρχή με αίτημά της στην Εισαγγελία Διαφθοράς έλαβε διάταξη για τη δέσμευση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή. Έτσι δεσμεύτηκε και μια εταιρία Real Estate που είχε ιδρύσει με τον σύντροφό της πρόσφατα, με έδρα στο Κολωνάκι.
Οι κατηγορίες
Σύμφωνα με έως τώρα στοιχεία, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, παραμένει υπό κράτηση, ενώ η έρευνα για διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ενδεχόμενα άλλα αδικήματα συνεχίζεται. Το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει το προσεχές 10ήμερο για να αποφασίσει την προφυλάκιση ή όχι της Εύας Καϊλή και των τριών ακόμα κατηγορούμενων. Για την ώρα υπό κράτηση παραμένει και ο σύντροφός της, καθώς και ακόμη δύο πρόσωπα, ένας Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής και ένας συνδικαλιστής. Ο ανακριτής διέταξε την προσωρινή κράτηση της κυρίας Καϊλή, ως ύποπτη φυγής, απορρίπτοντας αίτημα υφ όρων απελευθέρωρή της σε κατ’ οίκον περιορισμό και με βραχολάκι.
Ελεύθεροι αφέθηκαν ένας Βέλγος εν ενεργεία Βουλευτής, ένας Βέλγος λομπίστας και ο πατέρας της Εύας Καϊλή. Στην έρευνα εμπλέκονται συνεργάτες και άλλων Ευρωβουλευτών, κυρίως των Σοσιαλιστών, ενώ υπάρχει εμπλοκή και ενός ακόμα συνεργάτη βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος.
Από διαρροές προκύπτει ότι η Εύα Καϊλή αρνείται το σύνολο των κατηγοριών που τις αποδίδονται, επιρρίπτει ευθύνες στον σύντροφό της, δέχεται ότι γνώριζε για τις σχέσεις του με το Κατάρ και τον συγκατηργορούμενο Ιταλό, πρώην Ευρωβουλευτή Πατσέρι.
Η γραμμή Καϊλή
Η υπερασπιστική που σκιαγραφείται κινείται στην κατεύθυνση της εμπλοκής δια συσχέτισης. Πρώτος στόχος των συνηγόρων είναι να αφεθεί ελεύθερη, ώστε να μπορέσει να φροντίσει το ανήλικο τέκνο της. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί ο διαχωρισμός της δίκης, η επίκληση της βουλευτικής ασυλίας και η ανάδειξη της πολιτικής διαδρομής.
Μελανά σημεία είναι οι δηλώσεις της για το Κατάρ, οι καταγγελίες από Κύπριο Ευρωβουλευτή ότι είχε προσεγγιστεί το γραφείο της Εύας Καϊλή για υποθέσεις του Κατάρ και στοιχεία που φαίνεται να έχει συλλέξει η οικονομική Εισαγγελία του Βελγίου.
Φήμες
Τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη φημολογία για εμπλοκή και πολιτικού προσωπικού από την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται οτιδήποτε.
Δημοσιεύματα την Δευτέρα ανέφεραν ότι ερευνάται και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με το γραφείο του να διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση με την Εύα Καϊλή ή το Κατάρ.