Λύση προ των Χριστουγέννων αναμένεται να βρεθεί στην κόντρα τραπεζών-κυβέρνησης που ενέσκηψε την προηγούμενη εβδομάδα επ’ αφορμής των δημόσιων καταγγελιών των ελληνικών τραπεζών για απαράδεκτα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων και πολύ χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, για υψηλές και καταχρηστικές προμήθειες καθώς και για περιοριστική πολιτική χορηγήσεων.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι τράπεζες λειτουργούν εις βάρος του κοινού συμφέροντος με τις πολιτικές τους και ότι στη δεδομένη συγκυρία δεν γίνεται οι τράπεζες να καταγράφουν υψηλά οργανικά κέρδη εις βάρος των καταθετών τους και των δανειοληπτών τους. Σε δεύτερη ανάγνωση, η κυβέρνηση ουσιαστικά αναζητά να ανακτήσει το κοινωνική της προφίλ ανοίγοντας μέτωπο με τις ‘λαομίσητες’ (εντός πολλών εισαγωγικών) τράπεζες. Στελέχη από το οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο οι ελληνικές τράπεζες να βγάζουν κέρδη με margin άνω του 4% (διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων) ενώ να έχουν επιτόκια στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων πάνω από το 15%.
Σε απόγνωση οι δανειολήπτες στεγαστικών
Όταν για ένα δάνειο 150.000 ευρώ , η μηνιαία δόση αυξάνεται μέσα σε 6 μήνες από τα 400 ευρώ στα 600 ευρώ σίγουρα δημιουργείται τεράστιο ζήτημα. Οι περισσότεροι δανειολήπτες που βρίσκονται στην μέση της περιόδου ωρίμανσης του δανείου δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και έτσι θα έχουμε πάλι την εμφάνιση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης οι προμήθειες θεωρούνται καταχρηστικές
Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στα τραπεζικά γραφεία είναι να μειωθούν οι προμήθειες κατά 10% στα έξοδα συναλλαγών ενώ να υπάρχει και αντίστοιχη μείωση στα έξοδα φακέλων δανείων. Η πρόταση αυτή που –σύμφωνα με πληροφορίες- έγινε στην ΕΕΤ μειώνει τα τραπεζικά έσοδα αλλά αυτά αναπληρώνονται από την αύξηση ζήτησης καταναλωτικών δανείων και στεγαστικών δανείων.
H μελέτη της AXIA Research
Οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν: (α) υποστήριξη ευάλωτων δανειοληπτών μέσω μεγαλύτερων προθεσμιών αποπληρωμής ή εφαρμογής χαμηλότερων επιτοκίων, χωρίς επιβάρυνση του δημόσιου χρέους (οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν απαντήσεις τις επόμενες 15 ημέρες), (β) αύξηση της εγκρίσεως των εξωδικαστικών συμβιβασμών, (γ) αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση νέων περιθωρίων δανεισμού και (δ) μείωση αμοιβών και προμηθειών συναλλαγών.
Οι λεπτομέρειες δεν είναι συγκεκριμένες, ωστόσο η αρχική “αντίδραση” της Axia Research στις παραπάνω εξελίξεις είναι ότι:
(α) η υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες ύψους 100 εκατ. ευρώ στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII έναντι των προβλέψεών της (3% μείωση EPS κατά μέσο όρο) για το 2023, αλλά κατά την άποψή της ο βασικός κίνδυνος είναι η πιθανή δημιουργία νέων δανείων Σταδίου 2 και NPEs (και υψηλότερο κόστος κινδύνου) και η βραδύτερη μείωση των υφιστάμενων NPEs,
(β) ένα 5% υψηλότερο beta καταθέσεων θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη ανά μετοχή EPS κατά 5%, με τα μοντέλα της Axia να υποθέτουν ήδη ένα πολύ συνετό επιτόκιο μετακύλισης 35% για τον δανεισμό, και
(γ) μία μείωση 20% στις προμήθειες συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τα EPS κατά 4%.
O αντίκτυπος είναι απίθανο να εκτροχιάσει τους ισχυρούς θετικούς ανέμους για τα κέρδη ανά μετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως τονίζει η Axia, ωστόσο ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά – και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να καταλήξει διαφορετικό.