Και ενώ η μια πολύκροτη υπόθεση σκεπάζει την άλλη στην εγχώρια επικαιρότητα στην Ελλάδα, με την Κιβωτό του Κόσμου και την Πισπιρίγγου να αναδεικνύονται σε διαχρονικές, οι εξελίξεις τρέχουν και οι ισορροπίες αλλάζουν. Το πολιτικό και επιχειρηματικό σκηνικό επανακαθορίζεται και μάλιστα δυναμικά.
Οι δημοσκοπήσεις και τα σκάνδαλα καθιστούν σαφές ότι ο δρόμος για τις κάλπες μετράει αντίστροφα. Η τελική ημερομηνία θα είναι μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Ο Κυριάκος όμως δέχεται εισηγήσεις και για αιφνιδιασμό τον Φεβρουάριο. Βέβαια, όσοι κατέχουν όλα τα δεδομένα, θεωρούν απίθανη μια τέτοια κίνηση, καθώς θα άφηνε ανοιχτά μέτωπα και θα έδειχνε ρεσάλτο απελπισίας…
Στο επιχειρηματικό τοπίο:
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναδιπλώνεται… τεχνηέντως
Μπάκος – Καϋμενάκης και Εξάρχου παίζουν δυνατά και σε πολλούς τομείς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν φοβηθεί τις συγκρούσεις. Πρώτα με τους Ολλανδούς του Ελλάκτωρα και τώρα από τη μία με Κούτρα και απ την άλλη με Σάλλα. Make no mistake. Η έξοδος του Μιχάλη δεν θα είναι ήσυχη…
Ο Θοδωρής Κυριακού καλείται να διαχειριστεί την πρώτη μεγάλη κρίση. Τώρα θα δείξει από τι υλικό είναι φτιαγμένος.
Το Χρηματιστήριο έχει άλλο χαβά, τουλάχιστον για την ώρα. Οι εκλογές είναι στον πολιτικό ορίζοντα, όχι ακόμα όμως στον επενδυτικό. Βέβαια και όταν μπουν η τάση δεν αναμένεται να επηρεαστεί δραματικά. Διαχρονικά, οι προεκλογικές χρονιές είναι ανοδικές για την αγορά. Το Χ.Α έχει δείξει ότι μπαίνει σε ρυθμό εκλογών σε Τ-3… κι εκεί δεν έχουμε φτάσει ακόμα.
Κινήσεις Μαρινάκη δείχνουν προσέγγιση με Μητσοτάκη
Μπορεί να μην έγιναν πρωτοσέλιδα, αλλά οι ψαγμένοι κατάλαβαν ότι το μέτωπο Μαρινάκη – Μητσοτάκη έχει οροθετηθεί και είναι σε ύφεση. Προς θεού! -το ποιανού παίζεται- δεν λέμε ότι η φωτιά έσβησε, αλλά ότι δεν θα κάψει τις γέφυρες. Πως το ξέρουμε; Ε, καλά, δεν μας πήραν και τηλέφωνο, αλλά το ανακοίνωσε ο πρόεδρος -ένας είναι- δημόσια: Αλλάζει η δημοσιογραφική και διοικητική ιεραρχία στο Βήμα.
Ο μέχρι τώρα διευθυντής Αντώνης Καρακούσης, που ζωντάνεψε την εφημερίδα και επανάκτησε ερείσματα, κερδίζοντας τον σεβασμό και της δημοσιογραφικής πιάτσας, αποχωρεί συνταξιοδοτούμενος. Τη θέση του θα πάρει ως επικεφαλής της έκδοσης -προσωρινά– ο διευθυντής των Νέων Γ. Μαντέλας αναλαμβάνει την διεύθυνση και ο Γ. Πρετεντέρης τοποθετείται εκδότης. Αμφότεροι διατηρούν τους ρόλους τους στα Νέα και το Mega.
Οι κινήσεις αυτές συνεπάγονται κατ’ αρχήν δεξιά -και μάλιστα σκληρή- στροφή του Βήματος. Παράλληλα όμως, στέλνουν και μήνυμα ομογενοποίησης της γραμμής των media της Alter Ego. Πλέον μένει το In.gr, το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποδοτικό και ευέλικτο, τηρώντας μια περισσότερο κοινωνική γραμμή υπό τον Βασίλη Κανέλλη.
Μπάχαλο στον ΑΝΤ1: Φόβοι για… ρήτρες
Ο Θοδωρής Κυριακού αυτή την περίοδο περνάει περισσότερες ώρες με τους δικηγόρους αναζητώντας διέξοδο από το χάος που δημιούργησαν οι τεχνικοί σύμβουλοι και οι… φθηνές και έξυπνες λύσεις.
Αφού πήρε από τη FIFA τα δικαιώματα μετάδοσης του Μουντιάλ, με συγκριτικό πλεονέκτημα ότι θα το μεταδώσει μέσω του συνδρομητικού ANT1+, προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές με αυτό το δέλεαρ, εν τέλει το μεταδίδει από τον ANT1free….
Αφενός αθέτησε το συμβόλαιό του με τη FIFA και αφετέρου -κάποιος θα μπορούσε να πει- ότι η υπόθεση μοιάζει με εξαπάτηση καταναλωτών… Τώρα δεν ξέρω πόσοι θα βολευτούν με τους 3 μήνες δώρο που έδωσε… Ο Συνήγορος του Καταναλωτή πάντως δε νομίζω…
Το μέλλον του Σάλλα
Μαθαίνουμε, από αρκετά έγκυρες πηγές, ότι ο Σάλλας όχι μόνο είναι στην απέξω στη Παγκρήτια αλλά και σε αποδρομή, γενικότερα από το τραπεζικό σύστημα. Τα μηνύματα που έλαβε αυτό τον καιρό δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης, δεν υπάρχει χώρος γι αυτόν.
Βέβαια, κανείς δεν περιμένει ότι η έξοδος θα είναι εύκολη. Ο Σάλλας, αν φύγει θα πάρει τα λεφτά του και κάτι ακόμα.
Η Παγκρήτια έχει μέλλον. Το παρόν όμως…
Την Παγκρήτια, για την ώρα, τρέχει ο Εξάρχου από τα παρασκήνια. Αυτό όμως πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει, γιατί εσωτερικά η εργασιακή ανασφάλεια δεν κάνει καλό. Σίγουρα τώρα επανεξετάζει πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά η τράπεζα δεν είναι κατασκευαστική και ο χρόνος είναι πολύτιμος.
Η στήριξη του Γιάννη Στουρνάρα καταλυτική, αλλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο διοικητής της ΤτΕ είναι μεν καταλυτικός, αλλά δεν κινείται αυτόνομα.
Η απερχόμενη -μάλλον- διοίκηση έχει εγκλωβιστεί σε κύκλο εντάσεων, που δεν βοηθάει. Αυτό το χει καταλάβει ο κόσμος όλος και μάλλον και ο Εξάρχου που έχει πυκνώσει τις επαφές για την εξεύρεση τραπεζίτη που θα πάρει το οκ από τον Γιάννη Στουρνάρα… για να τρέξει την τράπεζα.
Lavipharm: Η κεφαλαιαγορά αργεί – Τα media πλαγιοκοπούν
Εντάξει, ο νέος ισχυρός μέτοχος της Lavipharm έχει σχέδιο και κάνει τις σωστές κινήσεις και κανείς -μέχρι τώρα- δεν του αμφισβητεί τις καλές προθέσεις.
Το πρόβλημα είναι οι εγκλωβισμένοι, οι παλιές πληγές και κάποιοι δημοσιογράφοι.
Χρειάζεται αρετή και τόλμη… λέει.
Στο ταμπλό του Χ.Α
Ο Αποστόλης Σκουμπούρης βλέπει πολύ θετικά το momentum που έχει αναπτυχθεί τόσο στο ελληνικό όσο και στα διεθνή Χρηματιστήρια. Οι αγορές νιώθουν την πίεση από την απόσυρση ρευστότητας, αλλά παράλληλα προεξοφλούν την υποχώρηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων το 2023.
Οπότε, οι επενδυτές αντί να πουλάνε τα πάντα, κατοχυρώνουν κέρδη, περιορίζουν τα ρίσκα και μπαίνουν σε αμυντικό αλλά όχι περιοριστικό mode, για την ώρα. Η ρευστότητα είναι ακόμη… άπλετη.
Η Τράπεζα Πειραιώς κινείται ανοδικά και παλεύει το 1,472, σημείο που εντοπίζεται σκληρή αντίσταση. Η σωρευμένη δυναμική δείχνει αρκετή για την υπέρβαση, αλλά θα απαιτηθεί και φρέσκο χρήμα για την κατοχύρωση.
Οι εκθέσεις ήταν καλές, αλλά στην αγορά, όλοι ξέρουν ότι… στο γεγονός πουλάμε.
Σε καλό δρόμο είναι και οι ενεργειακές. Motor Oil και ΕΛΠΕ έχουν βγάλει υπερκέρδη αλλά αυτό δεν αντανακλάται στο ταμπλό, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τη δαμόκλειο σπάθη του φόρου που θα είναι από 90 έως 100%.
Αυτό θα κριθεί από τις δημοσκοπήσεις…
Ο Μυτιληναίος, με νέο στόρι θα επιχειρήσει την υπέρβαση από τα 18,05 ευρώ. Ο Βαγγέλης βλέπει δύο καλές χρήσεις φέτος και το 2023, χρόνο που θα εκμεταλλευτεί για να υλοποιήσει νέο σχέδιο στρατηγικού μετασχηματισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο θα θέσει στο επίκεντρο την πλατφόρμα Smart Cities, η οποία μπορεί να ενώσει όλους -σχεδόν- τους τομείς, να δημιουργήσει νέους και να δώσει νέες προοπτικές και να διαφοροποιήσει τα έσοδα, ενισχύοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα.