if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

«Στέγνωσε» η αγορά με κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών και αναμονή 

Η πιο «ρηχή» συνεδρίαση των τελευταίων πολλών εβδομάδων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να μειώνουν κατακόρυφα τα ρίσκα τους, οδηγώντας σε μια εντελώς… flat

Ξηρασία

Σε… καραντίνα το Χ.Α. λόγω έλλειψης ρευστότητας 

Η πιο «ρηχή» συνεδρίαση των τελευταίων πολλών εβδομάδων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να μειώνουν κατακόρυφα τα ρίσκα τους, οδηγώντας σε μια εντελώς… flat εικόνα που μόνο σε ημέρες 15Αύγουστου έχουμε ξανασυναντήσει. Παρ’ όλα αυτά, το Χ.Α. έκλεισε με μικρά κέρδη μολονότι οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν πτωτικά, χωρίς όμως ουσιαστικό στίγμα και χωρίς να μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. 

Πλησιάζουμε στο φινάλε του Νοεμβρίου και του 11μήνου, με τα περισσότερα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια να κλείνουν τα βιβλία τους, ενώ θυμίζουμε πως η εβδομάδα διεθνώς είναι «λειψή», καθώς η Wall Street θα παραμένει κλειστή την προσεχή Πέμπτη λόγω της αργίας των Ευχαριστιών. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Θυμίζουμε πως οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη τις πρόσφατες εβδομάδες με τον Stoxx 600 στην Ευρώπη να κερδίζει 14% και τον S&P 500 στις ΗΠΑ 13% από τα αντίστοιχα χαμηλά στις αρχές Οκτώβρη, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI έχει ενισχυθεί 14% από το χαμηλό του στα μέσα Οκτωβρίου. 

Εύλογα τώρα οι αγορές κάνουν δεύτερες σκέψεις ευρισκόμενες σε μεταβατικό στάδιο, καθώς εκτός απ’ όλα τα… τρέχοντα θέματα όπως είναι οι αυξήσεις επιτοκίων, τα εταιρικά μεγέθη και τα μάκρο, επανέρχεται στο προσκήνιο η πανδημία για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, που εύλογα ίσως επηρεάσει σταδιακά και τις υπόλοιπες. 

Το Σαββατοκύριακο το Πεκίνο γνωστοποίησε το θάνατο τριών ανθρώπων από Covid-19, οι οποίοι είναι οι πρώτοι μετά τον Μάιο, οπότε η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού έφερε νέα κατά τόπους lockdown στη μεγάλη χώρα, επαναφέροντας φόβους για πλήγμα στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και ενδεχόμενη νέα κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Βεβαίως, οι φόβοι αυτοί είναι πρόωροι, όμως απασχολούν όσους προσπαθούν να δουν μπροστά. 

Την Τετάρτη τα σπουδαία

Παράλληλα, το σημαντικότερο σετ μακροοικονομικών στοιχείων αναμένεται την Τετάρτη και περιλαμβάνει δείκτες μεταποίησης και υπηρεσιών Νοεμβρίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στοιχεία αγοράς εργασίας και παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών για την τελευταία. Επίσης, οι επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων των ΕΚΤ και Fed που θα δημοσιευτούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Σήμερα λοιπόν ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,36% στις 14.379,93 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,15% στις 6.634,45 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,12% στις 7.376,85 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια τα πρόσημα ήταν μεικτά, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με σημαντική πτώση 1,29% στις 24.356,05 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 8.188,40 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,06% στις 433,06 μονάδες.

Οι δείκτες της Wall Street στις 20:05 ώρα Ελλάδος κινούνταν πτωτικά, με τον Dow Jones σε οριακή αρνητική μεταβολή σε ποσοστό 0,11%, τον S&P 500 στο -0,42% και τον Nasdaq στο -1,18% με κίνδυνο να απολέσει το όριο των 11.000 μονάδων. 

Κρατάει τις 890 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο

Μέσα σε αυτό το τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε μια συνεδρίαση που παραπέμπει σε επενδυτική αποχή, μιας και ο τζίρος ήταν μειωμένος άνω του 40% έναντι των μέσων συναλλαγών της περασμένης εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891,81 μονάδες με μικρή άνοδο 0,21%, ενώ στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε πτωτικά. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.169,45 μονάδες με άνοδο 0,49% που ήταν το υψηλό ημέρας, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.365,33 μονάδες με άνοδο 0,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά τη διόρθωση 2,44% της περασμένης εβδομάδας επανήλθε στα κέρδη με άνοδο 1,03% και κλείσιμο στις 632,30 μονάδες. 

Θυμίζουμε πως τα φώτα της αγοράς είναι εστιασμένα στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ισχυρών blue chips της πραγματικής οικονομίας αυτή την εβδομάδα, ενώ υπάρχει και το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 28-29 Νοεμβρίου. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις και το τελικό rebalancing στην Τέρνα Ενεργειακή λόγω της εισόδου της στον MSCI από 1η Δεκεμβρίου, ενώ επίκεινται και οι αλλαγές στον FTSE 25. 

Τη Δευτέρα 21/1 ανακοίνωσε αποτελέσματα ο όμιλος ΕΧΑΕ, αύριο Τρίτη δημοσιεύουν οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Fourlis και Epsilon Net, την Τετάρτη οι Motor Oil, Lamda Development και Quest Συμμετοχών, ενώ η ElvalHalcor θα δημοσιεύσει την Πέμπτη 24/11. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version