Σε πολύ υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βολή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την ΕΥΠ, στη σκιά του ορυμαγδού αποκαλύψεων από media στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μετατρέπουν τη βουλή σε “αρένα” με απευθείας διάλογο, επιθέσεις και σκληρούς χαρακτηρισμούς, καθώς η ένταση κλιμακώνεται, ενώ οι εκλογές πλησιάζουν.
Σε μείζον θέμα και της προεκλογικής περιόδου αναμένεται να αναδειχθεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τους πολιτικούς αρχηγούς να αφήνουν υπονοούμενα για περισσότερες αποκαλύψεις προσεχώς.
Ο πρωθυπουργός αφού παρουσίασε τις τομές του νέου νομοσχεδίου για τη λειτουργία της ΕΥΠ, απέρριψε κατηγορηματικά ότι παρακολουθούνταν υπουργός της κυβέρνησης (συγκεκριμένα ο κ.Χατζηδάκης) όταν νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε καλέσει να το ξεκαθαρίσει καλώντας τον μάλιστα, αν αποδειχθεί ότι ψεύδεται, να παραιτηθεί αμέσως από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ήταν υψηλοί από την πρώτη στιγμή της συζήτησης στη Βουλή, με τον μεν Κ. Μητσοτάκη να υπενθυμίζει τα θλιβερά γεγονότα στο Μάτι αλλά και την… κρουζιέρα του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και με το δε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει στον πρωθυπουργό δειλία και θράσος.
Εκτός από το μείζον σκέλος που αφορά την επάρκεια και τους στόχους των νομοθετικών παρεμβάσεων, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στη Βουλή αναλώθηκε γύρω από τις νέες αποκαλύψεις και με αιχμή ενδεχόμενη παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Καθώς οι τόνοι ανέβηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα παραίτησης του πρωθυπουργού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Και στις δύο περιστάσεις το διακύβευμα δεν είναι η πραγματική υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά η ενίσχυση της συσπείρωσης των κομμάτων και η διεύρυνση της επιρροής τους.