Συνεχίζονται οι κινήσεις στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου συντηρώντας σε υψηλά επίπεδα τις πολιτικές εντάσεις, καθώς Αθήνα και Άγκυρα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμο για να κλείσουν περάσματα και να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε μα εξαιρετικά μεγάλη και ασταθή περιοχή, επηρεάζοντας και άλλες χώρες.
Σε άμεση απάντηση των δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις της χώρας μας συμβαδίζουν με το Διεθνές Δίκαιο.
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι ζώνες έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και πως η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με αυτή, άρα αποτελεί παράνομη στάση.
«Η Ελλάδα πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που είχαμε κάνει στο παρελθόν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της».
Auditor’s note: Η ευθύνη των χειρισμών
Οι κινήσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου υπονομεύουν την σταθερότητα, καθώς η επιμονή της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα με το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, οδηγεί την Αθήνα σε σειρά παραχωρήσεων προς την Αίγυπτο προκειμένου να το ανακόψει. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται πρώτα η συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ και το Μνημόνιο συνεργασίας για την έρευνα και διάσωση.
Μπορεί οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς να αποπνέουν αέρα συνεργασίας και συνοχής, στην πραγματικότητα όμως αποτελούν απάντηση στην Τουρκία, η οποία οδηγεί αναπόδραστα σε κλιμάκωση της κρίσης. Καθώς οι δύο πλευρές έχουν κλείσει πλέον τα κανάλια για υψηλού επιπέδου επικοινωνίες, αυτό μεταφέρει την ένταση στα χαμηλότερα, τεχνικά -κυρίως- κλιμάκια, τα οποία αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη της αποτίμησης της κατάστασης και της σκιαγράφησης των προοπτικών κλιμάκωσης και των διόδων αποκλιμάκωσης.
«Στην προκειμένη περίπτωση, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας, συμπληρώνοντας πως «τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα».
«Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, καταλήγοντας πως η Ελλάδα απορρίπτει «στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».