if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Από σπριντ σε Μαραθώνιο γυρίζουν οι αγορές και συνεχίζουν!

Συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά τους επενδυτές και κατά το πρώτο μισό του Νοεμβρίου οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες θα περίμενε κανείς μετά το ράλι του Οκτωβρίου να παρουσιάζουν εύλογα σημάδια κόπωσης

Συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά τους επενδυτές και κατά το πρώτο μισό του Νοεμβρίου οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες θα περίμενε κανείς μετά το ράλι του Οκτωβρίου να παρουσιάζουν εύλογα σημάδια κόπωσης

Συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά τους επενδυτές και κατά το πρώτο μισό του Νοεμβρίου οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες θα περίμενε κανείς μετά το ράλι του Οκτωβρίου να παρουσιάζουν εύλογα σημάδια κόπωσης και να αρχίσουν να διορθώνουν. Αντ’ αυτού όμως, οι αγορές σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν ανοδικά, έστω και χωρίς ίδιους ρυθμούς, ενώ κορυφαίοι δείκτες όπως ο DAX της Φρανκφούρτης είναι κοντά στο να γυρίσουν εκ νέου σε καθεστώς bull market, καθώς κερδίζουν σχεδόν 20% από τα χαμηλά του Σεπτέμβρη! 

Πρόκειται για μια μνημειώδη επιστροφή που πιστοποιεί – για ακόμη μια φορά – ότι οι αγορές έχουν τους δικούς τους νόμους και τους δικούς τους κανόνες, δεν κάνουν αυτό που αναμένουν οι πολλοί, δεν ακολουθούν το… μονοπάτι που διαβλέπουν οι περισσότεροι επενδυτές, ενώ πολύ συχνά διαψεύδουν και τους (… γκουρού) αναλυτές. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα, όπου αναλυτές ολκής, εκπρόσωποι μεγάλων οίκων, «καθηγητές» χρηματοοικονομικής και προγνώστες των καιρών και των αγορών έχασαν εντελώς το ράλι των αγορών, επιμένοντας μονοδιάστατα στις προσεγγίσεις λογιστικού χαρακτήρα, προσπαθώντας να αθροίσουν αριθμούς και δεδομένα. 

Οι αγορές «τρέχουν» πριν τους αναλυτές

Οι αγορές είναι κάτι πολύ ευρύτερο και ανεξιχνίαστο, περιλαμβάνουν μέσα τους όλες τις ανθρώπινες ιδιότητες όπως πλεονεξία, πονηριά, φόβο, καχυποψία, πίστη, όραμα, ενθουσιασμό, ψυχολογία και όλα τα υπόλοιπα που «ελέγχουν» και τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Παράλληλα, οι αγορές «βλέπουν» έξι, οκτώ ή δέκα μήνες μπροστά, όσο κι αν αυτό στους θιασώτες των προσθαφαιρέσεων και των λογιστικών προσεγγίσεων είναι κάτι μη κατανοητό. 

Οι αγορές ξεκίνησαν να κινούνται έντονα ανοδικά πολύ πριν βγουν τα μαντάτα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που κινήθηκε σε χαμηλά 9μήνου και ίσως αποτελέσει τον καταλύτη ώστε η Fed να αρχίσει να κατεβάζει ρυθμούς στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει σταδιακή χαλάρωση στο… δόγμα των κεντρικών τραπεζών για διαρκείς και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, που θυμίζουμε ήταν και η αιτία για να υπάρξει η μεγάλη «βουτιά» του Σεπτεμβρίου, που… σκότωσε δείκτες και μετοχές διεθνώς. 

Βεβαίως, η παγκόσμια οικονομία δε θα επιστρέψει σε καθεστώς μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων για τα επόμενα πολλά χρόνια, όμως και αυτό το έχουν «διαβάσει» οι αγορές και «χτίζουν» πάνω στους υπόλοιπους καταλύτες του συστήματος. Βγαίνουν στο προσκήνιο ξανά οι τράπεζες και γίνονται πρωταγωνίστριες των αγορών ξανά, ενώ η ρευστότητα των αγορών ήταν και παραμένει μεγάλη, οπότε θα αναζητήσει στις μετοχές και τις αγορές διέξοδο.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά τριών μηνών, κλείνοντας ήπια ανοδικά την Τρίτη χωρίς εξάρσεις και ακρότητες, ενώ πτωτικά έκλεισε μόνο ο FTSE 100 του Λονδίνου. Το πρωί, οι ασιατικές αγορές είχαν κλείσει με ράλι, με τον Hang Seng να κερδίζει 4,11% και τον Asia Dow +2,15%. 

Στη Wall Street ανοδικά κινούνται και οι τρεις δείκτες, με τον S&P 500 να έχει επανέλθει πάνω από τις 4.000 μονάδες μετά από καιρό, κερδίζοντας 1,46%, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται σε ποσοστό 2,45% στις 11.471 μονάδες. Ο Dow Jones έχει ανέλθει στις 33.762 μονάδες με άνοδο 0,67%. 

Νέα υψηλά 6,5 μηνών στο Χ.Α.

Μέσα σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον το Χ.Α. έκλεισε σε νέα υψηλά 6,5 μηνών και στις 903,87 μονάδες με κέρδη 0,40%, ενώ σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 29 Απριλίου 2022. Παρ’ ότι υπάρχει κάποια συσσώρευση στις τράπεζες και αφομοίωση κεκτημένων καθώς ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας επίσης σε υψηλά 6,5 μηνών, εντούτοις η αγορά βρίσκει στηρίξεις σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας. 

Πρωταγωνίστρια ήταν για άλλη μια φορά η ΔΕΗ που έκλεισε με άνοδο 2,30% στα 6,66 ευρώ ενώ διακίνησε τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά με 11,17 εκατ. ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται ήδη σε υψηλά έξι μηνών περίπου, ενώ καταγράφει ράλι άνω του 35% από τα χαμηλά των 4,85 ευρώ που βρέθηκε τον Ιούλιο. Ο τζίρος του Χ.Α. ήταν ενισχυμένος και ανήλθε στα 75,78 εκατ. ευρώ, ενώ έγιναν και πακέτα. 

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.194,25 μονάδες με άνοδο 0,23%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.383,14 μονάδες με άνοδο 0,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 644,57 μονάδες με μικρή διόρθωση 0,28%. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version