Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα στην Ευρώπη οι κυρώσεις και τα μέτρα ελέγχου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο, περιορίζοντας τις ποσότητες που εισάγονται από αγωγούς και θέτοντας ανώτατο όριο τιμής στις δια θαλάσσης μεταφορές αργού από τα Ουράλια. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει διαμηνύσει ότι θα διακόψει τις εξαγωγές σε χώρες που συμμετέχουν στους μηχανισμούς επιβολής κυρώσεων.
Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύονται από σήμερα Δευτέρα —με εξαιρέσεις—, καθώς το εμπάργκο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο τέθηκε πλέον σε ισχύ.
Μέρος δέσμης κυρώσεων προκειμένου να τιμωρηθεί η Ρωσία για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, το εμπάργκο τύποις ίσχυε ήδη αμέσως μετά την υιοθέτησή του, όμως επετράπη περίοδος προσαρμογής στα κράτη-μέλη της ΕΕ για να εφαρμόσουν σταδιακά την απαγόρευση. Επίσης, έχουν δοθεί εξαιρέσεις στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.
Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, μέτρο σχεδιασμένο για να πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι. Το όριο τιμής συνδέεται με αποφάσεις της G7 για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ η οποία ελήφθη τελικά το Σάββατο, αν το ρωσικό αργό μεταφέρεται ή ασφαλίζεται ή χρηματοδοτείται ή οι μεταφορείς λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες από δυτικές εταιρίες, απαγορεύεται να πωλείται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το όριο αυτό θα επανεξετάζεται ανά δύο μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση τις τιμές αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).
Η Ουκρανία και η Πολωνία θεωρούν την τιμή των 60 δολαρίων, υψηλή και ζητούσαν να κατέβει χαμηλότερα, δεδομένου ότι το ρωσικό αργό τιμολογείται ήδη χαμηλότερα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ενώ η Πολωνία αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, ενώ ο Εμάνουελ Μακρόν συναντώνταν στις ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν.
Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου και προϊόντων του σε όποιες χώρες συμμετέχουν στους μηχανισμούς επιβολής ορίων τιμής και ποσοτήτων. Μέχρι στιγμής, πάντως, το Κρεμλίνο δεν έχει ανακοινώσει αντίμετρα.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2023 εξάλλου τίθεται σε ισχύ ευρωπαϊκό εμπάργκο και όριο τιμής στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα που διαθέτει στην αγορά η Μόσχα.