Νέο κύμα διαδηλώσεων έχει ξεσπάσει στην Κίνα, με επίκεντρο πανεπιστημιουπόλεις με αφορμή τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Πεκίνου, για την αντιμετώπιση της έξαρσης του covid-19, με τους διαδηλωτές να στρέφονται κατά του Σι Ζινπίνγκ, ζητώντας την παραίτησή του.
Οι διαδηλωτές εξοργισμένοι από τα αυστηρά μέτρα κατά του covid καλούν τον επανεκλεγέντα ισχυρό ηγέτη της Κίνας να παραιτηθεί. Το νέο κύμα διαδηλώσεων σαρώνει οκτώ πόλεις και αν και δεν απειλεί την ηγεσία του Σι, εν τούτοις αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση για τις πολιτικές του και τις κοινωνικές αντοχές.
Αν και ουσιαστικό πολιτικό ρίσκο για τον Σι δεν γεννάται, οι αντιδράσεις αποτελούν έκφανση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει. Οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο Κινέζος πρόεδρος στο εξής θα περιέχουν εκ των πραγμάτων εκτίμηση αντικτύπου τόσο του εσωτερικού, όσο και του διεθνούς, μεταβάλλοντας ουσιωδώς τη δυναμική.
Οι διαδηλώσεις
Η αστυνομία χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού απώθησε διαδηλωτές στη Σαγκάη που ζητούσαν να παραιτηθεί ο Σι Τζινπίνγκ και να τερματιστεί η μονοκομματική διακυβέρνηση, αλλά ώρες αργότερα ο κόσμος συγκεντρώθηκε ξανά στο ίδιο σημείο. Η αστυνομία διέλυσε ξανά τη διαδήλωση και ένας δημοσιογράφος είδε διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί να οδηγούνται σε κλούβα.
Οι διαδηλώσεις – που ξεκίνησαν την Παρασκευή και επεκτάθηκαν σε πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Πεκίνου και δεκάδων πανεπιστημιουπόλεων – χαρακτηρίζονται ήδη ως την πλέον ηχηρή επίδειξη δύναμης της αντιπολίτευσης εδώ και δεκαετίες.
Σε ένα βίντεο της διαδήλωσης στη Σαγκάη που επαληθεύτηκε από το Associated Press, οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Σι, του ισχυρότερου ηγέτη τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980,
και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ακούστηκε δυνατά και καθαρά: «Να παραιτηθεί ο Σι Τζινπίνγκ! Να πέσει το ΚΚΚ!!”
Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού, η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη χώρα που εξακολουθεί να προσπαθεί να σταματήσει τη μετάδοση του COVID-19. Η στρατηγική της για «μηδενικό COVID» έχει αναστείλει την πρόσβαση σε γειτονιές για εβδομάδες κάθε φορά. Ορισμένες πόλεις πραγματοποιούν καθημερινά τεστ σε εκατομμύρια κατοίκους.
Αυτό έχει κρατήσει τους αριθμούς μόλυνσης της Κίνας χαμηλότερους από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων χωρών, αλλά η δημόσια αποδοχή έχει μειωθεί. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι σε ορισμένες περιοχές δηλώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Το κυβερνών κόμμα βρέθηκε στο στόχαστρο μετά τον θάνατο δύο παιδιών των οποίων οι γονείς κατήγγειλαν ότι τα περιοριστικά μέτρα απέτρεψαν τις προσπάθειες για την παροχή ιατρικής υποστήριξης.
Το νέο κύμα διαδηλώσεων
Οι τρέχουσες διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη και σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι στα βορειοδυτικά, όπου ορισμένοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους εδώ και τέσσερις μήνες.
Αυτό προκάλεσε μια έκρηξη αναρτήσεων στο διαδίκτυο σχετικά με το εάν οι πυροσβέστες ή οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να διαφύγουν εμποδίστηκαν από περιφράξεις και σημεία ελέγχου ή άλλους περιορισμούς.
Περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το Σάββατο στη Σαγκάη, οι περισσότεροι από τους οποίους 25 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν περιορισμένοι στα σπίτια τους για σχεδόν δύο μήνες από τα τέλη Μαρτίου.
Σε έναν δρόμο που ονομάστηκε για το Urumqi, μια ομάδα διαδηλωτών έφερε κεριά, λουλούδια και πινακίδες προς τιμήν αυτών που πέθαναν από τις φλόγες. Μια άλλη ομάδα, σύμφωνα με έναν διαδηλωτή που επέμεινε στην ανωνυμία, ήταν πιο ενεργή, φώναζε συνθήματα και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.
Το σκηνικό έγινε βίαιο τα ξημερώματα της Κυριακής.
Στο Πεκίνο, μια ομάδα περίπου 200 ατόμων συγκεντρώθηκε σε ένα πάρκο στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας και κρατούσε λευκά πανό, σύμβολο περιφρόνησης ενάντια στη διάχυτη λογοκρισία του κυβερνώντος κόμματος.
Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι υπήρχαν επίσης διαδηλώσεις σε 50 πανεπιστήμια, περίπου 2,000 φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Σι, στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν τη χαλάρωση των ελέγχων κατά των ιών, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μαθητές φώναζαν «ελευθερία του λόγου!» και τραγούδησε το Internationale, τον σοσιαλιστικό ύμνο.
Οι διαδηλωτές έφυγαν αφού ο αναπληρωτής γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του πανεπιστημίου υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει ανοιχτή συζήτηση.
Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στο Πεκίνο να επιτρέψει την ειρηνική διαμαρτυρία.
Το Urumqi και μια μικρότερη πόλη στο Xinjiang, Korla, χαλάρωσαν ορισμένα μέτρα κατά της πανδημίας, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά τις διαδηλώσεις της Παρασκευής.
Οι αγορές και άλλες επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά σε περιοχές που κρίνονται με χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού και οι υπηρεσίες λεωφορείων, τρένων και αεροπορικών εταιρειών θα ξαναρχίσουν, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη εάν θα επιτραπεί στους κατοίκους των περιοχών υψηλότερου κινδύνου να βγουν από τα σπίτια τους.