Επιδεινώνονται περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης, καθώς το Λυβυκό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Αθήνα για προσπάθεια δημιουργλιας τετελεσμένων όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ), με την ελληνική πλευρά να επιλέγει να απαντήσει με πρόταγμα την έλλειψη νομιμοποίησης της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Νέα τροπή προς το… χειρότερο λαμβάνουν οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σκληρές κατηγορίες. Στο πρώτο επεισόδιο μετά την διπλωματική εμπλοκή με Δένδια, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν απομακρυνθεί έτι περαιτέρω.
«Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα “μνημόνια” που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» διαμηνύει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών.
Κάτι το οποίο άλλωστε, επισημαίνει ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει πως «προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».
Στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τηλεγράφημα που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών, της κυβέρνησης της Τρίπολης, κατηγορεί την Ελλάδα για «εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης» και για «επιβολή τετελεσμένων» στην οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων, αναφερόμενο σε συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες για έρευνα και εξερεύνηση υδρογονανθράκων.
Auditor’s note: Έχει χαθεί η μπάλα
Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την εμπλοκή ο Νίκος Δένδιας είχε ζητήσει -και λάβει- δηλώσεις από τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, αναφορικά με την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών. Εν τέλει, όμως αυτά αποδεικνύονται πυροτεχνήματα… Χρονικά, η νέα αυτή αντιπαράθεση έρχεται μετά τη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια στα Τίρανα, όπου δόθηκε η αίσθηση προόδου, στην κατεύθυνση υπογραφής συνυποσχετικού για προσφυγή στη Χάγη, από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη