Είναι Παρασκευή και η εβδομάδα δεν κλείνει με ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ! Ο χρόνος έχει πυκνώσει και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, σε όλα τα μέτωπα.
Εντάξει, η αγορά μπορεί να μην αποτιμά -ακόμα- το πολιτικό ρίσκο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, αλλά ότι δεν είναι ακόμα η ώρα. Τα μέτωπα είναι πολλά σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Deals, ανακατατάξεις και νέες ισορροπίες σε κατασκευές, τράπεζες, ασφαλιστικές και πολιτικούς χώρους, είναι όλα εν εξελίξει. Και όλα αυτά -όπως είναι γνωστό- συμβαίνουν στα… παρασκήνια.
- Τουρισμός: Κρίση ante portas
- Οι αγορές διόρθωσαν… λίγο
- Βρετανικό παρών στην Αλεξανδρούπολη
- Ασφαλιστικές:
- Η Πολιτοπούλου ψάχνει δουλειά –
- η Μιχάλη δεν πάει στην NN –
- Τα προβλήματα της Interamerican
Οι αγορές διόρθωσαν για… λίγο
Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από έξι διαδοχικά ανοδικές εβδομάδες, έκλεισε ήπια πτωτικά το πενθήμερο που πέρασε, αν και το +0,75% της Παρασκευής περιόρισε τις απώλειες των ημερών, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν χάθηκαν τα τεχνικά κεκτημένα. Την εικόνα των αγορών και την περιρέουσα ατμόσφαιρα σκιαγραφεί ο Απόστολος Σκουμπούρης εδώ.
Τουρισμός: Κρίση ante portas
Γιατί η ελληνική οικονομία θα επιβραδύνει δραστικά το 2023…; Μάλλον γιατί ο Τουρισμός κόβει ρυθμούς, ίσως γιατί δεν έχει άλλο να τρέξει ή γιατί το γεωοικονομικό τοπίο δεν είναι ευνοϊκό….
Για το ενδεχόμενο να προετοιμαστούν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις για “ισχνές αγελάδες” από την πλευρά της Ευρώπης (περισσότερο) επισημαίνουν οι Έλληνες τουριστικοί επιχειρηματίες.
Ανώτατο στέλεχος της Trivago μιλώντας σήμερα στο CNBC επεσήμανε ότι οι εκτιμήσεις είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα των ευρωπαίων πολιτών θα συρρικνωθεί το 2023 και αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην τουριστική κίνηση… αναλυτικά το θέμα αναδεικνύει ο Νίκος Σακελλαρίου εδώ.
Κέντρο… διερχομένων η Αλεξανδρούπολη
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί από γεωπολιτικό και γεωοικονομικό wannabe hotspot στην πραγματικότητά της ως κέντρο διερχομένων είναι η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος. Το Λιμάνι δεν πουλήθηκε, οι επενδυτές ήλθαν, είδαν και απήλθαν…
Μετά τους Αμερικανούς, τώρα ενδιαφέρον για την περιοχή φαίνεται να εκδηλώνουν και οι Βρετανοί. Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ο.Λ.Α Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη. Όλοι ανέβασαν φωτογραφίες.
Ο δήμαρχος όμως, που τελευταία έχει ανεβάσει στροφές, δεν συναντήθηκε με τον CEO του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της διάλυσης του διαγωνισμού για την πώληση. Επισήμως, ο κ. Ζαμπούκης ήταν εκτός πόλης, αλλά τα τοπικά media τον “συνέλαβαν” όχι μόνο εκτός τόπου αλλά και χρόνου, να παρακολουθεί αγώνα μπάσκετ στο εξωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το άδειασμα στον Δημήτρη Πολίτη δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο… Βέβαια, ο κ. Ζαπούκης βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά δεν ανακοινώθηκε καμία συνάντησή του με το ΤΑΙΠΕΔ ή υπουργούς για αυτό ή άλλα θέματα.
Ασφαλιστικές: Πέφτουν ονόματα και… κεφάλια
Ο κλάδος των ασφαλιστικών είναι δύσκολος και ιδιαίτερα cryptic, οι εξελίξεις είναι παρασκηνιακές και λίγοι απ έξω γνωρίζουν ανθρώπους και πράγματα, έτσι η προσέγγιση που ακολουθεί είναι μάλλον επιδερμική, ή καταγραφική. Οι πληροφορίες όμως, αν και λιγοστές, σίγουρα ακριβείς.
NN: Μετά την Πολιτοπούλου ποιός;
Στο επίκεντρο τον τελευταίο καιρό βρίσκεται η NN, καθώς η πρόεδρος και CEO Μαριάννα Πολιτοπούλου αποχώρησε από τον όμιλο, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Metlife και αφήνοντας αιχμές.
Για τη θέση της “έπαιξε” το όνομα της Φιλίππας Μιχάλη, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η μητρική θα στείλει μάνατζερ από το εξωτερικό…
Η Μαριάννα Πολιτοπούλου, πάντως, δεν αναμένεται να μείνει για καιρό εκτός… Πλέον διαθέτει ένα πολύ ικανό βιογραφικό, καθώς παραδίδει μια εταιρία μεγαλύτερη, με κέρδη και έχοντας διανείμει και μέρισμα στους μετόχους. Τις ποιότητες αυτές φαίνεται ότι έχει εκτιμήσει και ο CEO της Eurolife, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος είναι στενός της σύμμαχος.
Η προεδρία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών
Η αποχώρηση της Μαριάννας Πολιτοπούλου από την NN αφήνει μόνο του στην κούρσα για την προεδρία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών τον επικεφαλής της Generali Πάνο Δημητρίου.
Interamerican: Δύσκολες ισορροπίες
Η εταιρία έχει πάει καλά, αλλά οι αρρυθμίες που προκάλεσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης γίνονται ολοένα και πιο αισθητές. Το μοντέλο πωλήσεων που υιοθετήθηκε δεν προσφέρει ικανά κίνητρα και η εταιρία χάνει… κόσμο. Συνήθως, πάντως, πρώτα φεύγουν όσοι μπορούν να βρουν κι αλλού, δηλαδή… οι καλύτεροι.
Το πιο δύσκολο στην Interamerican, όμως, είναι οι ισορροπίες μετόχων – διοίκησης. Οι μέτοχοι είναι πιο ενεργοί απ ότι συνηθίζεται και η διοίκηση δεν έχει καταφέρει να τους κόψει τον αέρα. Έτσι, ο CEO Γιάννης Καντώρος παίζει τον ρόλο σάκου του μποξ. Την κατάσταση δεν βοηθάει ο Μάρκος Φραγκουλόπουλος, ο οποίος επιμένει να παίζει μονόπλευρα, βασιζόμενος στην επιτυχία του anytime και αφαιρώντας πρωτοβουλία από στελέχη πρώτης γραμμής. Έτσι μπορεί ο ίδιος να καταπολεμά ενεργά τον ανταγωνισμό, αλλά η εταιρία χάνει στελέχη αιχμής και σταδιακά δυναμική.
Η ατονία αυτή έχει γίνει αισθητή στους μετόχους και όπως είπαμε είναι πιο δραστήριοι από το σύνηθες…. Τέτοιες καταστάσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη σχέση Καντώρου – Φραγκουόπουλου, δημιουργώντας ρωγμές… δυναμική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακατατάξεις. Η εταιρία, άλλωστε, έχει έλλειμμα γυναικών στην ηγεσία και αυτή την περίοδο δύο τέτοιες είναι ελεύθερες στην αγορά…
Η Ergo μπαίνει σε Ζωή και Υγεία… πάει για σύγκρουση με Εθνική – CVC – Ιατρικό
Η Ergo επιχειρεί πλέον δυναμικό άνοιγμα και με αξιώσεις στους κλάδους Ζωής και Υγείας. Εκεί όμως το σκηνικό είναι σύνθετο. Ηγέτιδα είναι η Εθνική Ασφαλιστική, που μπορεί να έχει περάσει στον έλεγχο του CVC αλλά τα στελέχη της συνεχίζουν να ελέγχουν τις πόρτες…
Να σημειώσουμε ότι το CVC ελέγχει επίσης καίρια ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Ειδικότερα, μέσω του Hellenic Healthcare Group έχει ήδη υπό την ομπρέλα του έξι θεραπευτήρια: το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General (πρώην Iaso General) το μαιευτήριο Λητώ και το Creta InterClinic, όπως επίσης και την εταιρία Y-Logimed, με αντικείμενο την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής ΆλφαLAB και την εταιρεία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Ο όμιλος του Ιατρικού είναι ο άλλος ισχυρός παίχτης στην ιδιωτική ασφάλιση, από την πλευρά της Υγείας. Σήμερα, ο όμιλος της οικογένειας Αποστολόπουλου, διαθέτει επτά υπερσύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών και τη ΓΑΙΑ Μαιευτική-Γυναικολογική, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, το Ιατρικό Ψυχικού, το Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, το Ιατρικό Δάφνης και το Ιατρικό Περιστερίου.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, ο όμιλος διαθέτει συνολικά 1.200 κλίνες, συνεργάζεται με περισσότερους από 2.800 κορυφαίους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με διεθνή εμπειρία, διαθέτει 4 ιδιόκτητα διαγνωστικά κέντρα στη Ρουμανία και έχει σταθερές συνεργασίες στη Βόρεια Αφρική και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.