Αν οι αγορές αποτελούν μηχανισμό προεξόφλησης εξελίξεων, που αποτυπώνει τις προσδοκίες για τις εξελίξεις στο εγγύς και απώτερο μέλλον, τότε μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η καταστροφή δεν είναι στα επόμενα -αρκετά- κεφάλαια του βιβλίου. Μπορούν οι αγορές να σφάλουν; Οι αγορές δεν σφάλουν, αλλά… χειραγωγούνται, όχι όμως για πολύ. Το κόστος μάλιστα για να ελεγχθεί η βραχυχρόνια τάση είναι μεγάλο…
Ενώ λοιπόν η παγκόσμια επιβράδυνση είναι γεγονός και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός εξαϋλώνει εισοδήματα και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν. Αυτό μοιάζει παράδοξο, αλλά δεν είναι. Οι αγορές έχουν συσσωρεύσει αέρα και πλημμυρίδα ρευστότητας κατά τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, η προοπτική της ύφεσης και του υψηλού πληθωρισμού είναι… ελεγχόμενη και προσδιορισμένη.
Έτσι, πολλά χαρτοφυλάκια “εξαερώνουν” μεν, δεν πωλούν όμως hard core assets δε. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τη ρευστότητα και τα εργαλεία να διαχειριστούν απώλειες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, κυρίως γιατί έχουν λίπος να κάψουν και το ρίσκο πώλησης και επανεπένδυσης στη συνέχεια είναι δυνητικά μεγαλύτερο από τη διακράτηση.
Αυτά για τα ανεξήγητα των αγορών. Για την περιοχή 51 θα μιλήσουμε σε άλλη στήλη… εντάξει;
Πάμε τώρα να δούμε τί συμβαίνει στο πολιτικό τοπίο.
Ο Δένδιας πάτησε όλες τις νάρκες
Κι εκεί που φαινόταν να κερδίζει πόντους στο εσωκομματικό παιχνίδι, ο Νίκος Δένδιας πάτησε στη Λιβύη διαδοχικές νάρκες και τώρα… επιδίδεται σε damage control.
Η επιδείνωση των διμερών σχέσεων με τη διεθνώς αναγνωρισμένη προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης είναι εξαιρετικά ανησυχητική για την Ελλάδα, καθώς δημιουργεί χώρο στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα. Αυτό που αγωνιζόταν να καταφέρει ο Νίκος Δένδιας, φαίνεται ότι τελικά κατέληξε να το προκαλεί…
Η σκληρή στάση, οι βόλτες με το αεροπλάνο και οι διαρροές, μπορούν να επηρεάσουν συγκεκριμένα ακροατήρια, όχι όμως τους καθοριστικούς παράγοντες σε Μαξίμου, ΗΠΑ και ΕΕ, στους οποίους θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ο Έλληνας ΥΠΕΞ… Αυτό να το θυμάστε.
Business σε προεκλογική περίοδο
Στα επιχειρηματικά τώρα… οι εξελίξεις τρέχουν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, ένεκα της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, του τοξικού κλίματος και των σεναρίων για εκλογικό αιφνιδιασμό. Keep in mind ότι όταν ο χρόνος πυκνώνει πολιτικά, τότε… πιέζει επιχειρηματικά.
Οι κερδισμένοι από το deal Εθνικής – Epsilon Net
Το deal έχει πολλές οπτικές γωνίες:
- Δεν είναι ουάου… για την Εθνική, αλλά αποτελεί μια νέα… γραμμή παραγωγής. Όχι εσόδων, αλλά business και στελεχών.
- Με βάση την κομουνιστικού τύπου ανάλυση -που γνωρίζει καλά ο Γιάννης Μίχος- ο πλέον κερδισμένος είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Epsilon Net… καθώς είναι αυτός που εισπράττει το ζεστό χρήμα. Η εταιρία του αποκτά προοπτικές και έναν ισχυρό partner. Ο ίδιος όμως ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη, αποκτά μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ανεβαίνει επιχειρηματικά και πολιτικά επίπεδο.
- Το deal είναι καλό και για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Εκεί βέβαια πρέπει να δούμε -όχι εμείς, αλλά η Κεφαλαιαγορά- το front running στη μετοχή. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συμφωνία αυτή αποτελεί bonus για την αγορά. Ξυπνά τον κλάδο της τεχνολογίας και τις τράπεζες. Θυμίζει ότι υπάρχουν deals και συνέργειες out of the box και δίνει τροφή για σενάρια, τόσο στους δημοσιογράφους, όσο και στους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες. Οι επενδυτές, από την πλευρά τους θα μπορέσουν να εξετάσουν τις προοπτικές παίζοντας στο ταμπλό…
- Περισσότερα για το deal μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Παγκρήτια: Ο Σάλλας φεύγει. Η υπόθεση της Χανίων και η Σερρών
Ο πάλαι ποτέ κραταιός τραπεζίτης που έλυνε τα πάντα παρασκηνιακά έχει φτάσει σε σημείο δημόσιων καταγγελιών και εξόφθαλμα κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων. Η αλλαγή τακτικής είναι απόδειξη απώλειας συγκριτικής ισχύος.
Η ήττα Σάλλα στην Παγκρήτια δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εντάξει, είχε τις πολιτικές διασυνδέσεις να φτάσει σε ένα επίπεδο, αλλά δεν μπορούσε να επανέλθει στην αγορά μετά βαΐων και κλάδων. Αυτό του το κατέστησε γνωστό ο Γιάννης Στουρνάρας εγκαίρως.
Ο Μιχάλης Σάλλας όμως επέλεξε να δρομολογήσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, για να φτιάξει τον μεγαλύτερο μη-συστημικό τραπεζικό πόλο. Τί σημαίνει αυτό; Ότι ένας τραπεζίτης που σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας κατάφερε να κάνει “παπάδες”, στο ημίφως των μη-συστημικών τραπεζών θα μπορούσε να κάνει… ακόμη περισσότερα.
Εντάξει, η προοπτική αυτή τρόμαξε όχι μόνον τον κεντρικό τραπεζίτη αλλά σύσσωμες της διοικήσεις των Big Four… τραπεζών.
Η μάχη δόθηκε και σε πολιτικό πλαίσιο, με τον Μιχάλη Σάλλα να καλεί σε φιέστα στην Κρήτη σύσσωμη τη ΝΔ, προεξάρχουσας της Ντόρας Μπακογιάννη. Οι μεγάλοι τραπεζίτες όμως, έπαιξαν απευθείας με Μαξίμου και SSM… προσφέροντας στον Γιάννη Στουρνάρα το απαιτούμενο πλαίσιο για να ελέγξει την κατάσταση τεχνοκρατικά.
Τη χαριστική βολή έδωσε το σκάνδαλο Πάτση, ο γιος του οποίου βρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Lyktos, ενώ ο πατέρας με off-shore είχε αγοράσει κόκκινα δάνεια από την Πειραιώς, με δάνειο… Η βαλίτσα είχε ήδη πάει πολύ μακριά.
Τρίτη ευκαιρία και soft power
Τώρα, ο κ. Σάλλας θα ήθελε ιδανικά οι νέοι ισχυροί μέτοχοι της Παγκρήτιας να χαλάσουν τη συγχώνευση με την Συνεταιριστική Χανίων και αντ αυτής να συγχωνεύσουν τη Σερρών με τη Παγκρήτια. Αυτό όμως μπορεί να το αποφασίσει μόνο ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η συνεταιριστική Χανίων, βέβαια, με ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι ώ γέγονε, γέγονε και ότι το ποτάμι πίσω δε γυρνά. Να θυμίσουμε όμως, ότι αφού στο παρελθόν έχει γυρίσει πίσω το ποτάμι της συγχώνευσης Εθνικής – Alpha και Εθνικής – Eurobank. Όλα γίνονται.
Κάτι τέτοιο θα άφηνε χώρο στον Μιχάλη Σάλλα να παίξει μπάλα με το δίδυμο Χανίων – Attica Bank, οι οποίες θα πρέπει πάλι, πρώτα να βρουν λεφτά και μετά να συζητήσουν για το μέλλον… Εκτός εάν βρισκόταν ένας μεγάλος παίχτης να βάλει 150 εκατ. και να πάρει το management στην Attica…
Το Μαξιμου θα μπορούσε να δώσει στον Σάλλα μια… τρίτη ευκαιρία, καθώς εκλογές έρχονται. Θα έπρεπε όμως ο ίδιος να βρει τον κατάλληλο τρόπο για να προχωρήσει. Κι αυτός δεν είναι ο διορισμός του γιού του στα διοικητικά συμβούλια… Θέλει πιο new age λύσεις and to loosen the grip, while maintaining iron fiest through soft power.
Κοινώς, ο έλεγχος τραπεζών απαιτεί λιγότερη ένταση, περισσότερη διάδραση και εστιάζεται στη δυνατότητα διαφοροποίησης και προσέλκυσης επενδυτών…