Νέο ράλι σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, καθώς η βελτίωση των προοπτικών για τη ζήτηση και οι ανησυχίες για την προσφορά μετά το δίπολο περιορισμών απέναντι στο ρωσικό αργό, που έθεσε η ΕΕ σε ισχύ από σήμερα.
Τα futures του Brent όσο και του Crude σημειώνουν κέρδη της 3 και 2,5% αντίστοιχα ξεπερνώντας τα 88 και 82 δολάρια δολάρια το βαρέλι, στο φως νέων στοιχείων που καταδεικνύουν ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, από την χαλάρωση της zero-covid πολιτικής.
Ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο έχει σηματοδοτήσει χαλάρωση στη μάχη κατά του κορoνοϊού, δημιουργώντας ελπίδες για μια στροφή στην αυστηρή πολιτική μηδενικής COVID-COVID και βελτιώνοντας τις προοπτικές για ανάπτυξη και ζήτηση. Μεταξύ των τελευταίων ανακοινώσεων, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας χαλάρωσαν τις απαιτήσεις τεστ σε μεγάλες πόλεις το Σαββατοκύριακο.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι OPEC+ αποφάσισαν να επιμείνει στην υπάρχουσα πολιτική και να μη μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από σήμερα και μετά, επιβάλλοντας προσωρινά ανώτατο όριο 60 δολαρίων το βαρέλι στο αργό πετρέλαιο του Πούτιν. Οι ΗΠΑ και άλλα μέλη των κορυφαίων οικονομιών της G7 σηματοδοτούν επίσης ότι υποστηρίζουν ένα ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο που η Ρωσία συνεχίζει να πουλάει παγκοσμίως.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλυσή της BofA προβλέπει άνοδο του πετρελαίου έως τα 110 δολάρια το βαρέλι το 2023, μεσοσταθμική τιμή άνω των 100 και περισσότερους κινδύνους από τον ενεργειακό πόλεμο ΕΕ – Ρωσίας.