Μπροστά σε μια ταχέως εξελισσόμενη κρίση βρίσκεται η κινεζική κυβέρνηση και ο Σι Ζινπίνγκ, καθώς λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, καλείται να διαχειριστεί την έξαρση του covid-119 και την κινηματική αμφισβήτηση της zero-covid πολιτικής του σε οκτώ πανεπιστημιουπόλεις και μαζικά στα πανεπιστήμια του Πεκίνου και της Σαγκάης.
Αντιμέτωπος με μια νέα, υψηλού επιπέδου, κρίση βρίσκεται η Κίνα, καθώς η πολιτική zero-covid που έχει εφαρμόσει ο Σι Ζινπίνγκ φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει την κοινωνική αντοχή, με τους φοιτητές σε οκτώ πανεπιστημιουπόλεις να κατεβαίνουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι ταυτόχρονα και για τη λογοκρισία.
Αν και η ηγεσία του Σι και η πολιτική σταθερότητα της Κίνας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από τις διαδηλώσεις αυτές, εν τούτοις μπορούν να καταναλώσουν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. Για την ώρα η αστυνομία επιμένει στην ήπια διαχείριση των διαδηλώσεων, με περιορισμένες στιγμές ήπιας καταστολής. Αυτό όμως μπορεί εύκολα να αλλάξει και το ενδεχόμενο βίαιης καταστολής αποτελεί πάντα υπαρκτό κίνδυνο.
Οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν ενάντια στη στρατηγική Covid Zero της Κίνας αντιπροσωπεύουν μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος από την κρίση της Τιενανμέν πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Το πώς ανταποκρίνεται ο Xi Jinping σε αυτό μπορεί να καταλήξει να είναι εξίσου καθοριστικό για το μέλλον της χώρας.
Βέβαια, στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν μεγάλες κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες εξελίχθηκαν σε βίαιες κοινωνικές αναταραχές, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή και παρέμβαση, καθώς ο Σι επιχείρησε να επιβάλλει με νόμους την κατάργηση του διακριτού καθεστώτος του Χονγκ Κονγκ.
Από την πρωτεύουσα Πεκίνο μέχρι το μακρινό δυτικό φυλάκιο του Kashgar, οι Κινέζοι απογοητευμένοι από τα lockdown και τις εκστρατείες μαζικών ελέγχων για τον Covid έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες για να ζητήσουν αλλαγή. Στη Σαγκάη — που επλήγη από ένα εξαντλητικό, απόλυτο δίμηνο lockdown για τον Covid νωρίτερα αυτό το έτος — μεγάλο πλήθος ανθρώπων ζητά την παραίτηση του Σι, αψηφώντας τον κίνδυνο μακροχρόνιας φυλάκισης.
Η μαζικότητα των διαδηλώσεων είναι όμως περιορισμένη, καθώς σε αυτές περιλαμβάνονται από λίγα άτομα μέχρι μερικές εκατοντάδες.
Οι πόλεις που εξελίσσονται οι διαδηλώσεις
Το δίλημμα του Σι
Η αναγκαιότητα για αποκλιμάκωση φέρνει τον Σι με το μεγαλύτερο ίσως πολιτικό του δίλημμα μετά από μια δεκαετία στην εξουσία.
Μια ταχεία έξοδος από το Covid Zero θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αύξηση των θανάτων, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του Σι να θεωρήσει την αντίδραση της Κίνας στην πανδημία ανώτερη από αυτή της Δύσης. Η καταστολή των διαδηλώσεων, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόγκωση του κινήματος σε εθνικό επίπεδο.
Εσωτερικά ο Σι δεν αμφισβητείται. Μετά την επανεκλογή συγκέντρωσε ακόμη μεγαλύτερη εξουσία, καθώς διόρισε δικούς του ανθρώπους σε όλα τα κεντρικά πολιτικά πόστα. Μεταξύ αυτών και Li Qiang που είχε την ευθύνη των lockdown στη Σαγκάη, πλέον αποτελεί τον Νο2 του ΚΚΚ.