Οι Ρώσοι δεν χτύπησαν την Πολωνία. Ο πύραυλος που σκότωσε δύο Πολωνούς, ήταν αντιαεροπορικός και προερχόταν από την Ουκρανία και είχε στόχο να αναχαιτίσει ρώσικο. Τα τρομολαγνικά σενάρια για εμπλοκή του NATO και πόλεμο με τη Ρωσία που από καιρό αναζητούν δικαίωση, τελικά διαψεύδονται. Μαζί και τα media -στην Ελλάδα κυρίως- που τα προώθησαν αναφανδόν.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν πως ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία, παρά τις αρχικές εικασίες ότι επρόκειτο για εκτροχιασμένους ρωσικούς πυραύλους και τις διαρροές για ενεργοποίηση του άρθρου παροχής συνδρομής του NATO στην Πολωνία.
Οι ΗΠΑ ήταν εξ αρχής επιφυλακτικές, όπως παραμένουν και για το πλήγμα στους αγωγούς Nord Stream. Ο Τζο Μπάιντεν από τη Σύνοδο των G 20 ξεκαθάρισε ότι θεωρεί απίθανο -με βάση τα στοιχεία που διαθέτει- να έχει βληθεί ο πύραυλος από τη Ρωσία.
Η Ρωσία από την πλευρά διέψευσε ότι υπήρχαν στόχοι κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Ακόμα και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν καταληκτικά στοιχεία που να δείχνουν στη Ρωσία.
Μόνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοντμιρ Ζελένσκι μίλησε για ρωσικό πληγμα. Σενάριο που υιοθέτησαν τα ελληνικά media αναφανδόν, ποφεύγοντας ώρες να το προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία πρόκειται για αντιαεροπορικό πύραυλο S-300 από τις παρτίδες που έχουν παραχωρηθεί στην Ουκρανία.
Auditor’s note: Ο Μπάιντεν άδειασε Ζελένσκι
Η αντίδραση Ζελένσκι και η πολιτική συγκυρία επαναπροσέγγισης ΗΠΑ – Ρωσίας, έδωσαν βάση -αρχικά- σε σενάρια προβοκάτσιας. Τελικά, προβοκάτσια ή μη, οι ΗΠΑ και το NATO το χαρακτηρίζουν “ατύχημα” απενοχοποιούν τη Ρωσία, επιρρίπτουν την ευθύνη στην Ουκρανία και αδειάζουν δημοσίως τον Ζελένσκι.Ακόμα κι αν όντως πρόκειται για ατύχημα, οι δηλώσεις Ζελένσκι και η διάψευσή του από τον Τζο Μπάιντεν καθιστούν σαφές ότι η γεωπολιτική δυναμική έχει πλέον μεταβληθεί.
Μετά κι απ αυτό το συμβάν και την εγκράτεια που επέδειξαν, ΗΠΑ, NATO και Πολωνία, παρά την κινητοποίηση του μηχανισμού προπαγάνδας κια τη δημιουργία κλίματος, τα μηνύματα που στέλνονται είναι προφανή και πιεστικά.
Το παρασκήνιο
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.
Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «αδέσποτους» ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, με το ΝΑΤΟ να συγκαλεί «έκτακτη συνεδρίαση» των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών του.
Η Μόσχα ωστόσο αρνήθηκε κάθε εμπλοκή αποδίδοντας το χτύπημα σε προβοκάτσια, ενώ αποστάσεις από το σενάριο ότι οι πύραυλοι προέρχονται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, είχε πάρει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο ίδιος μάλιστα, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του, ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα σήμερα στο Μπαλί πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες το απόγευμα στο χωριό Σεβόντοφ της νοτιοανατολικής Πολωνίας, ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπάιντεν είπε, ερωτηθείς αν οι εκρήξεις στην Πολωνία οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να πω κάτι προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, με δεδομένη την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».
Ωστόσο, κατά τις πληροφορίες του dpa, ο κ. Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.
Έκτακτη συνάντηση για εκτόνωση
Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε σήμερα από τον Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χθες το απόγευμα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.
Ούτε οι Πολωνοί δείχνουν τη Ρωσία
Και ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα πάντως είχε δηλώσει από τη μεριά του πως δεν έχει ακόμη αδιάσειστες αποδείξεις για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Γίνεται έρευνα. Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.
Ο Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν.
Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, χθες βράδυ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».