Παρά τις ευρείες κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τα διαμάντια από τη χώρα εξακολουθούν να ρέουν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως δείχνει αυτό το διάγραμμα που χρησιμοποιεί δεδομένα από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου, παρόλο που η αξία των συναλλαγών είχε μειωθεί σημαντικά από τον Αύγουστο, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος τον Ιούνιο -τέσσερις μήνες μετά τον πόλεμο – όταν εισήχθησαν στο Βέλγιο από τη Ρωσία διαμάντια αξίας σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως αναφέρει η The Guardian, παρόλο που το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που εισάγει σημαντικό όγκο διαμαντιών από τη Ρωσία, και η ίδια η χώρα που δηλώνει ότι δεν θα μπλοκάρει την απαγόρευση,
Η πίεση για την προσθήκη των διαμαντιών στον κατάλογο των κυρώσεων έχει μέχρι στιγμής βρει σθεναρές αντιστάσεις- παρά τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ο οποίος είπε στο κοινοβούλιο του Βελγίου τον Μάρτιο ότι η ειρήνη αξίζει «περισσότερο από κάθε διαμάντι».
You will find more infographics at Statista