Εβδομάδα μεικτών προσήμων αλλά και κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και διόρθωσης ήταν αυτή που παρήλθε στις διεθνείς αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως την Παρασκευή οι περισσότεροι δείκτες επανήλθαν ανοδικά, με το πενθήμερο να κλείνει είτε με μικρές απώλειες, είτε με μοιρασμένα γενικά πρόσημα.
- Το όψιμο ενδιαφέρον για την ποιότητα της δημοκρατίας και το Ταμείο Ανάκαμψης
- Οι πολιτικές διαμάχες και οι ανίερες συμμαχίες από ετερόκλητες «μήτρες»
- Εβδομάδα μεικτών προσήμων, αλλαγής πλάνων αλλά και ανθεκτικότητας στις αγορές
- Ανθεκτικές οι αγορές παρά το ράλι – Μεικτά πρόσημα το πενθήμερο
- Εύλογες οι διορθωτικές κινήσεις μετά το ράλι – Κέρδη την Παρασκευή
- Κόπωση των τραπεζών στο Χ.Α. – Αδυναμία υπέρβασης των 900 μονάδων
Οι αγορές έχουν καταγράψει σημαντικότατο ράλι από τις αρχές Οκτωβρίου, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται στις αρχές της εβδομάδας σε υψηλά τριμήνου, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης «άγγιξε» το όριο του +20% από τα χαμηλά του, φλερτάροντας να περάσει εκ νέου σε καθεστώς bull market. Μια εξέλιξη ασφαλώς που αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους αναλυτές και τους οίκους, που έχασαν το πρόσφατο ράλι των αγορών, εν μέσω αναλύσεων, εκθέσεων και προφητειών καταστροφής.
Μολονότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία των αγορών, εντούτοις το γενικό συμπέρασμα (και) από αυτή την εβδομάδα είναι ότι παραμένουν ιδιαιτέρως ανθεκτικές και παρά τις διορθωτικές κινήσεις αυτού του πενθημέρου, διατηρούν σχεδόν το σύνολο των κεκτημένων τους από το πρόσφατο ράλι.
Πάντως, το έναυσμα για κάποιες κινήσεις ρευστοποίησης έδωσε η επάνοδος αυτή την εβδομάδα των δηλώσεων και εκτιμήσεων για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από κορυφαία στελέχη της Fed, ενώ σε αυτό συνέβαλε και η διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση. Έτσι, κυρίως στα μέσα της εβδομάδας, οι επενδυτές μείωσαν ρίσκα εν μέσω εκτιμήσεων ότι είναι υπεραισιόδοξη και μάλλον ανεδαφική η προσδοκία για άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Κόπωση τραπεζών στο Χ.Α. – Απώλειες 2,44% στο πενθήμερο
Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από έξι διαδοχικά ανοδικές εβδομάδες, έκλεισε ήπια πτωτικά το πενθήμερο που πέρασε, αν και το +0,75% της Παρασκευής περιόρισε τις απώλειες των ημερών, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν χάθηκαν τα τεχνικά κεκτημένα.
Ο Γ.Δ. έκλεισε την Παρασκευή στις 889,90 μονάδες με κέρδη 0,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,29%, μολονότι ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το +1,25%. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 0,88%, ο FTSE 25 έχασε 1,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 2,44%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 0,39%, ο FTSE 25 είναι στο -0,47%, ο Mid Cap χάνει 8,63%, ενώ οι τράπεζες κρατούν κέρδη 8,86%.
Editor’s note: Η αγορά δεν αποτιμά το πολιτικό ρίσκο
Παρά την επάνοδο του πολιτικού ρίσκου, της κλιμακούμενης τοξικότητας και παρά τα μικρά ή μεγαλύτερα σκάνδαλα όπως η περίπτωση Πάτση και οι υποκλοπές, φαίνεται πως η κυβέρνηση αφενός αντέχει, έχοντας σημαντικό πολιτικό κεφαλαιακό απόθεμα να «κάψει», αφετέρου οι επενδυτές ελάχιστα ασχολούνται με όλα αυτά. Οι αγορές δείχνουν συνήθως ενδιαφέρον για αποτύπωμα των πολιτικών εξελίξεων Τ-3 και Τ+3 από τις εκλογές. Η στάση της αγοράς -για την ώρα- δείχνει ότι οι εκλογές δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα το προσεχές τρίμηνο.Ασχέτως αν τέτοια ζητήματα είναι για κάποιου δείγματα της ποιότητας μιας δημοκρατίας, εντούτοις – τουλάχιστον προς το παρόν – η κυβέρνηση ελάχιστα πλήττεται, ενώ και οι επενδυτές εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα, που – πάντα συγκριτικά με τα προ μερικών ετών δεδομένα – είναι σαφώς καλύτερη και πιο αισιόδοξη.
Παρά τον πόλεμο σε εξέλιξη, παρά την ενεργειακή κρίση που πλήττει χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, παρά την πανδημία και όλα τα άλλα «μελανά» που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία 3-4 χρόνια, η πορεία της οικονομίας της χώρας έχει θετικό πρόσημο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο τουρισμός όχι μόνο άντεξε αλλά πήγε εξαιρετικά φέρνοντας σημαντικότατα οφέλη και μάλιστα άμεσα σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, οι δείκτες της ανεργίας μειώνονται, η ανταγωνιστικότητα της χώρας ανεβαίνει σύμφωνα με καταλόγους κορυφαίων φορέως όπως ο Economist, ενώ η χώρα θα κλείσει με ανάπτυξη και φέτος.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων κινούνται σε ρεκόρ 15 ετών ή σε ιστορικά υψηλά, ενώ και οι τράπεζες δείχνουν ικανές να επιστρέψουν σταδιακά, κάτι που είχε αντανάκλαση και στο ταμπλό πρόσφατα.
Ποιότητα της Δημοκρατίας: Είναι πολλά τα λεφτά του RRF
Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο πακτωλός των τεράστιων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι και το μεγάλο ζήτημα στο προσκήνιο και το παρασκήνιο και η κύρια αιτία που ενσκήπτουν οι πολιτικές διαμάχες και οι ανίερες συμμαχίες από ετερόκλητες «μήτρες».
Το… μοίρασμα των κεφαλαίων του Ταμείου είναι ιστορικών διαστάσεων, θα «χτιστούν» νέα επιχειρηματικά τζάκια, σε πολλούς κλάδους θα αλλάξει η Ελλάδα, οπότε όλη η «μάχη» φαίνεται πως λαμβάνει χώρα όχι για την… ποιότητα της δημοκρατίας και για την τήρηση των θεσμών, αλλά και το ποιοι και πόσο θα μπουν στο παιχνίδι των ιστορικά μεγάλων κονδυλίων.
Μέσα σε αυτή τη διαδικασία ασφαλώς εμπλέκονται κορυφαίοι οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες και δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνονται οι δημόσιες παρεμβάσεις, οι… νουθεσίες και οι «ακτιβισμοί» κάθε είδους, από ανθρώπους που – σε αρκετές περιπτώσεις – δεν (θα έπρεπε να) δικαιούνται να ομιλούν.
Φαίνεται πως μαίνεται μια μεγάλη μάχη παρασκηνίων που ενίοτε περνά και στο προσκήνιο, στην οποία εμπλέκονται και συμμετέχουν πολιτικά, κομματικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσα από καινούριες – ετερόκλητες – συμμαχίες, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να φέρει εξελίξεις – ντόμινο.
Φυσικά, αν και εφόσον ισχύουν όλα τα παραπάνω, η απόλυτη στόχευση είναι το… δικαίωμα στο… όνειρο του Ταμείου Ανάκαμψης, στη διαχείριση των ιστορικά μεγάλων κεφαλαίων και καμιά πρεμούρα δεν υπάρχει για την ποιότητα της δημοκρατίας (sic) από ανθρώπους που έχουν χλευάσει ξεδιάντροπα μέσα στα μούτρα της κοινωνίας κάθε έννοια δικαίου, κάθε έννοια σεβασμού στους θεσμούς, κάθε έννοια διαφάνειας και κοινωνικής προκοπής.