Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Ζινπίνγκ, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, εξέλιξη που πριν λίγο καιρό φάνταζε εξωπραγματική και αποτελεί το επιστέγασμα παρασκηνιακών διεργασιών για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, ενώ αντίστοιχες κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά σε πρώιμο στάδιο μεταξύ Ουάσιγκτον και παράχθη μέτωπο που έδωσε τους πρώτου καρπούς… σήμερα.
Όπως ασναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο Σι Ζινπίνγκ ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να κατεβάσουν οι ΗΠΑ τους τόνους στα ζητήματα πολιτικής και εσωτερικής κοινωνικής διαχείρισης, αποδεχόμενες σιωπηρά τη διαφορά των πολιτικών συστημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μέτωπα, η εξομάλυνση των οποίων απαιτεί χρόνο και συμβιβασμούς που δεν έχουν ακόμα σκιαγραφηθεί.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί την επισφράγηση της επιτυχούς επαναπροσέγγισης των δύο χωρών και την προοπτική σταθεροποίησης. Η άρση των κυρώσεων και η εμπορική προσέγγιση, ωστόσο, αποτελούν ζητήματα που θα πάρουν χρόνο. Σε επίπεδο ρίσκου, η προσέγγιση των δύο προέδρων, περιορίζει τους κινδύνους θερμών επεισοδίων και άμεσης σύγκρουσης.
Ήταν η πρώτη φυσική συνάντηση με απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των δύο μεγάλων δυνάμεων και πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνόδου κορυφής των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, με στόχο να βγουν από το ψυγείο οι σχέσεις των δύο χωρών, που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.
Πως είδαν τα media τη συνάντηση
Ο Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το Reuters, είπε στον Κινέζο ομόλογό του ότι είναι υπεύθυνοι και οι δύο προκειμένου να μη μετατραπεί ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων σε σύγκρουση.
Οι δύο ηγέτες χαμογέλασαν και έδωσαν θερμή χειραψία μπροστά από τις εθνικές σημαίες τους, μια μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής και εν μέσω ενός διεθνούς περιβάλλοντος γεμάτου ένταση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Στο επίκεντρο
Πίσω από τα χαμόγελα, στην τρίωρη συνάντηση θίχτηκαν μια σειρά από δύσκολα ζητήματα, όπως η διατύπωση αμερικανικών αντιρρήσεων για τις «ολοένα πιο επιθετικές ενέργειες της Κίνας προς την Ταϊβάν», τις «οικονομικές πρακτικές της εκτός αγοράς», αλλά και τις πρακτικές του Πεκίνου σε «Σιντζιάνγκ, Θιβέτ και Χονγκ Κονγκ, και ευρύτερα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Ως ηγέτες των δύο χωρών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη να δείξουμε ότι Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές, να αποτρέψουν τη μετατροπή του ανταγωνισμού σε σύγκρουση και να βρουν τρόπους να συνεργαστούν σε επείγοντα παγκόσμια ζητήματα που απαιτούν αμοιβαία συνεργασία», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.
Η πολιτική της μίας Κίνας δεν άλλαξε, ωστόσο δεν χρειάζεται να εισέλθουμε σε νέο ψυχρό πόλεμο. Δεν νομίζω ότι η Κίνα σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ταϊβάν. Ο Σι μίλησε καθαρά και ξάστερα, δείχνοντας ότι θα φανεί συμβιβαστικός σε σειρά καίριων ζητημάτων, εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν είπε στον Κινέζο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους στην Ασία και θα προστατεύσουν τους συμμάχους τους στην περιοχή, εάν το Πεκίνο δεν είναι σε θέση να χαλιναγωγήσει τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων της Βόρειας Κορέας.
Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο. «Καταλαβαίνουμε πια ο ένας τον άλλο», είπε.
Σι: Η πρώτη κόκκινη γραμμή μας…
Απαντώντας, ο Σι τόνισε ότι η σχέση των δύο χωρών δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες.
«Πρέπει να χαράξουμε τη σωστή πορεία προς τα εμπρός και να ανυψώσουμε τις διμερείς σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε.
«Ο κόσμος αναμένει ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαχειριστούν σωστά αυτή τη σχέση», είπε, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν για να επαναφέρουν αυτή τη σχέση στον σωστό δρόμο.