Στην αντεπίθεση περνάει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφορικά με το συμβάν στη Λιβύη, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι έτοιμος για συζητήσεις αλλά με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, επιχειρώντας να απονομιμοποιήσει την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας.
Με ex post υποδόρια απονομιμοποίηση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης απαντά ο Νίκος Δένδιας στην ανάκληση του επιτετραμμένου της στην Αθήνα, μετά από το διπλωματικό επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Πλέον, οι διμερείς σχέσεις θεωρούνται ότι έχουν διακοπεί και περιθώρια επαναπροσέγγισης υπάρχουν μόνο μετά από αλλαγή κυβέρνηση στη γειτονική χώρα, η οποία -σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια- μπορεί να προκύψει μόνο μετά από εκλογές.
Ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε και η Τουρκία, με τις πρώτες πληροφορίες για το θέμα που προκλήθηκε να δημοσιεύονται ακόμα και στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αθήνα και διεθνώς.
Auditor’s note: Πως έχασε τη μπάλα ο Δένδιας
Οι κινήσεις της Τρίπολης καταδεικνύουν ότι τα νήματα κινεί η Άγκυρα και πως στόχο είχαν -και μάλλον τον πέτυχαν- να οδηγήσουν την Αθήνα σε έκρηξη και διπλωματικά ατοπήματα. Όντας σε προεκλογική περίοδο και εν μέσω εσωκομματικών αναταράξεων, ο Νίκος Δένδιας δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο ad hoc και χωρίς ατζέντα συναντήσεων με την Λίβυα ομόλογό του, κάτι που η Άγκυρα είχε προυπολογίσει όταν ενημέρωνε για την μυστική και τελευταίας στιγμής συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρόεδρο της χώρας.Έτσι, η προσπάθεια του Νίκου Δένδια να χρησιμοποιήσει την παράδοση εμβολίων στη Βεγγάζη ως πρόφαση για εν κρυπτώ συνάντηση με τον πρόεδρο της Λιβύης, μετατράπηκε σε διπλωματικό βατερλώ.
Οι εκατέρωθεν εξηγήσεις, βέβαια, υπολείπονται και δεν αποκαλύπτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο προκλήθηκε το διπλωματικό επεισόδιο. Ωστόσο, κερδισμένος είναι η Τουρκία, η οποία κατάφερε να δυναμιτίσει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης Αθήνας – Τρίπολης, με την παράκαμψη του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών.
Με τις επίσημης διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης να έχουν υποχωρήσει έτι περαιτέρω σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο Νίκος Δένδιας, στη συνέχεια, έπεσε στην “αγκαλιά” του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και είναι αναγκασμένος να επαναλειτουργήσει έναν ιδιαίτερα προβληματικό δίαυλο.
Οι εξηγήσεις Δένδια
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Νίκος Δένδιας έδωσε την εκδοχή του για τα όσα εξελίχθηκαν στη Λιβύη:
Η σημερινή επίσκεψη στη Λιβύη, όπως ήταν προγραμματισμένη ξεκίνησε από την Τρίπολη, όπου επρόκειτο να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Menfi. Όμως η Υπουργός Εξωτερικών της Μεταβατικής Κυβέρνησης, η κυρία Mangoush προσπάθησε να μου επιβάλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω την επίσκεψη στην Τρίπολη και να πετάξουμε στη Βεγγάζη, όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα.
Κατ’αρχάς, έγινε η τελετή παράδοσης 30.000 εμβολίων. Προστίθενται αυτά σε άλλα 200.000 εμβόλια που έχουμε στείλει στη Λιβύη. Από εκεί και πέρα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Στρατάρχη Haftar που επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” και για την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη. Κατόπιν συναντήθηκα με βουλευτές και με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στα οποία είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα, εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών τους ενημέρωσαν για λεπτομέρειες όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Επίσης, είχα την ευκαιρία να είμαι παρών σε μια τελετή στο λιμάνι της Βεγγάζης όπου η Ελλάδα παρέχει βοήθεια για την επαναλειτουργία του λιμανιού. Το λιμάνι της Βεγγάζης είναι εξαιρετικά σημαντικό. Χρησιμεύει όχι μόνο για την μεταφορά εμπορευμάτων στην ίδια τη Βεγγάζη, αλλά και για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες του Σαχέλ. Έχουμε λοιπόν σε δύο φάσεις παράσχει βοήθεια, ώστε να μπορέσει το λιμάνι να ξαναγίνει λειτουργικό.
Από εδώ θα πετάξω στο Tobruk, θα συναντηθώ πάλι με τον Aguila Saleh, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, ώστε να έχουμε μια διαμορφωμένη κοινή αντίληψη στα θέματα της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη και των τουρκολιβυκων “μνημονίων”.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά και το σημερινό επεισόδιο ποια είναι η επόμενη μέρα για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη; Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η Αθήνα έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να ξεκινήσουν και συνομιλίες για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το λέτε πολύ σωστά, αλλά με ποιον συνομιλίες; Με την Κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, ώστε αυτή η Κυβέρνηση να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης. Με αυτή την Κυβέρνηση η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον “εύκολο”, μάλλον “καθαρό”. Από εκεί και πέρα, η Μεταβατική Κυβέρνηση της Λιβύης έχει μια υποχρέωση, να συνεργαστεί απόλυτα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές. Αυτό το οποίο είναι στενάχωρο είναι ότι βλέπω ότι δεν το πράττει.