Κλυδωνισμούς παγκοσμίως και εκτός των ορίων της αγοράς των κρυπτονομισμάτων προκαλεί η κατάρευση της FTX, με τις 130 εταιρίες του ομίλου της να καταθέτουν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 για προστασία από τους πιστωτές, λόγω κρίσης ρευστότητας. Παράλληλα, όμως, η υπόθεση αποκτά και πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις, καθώς η FTX φαίνεται να έχει χρηματοδοτήσει με σημαντικά ποσά την καμπάνια του Τζο Μπάιντεν, ενώ υπάρχουν υπόνοιες για εμπλοκή της και σητν Ουκρανία με διάφορους τρόπους.
Παρά το γεγονός ότι οι ευαγγελιστές των κρυπτονομισμάτων περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά ως απλώς μια ακόμη πτώση, το φαινόμενο που είναι γνωστό ως crypto windter έχει πραγματικές και πιθανώς μόνιμες συνέπειες για έναν από τους πιο ασταθείς χρηματοοικονομικούς τομείς.
Το ενδεχόμενο η κατάρρευση της εταιρίας να αποτελεί αποτέλεσμα της γεωπολιτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία καθώς και ο ρόλος της στις αμερικανικές εκλογές θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς. Για την ώρα, οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται στα αίτια των μαζικών αναλήψεων και στην cyber ληστεία την ημέρα κατάθεσης αίτησης χρεοκοπίας.
Σε crisis mode
Από τον Μάιο του 2022, 38 εταιρείες στη βιομηχανία των crypto έχουν απολύσει υπαλλήλους,
ανάμεσά τους τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης BitMEX και Coinbase, οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτογράφησης Crypto.com και Blockchain.com καθώς και η αγορά NFT OpenSea.
Τώρα, 130 εταιρίες στον Όμιλο FTX που κατέχουν το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX κατέθεσαν επίσημα αίτηση πτώχευσης λόγω κρίσης ρευστότητας που προκαλείται από διάφορους παράγοντες.
Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν οι αυξημένες αναλήψεις χρηστών από τις 6 Νοεμβρίου και η αποκάλυψη ότι η Alameda Research, μια εταιρία στον Όμιλο FTX, είχε σημαντικό μέρος των συμμετοχών της στο νόμισμα FTT της FTX. Μετά από αυτή την αποκάλυψη, η ανταγωνίστρια εταιρία Binance ρευστοποίησε τις συμμετοχές της σε FTT, γεγονός που προκάλεσε τη δραστική πτώση της αξίας του νομίσματος.
10 δισ. για να σωθεί η FTX
Σύμφωνα με τον πλέον παραιτηθέντα διευθύνοντα σύμβουλο Sam Bankman-Fried, η εταιρία θα χρειαζόταν 9,4 δισ. δολάρια για να αποτραπεί η κατάρρευση. Όπως δείχνει το διάγραμμά, η κατάρρευση του FTX θα μπορούσε να βλάψει ακόμη περισσότερο μια κλονισμένη βιομηχανία κρυπτογράφησης.
Εξετάζοντας τον όγκο συναλλαγών από έτος σε έτος στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, όπως συγκεντρώθηκε από αναλυτές στο The Block, η FTX κατατάσσεται στην τέταρτη θέση πίσω από την Coinbase και την OKX. Ωστόσο, κανένα μεμονωμένο χρηματιστήριο δεν πλησιάζει τον όγκο συναλλαγών της Binance, με συναλλαγές που ανέρχονται σε 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και 11 Νοεμβρίου.
Η ηγετική θέση της στην αγορά επέτρεψε στην Binance να είναι μία από τις πρώτες εταιρίες που προσφέρθηκαν να διασώσουν το FTX, αλλά η συμφωνία κατέρρευσε αμέσως μετά την ανακοίνωσή της.
«Ως αποτέλεσμα της εταιρικής δέουσας επιμέλειας, καθώς και των τελευταίων ειδήσεων σχετικά με κακοδιαχείριση κεφαλαίων πελατών και υποτιθέμενες έρευνες από τις αμερικανικές αρχές, αποφασίσαμε ότι δεν θα επιδιώξουμε την πιθανή εξαγορά της FTX.com», ανακοίνωσε η Binance στο Twitter στις 9 Νοέμβριο.
Η προσπάθεια της FTX να σώσει τα περιουσιακά στοιχεία της και τα κρυπτονομίσματα από περαιτέρω κατάρευση προκάλεσε την παρέμβαση των αμερικανικών αρχών και την ενεργοποίηση της καθ ύλην αρμόδιας επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, εγείροντας εκ νέου το ζήτημα της ρύθμισης της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
You will find more infographics at Statista