Πτώση για έβδομο σερί μήνα σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων τον Νοέμβριο, με την Παγκόσμια Τράπεζα να επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, ενώ ο δείκτης παραμένει υψηλότερα σε ετήσια βάση.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων υποχώρησαν για όγδοο μήνα τον Νοέμβριο, ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να υποχωρούν. Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων υποχώρησε 0,1% τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η ανανέωση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας οδήγησε τις τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού χαμηλότερα, ενώ η απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης περιορίζει τη ζήτηση τροφίμων.
Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων συνέβαλαν σημαντικά σε μια ευρύτερη πληθωριστική σπείρα που πυροδοτεί μια κρίση κόστους ζωής σε χώρες από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Μαλαισία. Επενδυτές και οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά για σημάδια ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης.
Ο δείκτης του ΟΗΕ υποχώρησε ελαφρά τον Νοέμβριο
Ο πληθωρισμός των τροφίμων εκτοξεύτηκε φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας ρεκόρ τον Μάρτιο, καθώς ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας εμπόδισε τις εξαγωγές βασικών βασικών προϊόντων. Ενώ οι αποστολές από την Ουκρανία ξεκίνησαν ξανά τον Ιούλιο, οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλότερες από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή. Αυτό πυροδοτεί το χειρότερο παγκόσμιο διατροφικό σοκ σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η συνεχιζόμενη πτώση μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να φτάσουν οι μετατοπίσεις των τιμών των εμπορευμάτων στα ράφια. Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθεί τις τιμές εξαγωγής για ακατέργαστα προϊόντα και αποκλείει τις προσαυξήσεις λιανικής.
Εξακολουθούν επίσης να υπάρχουν εμπόδια στο να βγει το σιτάρι της Ουκρανίας παρά την παράταση της συμφωνίας, και αλλού οι υψηλές τιμές ενέργειας ωθούν ορισμένες εταιρείες τροφίμων να μειώσουν το προσωπικό.
Μείωση αποθεμάτων
Τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων αναμένεται να μειωθούν για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Οι χαμηλότερες παγκόσμιες προμήθειες σιτηρών θα ωθήσουν την αναλογία των συνολικών αποθεμάτων προς χρήση για τα βασικά τρόφιμα (ένα μέτρο της προσφοράς σε σχέση με την κατανάλωση) στο 27%. Αν και αυτό είναι χαμηλότερο από το υψηλό του 2017 του 30,6%, η αναλογία (η οποία αποτελείται από 12 προϊόντα διατροφής) είναι πολύ υψηλότερη από το ιστορικό χαμηλό του 2006-07 του 17,2%.
Ο πληθωρισμός των εγχώριων τιμών των τροφίμων παραμένει σε πολλές χώρες. Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και η ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έχουν ασκήσει ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των εγχώριων τιμών των τροφίμων στις περισσότερες χώρες.
Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων στη Νότια Ασία ήταν κατά μέσο όρο 20% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 (ετ./έτος). ο μέσος όρος για τις περισσότερες άλλες περιφέρειες ήταν 14%. Εξαίρεση ήταν η περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, όπου ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων ήταν κατά μέσο όρο μόλις 6%, εν μέρει λόγω των σταθερών τιμών του ρυζιού, βασικό στοιχείο στην περιοχή.
Οι κίνδυνοι
Οι προοπτικές των τιμών των τροφίμων υπόκεινται σε πολλούς κινδύνους. Ένας βασικός κίνδυνος είναι η πιθανότητα υψηλότερων από τις αναμενόμενες τιμές των εισροών ή διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού. Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς κάτι τέτοιο υπονομεύει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Περαιτέρω αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών, μαζί με την απότομη ανατίμηση των του δολαρίου, θα μπορούσε να ωθήσει τις εγχώριες τιμές ακόμη υψηλότερα. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (συμπεριλαμβανομένης της αναδυόμενης La Niña για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) και οι περιοριστικές εμπορικές πολιτικές θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν τις τιμές των τροφίμων υψηλότερα. Τέλος, ένας βασικός κίνδυνος για την πρόβλεψη είναι η επέκταση της συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ που επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και εξαιτίας άλλων κρίσεων και πολιτικών αποφάσεων.