Το πολιτικό σκηνικό είναι άκρως εκρηκτικό. Η δυσπιστία είναι προφανής, οι δυσλειτουργίες εξόφθαλμες και τα αποτελέσματα… απογοητευτικά. Πολυδιαφημισμένες επενδύσεις και project με γεωπολιτική εσάνς και γεωοικονομική λογική καταρρέουν και νέα εξαγγέλονται, μόνο που οι πιθανότητες υλοποίησης υποχωρούν διαρκώς… και οι σκοπιμότητες καθίστανται διάφανες. Ταυτόχρονα, το επιχειρηματικό τοπίο αναδιατάσσεται, ραγδαία και με μια αίσθηση βιαιότητας, η οποία δεν είναι πρωτοφανής, αλλά επισημαίνεται, καθώς φαίνεται να συναρτάται περισσότερο με την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές και λιγότερο με την οξύτητα των επιχειρηματιών.
Επειδή η δημιουργική ασάφεια είναι ωραία, αλλά συνάμα κουραστική, προχωράμε στο επόμενο… βήμα, τα περιεχόμενα:
- Η στήριξη Δένδια σε Μητσοτάκη δεν ήταν ξεκάθαρη.
- Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ποιός και πώς άδειασε τον CEO του ΤΑΙΠΕΔ
- Έρευνες για υδρογον…άνθρακες
- Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου παίζουν σε πολλά ταμπλό και έχουν πλέον ανοιχτεί τόσο που they might be stretching thin…
- Παγκρήτια… και Σάλλας
- Intrakat και… Κούτρας
- Lavipharm
- Γεωπολιτική: Αναβάθμιση Τουρκίας, Σφήνα Ουκρανίας… Κινητικότητα Μπάιντεν
Trust Issues
Ο Νίκος Δένδιας έκανε δηλώσεις, χθες, από τις Βρυξέλλες, για το σκάνδαλο των υποκλοπών και δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν ως θύμα. Αν και μίλησε για αμοιβαία εμπιστοσύνη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δηλώσεις του δεν κλείνουν το θέμα αλλά το… ανοίγουν. Δήλωσε ότι καλύπτεται από τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα πέσει άπλετο φως… Ε, αυτό σημαίνει ότι ο Νίκος Δένδιας βλέπει σκοτεινά σημεία. Τί θα χρειαστεί για να φωτιστούν αυτά, φαίνεται ότι το ξέρει ο ίδιος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την ώρα τουλάχιστον.
ΤΑΙΠΕΔ: Η μοναξιά του Πολίτη στην Αλεξανδρούπολη
Για την αξιοπιστία του ΤΑΙΠΕΔ δεν χρειάζεται να μιλήσουμε εμείς. Τα είπε όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σταματώντας την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης μετά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Το Crisis Monitor αναφέρθηκε σε δάκτυλο Κοπελούζου… Διαρροές σε έγκυρα και φιλοκυβερνητικά media αναφέρονται σε “κούφιους” επενδυτές. Δεν είναι σαφές αν ποτέ θα μάθουμε την αλήθεια, αλλά τα σενάρια παίζουν και αυτά τον ρόλο τους.
Έτσι, λοιπόν, ξέμεινε το ΤΑΙΠΕΔ και ο CEO του με την “καυτή πατάτα” της ωρίμανσης του έργου αξιοποίησης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Και αφού τους έμεινε στα χέρια, ο Δημήτρης Πολίτης αποφάσισε να πάει στην Αλεξανδρούπολη να μιλήσει με τους τοπικούς παράγοντες για τις προοπτικές… και να μαζέψει… feed back, σε όποια μορφή μπορούσε.
Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ, ο CEO του Ταμείου συναντήθηκε με πλειάδα ανθρώπων:
- Το 7μελες ΔΣ και τους 7 εργαζομένους του ΟΛΑ
- Τους αντιδημάρχους του Δήμου Αλεξανδρούπολης
- Τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο
Αυτό που δεν αναφέρει το δελτίο Τύπου, είναι ο Δημήτρης Πολίτης δεν συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης. Γιατί άραγε; Η απορία θα μείνει. Επισήμως οι εξηγήσεις είναι… Όπως φαίνεται ο κ. Ζαμπούκης θέλησε να στείλει κάποιο μήνυμα και ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ο κομιστής. Το θέμα δεν έχει εξαντληθεί.
Θα βρούμε υδρογον… άνθρακες
Κι αφού το αφήγημα της γεωπολιτικής αναβάθμισης μέσω… Αλεξανδρούπολης πάει.. κουβά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να παίξει το ίδιο χαρτί στα νότια, με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Μόνο, που όπως αποκαλύπτει ο Βασίλης Νέδος στην Καθημερινή, οι έρευνες είναι τακτικισμός και δεν αποτελούν παρά προσπάθεια τοποθέτησης αναχωμάτων υπό το φόβο επέλασης της Τουρκίας,
Μάλιστα, μια προσεκτική ανάγνωση των χαρτών για έρευνες δείχνει ότι αυτές θα διεξαχθούν σε περιοχές που δεν ενοχλούν, ούτε τη Λιβύη, ούτε την Τουρκία, ούτε άπτονται του τουρκολιβυκού Μνημονίου.
Το θέμα έχει αναλυθεί εκτενώς εδώ
Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις… Εξάρχου βρίσκεις
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι για όποιο deal συζητείται στην αγορά, πλέον, ακούγεται και το όνομα του Αλέξανδρου Εξάρχου. Ο εκπρόσωπος και συνεταίρος των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, έχει εξελιχθεί σε συνομιλητή τραπεζιτών, επιχειρηματιών και πολιτικών, σε καθημερινή βάση. Τα πολλά δημόσια ραντεβού και η έντονη κινητικότητα των εφοπλιστών, δίνουν τροφή σε ουκ ολίγα σενάρια.
Παράλληλα, όμως, ο Αλέξανδρος Εξάρχου έχει να τρέξει τα υφιστάμενα projects, όπως η αμκ της Intrakat, η είσοδος στη Παγκρήτια και η απόκτηση της Συνεταιριστικής Σερρών. Ο νέος CEO της Intrakat αποδεικνύεται.. τυφώνας.
Κρυφτό με τον Κούτρα
Με σαρωτικές αλλαγές στη διοικητική δομή και διάρθρωση της Intrakat, που προκάλεσαν ακόμα και δημοσιεύματα, κατέστησε σαφές ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα.
Τα προβλήματα όμως τώρα ξεκινούν. Η πλευρά Κούτρα, που διαθέτει κάτι λιγότερο από 9% ζήτησε αναβολή της γενικής συνέλευσης για την έγκριση της αμκ των 100 εκατ. χθες. Αν και οι βασικοί μέτοχοι και ο Σωκράτης Κόκκαλης έχουν δεσμευτεί να καλύψουν τη συμμετοχή τους, η στάση του τέως προέδρου της εταιρίας αποτελεί μήνυμα.
Το Crisis Monitor είχε εξ αρχής επισημάνει ότι η αμκ είναι πολυσήμαντη: Οι νέοι μέτοχοι θέλουν να αποδείξουν την δέσμευσή τους και να αναγκάσουν τους παλιούς να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να υποστούν dillution.
Τώρα, έρχεται η ώρα των αποφάσεων. Τα λεφτά είναι πολλά, πάντως.
Ενοχλούν τον Σάλλα
Το ίδιο μήνυμα στέλνει στην Παγκρήτια, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αμκ με τη σφραγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκεί, εκτός από τη διοίκηση που αισθάνεται ήδη υπό προθεσμία, ο κ. Εξάρχου επανεξετάζει τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Σάλλα. Το ζήτημα αναλύεται διεξοδικά εδώ. Καθώς όμως εξελίσσεται, νέα δεδομένα δημιουργούνται.
Για την ώρα οι Μπακο-καυμενάκηδες θα μπορούσαν θα παίζουν μαζί ή και απέναντι από τον Μιχάλη… Το πιθανότερο είναι, πάντως, να παίζουν μαζί με τον Γιάννη. Αν θέλουν να πάρουν και την Συνεταιριστική Σερρών.
Deal Lavipharm και TIKUN Europe στην φαρμακευτική κάνναβη
Την αγορά αποφάσισε να ανοίξει δυναμικά η Lavipharm στην Ελλάδα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την τάση, να δημιουργήσει προοπτική και να προσελκύσει επενδυτές, ενόψει της αμκ.
Η εταιρία ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την TIKUN Europe, την πρωτοπόρο φαρμακοβιομηχανία στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα,, για τη διανομή των νέων προϊόντων της Tikun, τα οποία προβλέπεται να είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά το 2023.
Η TIKUN Europe έχει επενδύσει περί τα €40εκ, στην Κόρινθο δημιουργώντας τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη παραγωγική μονάδα του κλάδου, με καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία και R&D τμήμα, σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Γεωπολιτική κινητικότητα
Διεθνώς, τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδηλωθεί εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες. Ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει πλέον μαζικά πρωτοβουλίες με τον ρόλο της Καμάλα Χάρις να περιορίζεται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για του οποίου την υγεία υπάρχουν ανησυχίες, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ και τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των G 20.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μυστικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στην Τουρκία, σε επίπεδο επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών. Αν και κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις διαρροές, το γεγονός λέει πολλά. Αυτό σηματοδοτεί την εμπέδωση της γεωπολιτικής αναβάθμισης της Τουρκίας και αποδείχθηκε από τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν.
Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, ο Ζελένσκι προσπαθεί να παρεμβληθεί δημοσιεύοντας λίστα προτάσεων ως οδικό χάρτη για την σταθεροποίηση της κατάστασης. Προφανώς, ο ίδιος είναι μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Ο Μητσοτάκης μειώνει τα ταξίδια
Τη στιγμή που η Τουρκία κεφαλαιοποιεί τη γεωπολιτική ουδετερότητά της στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης επιλέγει να μην παραστεί δια ζώσης σε δύο συνέδρια-ορόσημα στις ΗΠΑ: Την Ώρα της Οικονομίας του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου και το συνέδριο της Capital Link, στο οποίο θα εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένες δύο εμφανίσεις στο Λονδίνο η μια στο LSE και η άλλη στο Road Show της ΕΧΑΕ… ας ελπίσουμε να μη διέρχεται φάση εσωστρέφειας και αποφασίσει να τα πει με τους επενδυτές μέσω τηλεδιάσκεψης…
Πάντως, το μήνυμα που στέλνει στα λόμπι των ΗΠΑ η απόφασή του Έλληνα πρωθυπουργού να απέχει είναι αποκαρδιωτική… Μπορεί όμως να είναι και ενδεικτική της ανασφάλειας που βιώνει στο εσωτερικό και του φόβου πυροδότησης εξελίξεων εν τη απουσία του…