Μήνυμα ενωτικής συμπόρευσης, αλλά με σαφείς αιχμές, αστερίσκους και βαθιές πολιτικές διαφωνίες έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στα εγκαίνια του ομώνυμου ιδρύματος, το οποίο σηματοδοτεί μεν την πολιτική αποδρομή του, αλλά -όπως αποδεικνύεται- ενισχύει τη φωνή του…
Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός ΝΔ έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα των εγκαινίων του ιδρύματός του το βράδυ της Τετάρτης. Η σημειολογία της ίδρυσης ιδρύματος αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του πρώην πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη, παράλληλα όμως, η ομιλία του καθιστά σαφές ότι η φωνή και -και προφανώς η επιρροή του- είναι τώρα ισχυρότερη…
«Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο αναμφίβολα για αντιδημοκρατική εκτροπή και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του «Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά».
Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής και παρά τις προσδοκίες ο πρώην πρωθυπουργός δεν έδωσε… “συγχωροχάρτι” στον διάδοχό του. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η ενότητα του κόμματος είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά άφησε ανοιχτές ουλές και… πληγές.
«Η παράταξή μας θεμελίωσε τη δημοκρατία και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχτεί. Εχει σχέση με την ίδια μας την ταυτότητα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Εν συνόλω, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πολιτικά παρών, έθεσε τα ζητήματά του στο τραπέζι και πρόσφερε περιορισμένη και ad hoc στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Απέφυγε να αμφισβητήσει την συνοχή του κόμματος της ΝΔ, ζητώντας όμως παράλληλα σκλήρυνση στάσης και έθεσε κόκκινη γραμμή στην προώθηση των πρωτοκόλλων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στήριξη στο προσφυγικό
Στην έναρξη της ομιλίας του, τόνισε ότι «παραμένω μάχιμος πολιτικός και θα μιλήσω ως τέτοιος». Στις ημέρες μας ο δυτικός πολιτισμός δέχεται επίθεση που έχει στόχο την ακύρωσή του. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα και να μπαίνει όποιος θέλει, όποτε θέλει. Το σύγχρονο δουλεμπόριο σε βάρος αυτών των ανθρώπων δεν το δεχόμαστε, ούτε τους δουλέμπορους, τόνισε.
Εμείς στην Ελλάδα καταγγέλλουμε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί εργαλειοποιημένους μετανάστες σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αλλά οργιάζει η προπαγάνδα των πάσης φύσεως ψευτο-προοδευτικών.
«Θέλουν να μας κάνουν να ντρεπόμαστε για τον πατριωτισμό μας, τις αξίες και την ιστορία μας», δήλωσε.
Συσχέτιση με Ουκρανία
Θαυμάζουμε τους Ουκρανούς που πολεμούν για την πατρίδα τους. Εμείς για τη δική μας πατρίδα γιατί είναι μόδα να κάνουμε πίσω; Για την Τουρκία που έχει εισβάλει στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια να μην λέει κανείς κουβέντα;
Χωρίς πατριωτισμό δεν στέκει καμία κοινωνία, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Αιχμές για τη Δύση
Η Δϋση δεν είναι πάντα ενιαία. Πολλές φορές συνδέονται τα συμφέροντα με τις ιδέες. Τότε μια κυβέρνηση δέχεται μεγάλες πιέσεις. Δεν ξεχνώ ότι η τρόικα μου ζήτησε να παραδώσουμε σε ένα Ταμείο όλη την περιουσία της χώρας. Δεν υποχωρήσαμε, τότε. Το δέχτηκαν όμως κάποιοι άλλοι αργότερα.
Παντού ξεσπούν κρίσεις, συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς. Ζούμε σε μια παράδοξη εποχή που η κρίση έγινε κανονικότητα. Πίσω από αυτό κρύβονται ψευδαισθήσεις που καταρρέουν με πάταγο. Ψευδαισθήσεις πολιτικών ηγεσιών. Στην Ευρώπη πίστεψαν ότι το φθηνό ρωσικό αέριο θα εξασφάλιζε ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν βοήθησε την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Φαρσοκωμωδία η ενεργειακή πολιτική
Χαρακτήρισε «φαρσοκωμωδία» τη στρατηγική της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση και ειδικά σε ότι αφορά την προσπάθεια για επιβολή υψηλού πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά και στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο το οποίο θα αγοράζεται εν τέλει μέσω τρίτων χωρών.
Αναφέρθηκε σε ένα «κενό ηγεσίας» στη Δύση και έκανε λόγο για «την αρχή του τέλους της πολιτικής αξιοπρέπειας και των πολιτικών ιδανικών της Ευρώπης».
Βέβαια, οι αιχμές για το πλαφόν και τις κυρώσεις στο πετρέλαιο χτυπούν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι όμως ευθέως.
Βέβαια, έδωσε εύσημα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενος στην πολιτική για τους υδρογονάνθρακες:
«Το 2014 επί … Σαμαροβενιζέλων με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη δώσαμε τις πρώτες άδειες για εξόρυξη. Ηρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πάγωσε όλα. Μετά το 2019 είχαμε τους οικολόγους και τις αναφορές για την πράσινη μετάβαση. Αυτό το λάθος διορθώθηκε από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό. Σήμερα προχωράνε οι ε΄ρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης. Θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα μπορεί να την ταίσει…».