Στρατηγική damage control ακολουθεί πλέον ο Κυριάκος Μητσοάκης επιχειρώντας να αντιστρέψει την εις βάρος του δυναμική που έχει αναπτυχθεί και εσωκομματικά, με το αφήγημα της εξωτερικής επιβουλής.
Σε εξωτερικούς καi ενδεχομένως εσωτερικούς εχθρούς επιχειρεί να αποδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έκταση που προσέλαβε το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.
Τόσο η ομιλία, όσο και το αφήγημα που παρουσιάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός στόχο έχουν να ανακόψουν την αποσυσπειρωτική τάση, προσφέροντας “σενάριο” στο πολιτικό προσωπικό και τα media, ώστε να καταφέρει να βγει από τη θέση του θύτη και να τοποθετηθεί σε αυτή του θύματος.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετεί το σενάριο αυτό. Το ίδιο είχε πράξει και κατά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, όταν θάνατοι και αυστηρή καραντίνα προκαλούσαν αντιδράσεις.
Auditor’s note: Ανεβαίνει το πολιτικό ρίσκο
Οι ενέργειες και δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελούν ευθεία παραδοχή αύξησης του πολιτικού ρίσκου και του κινδύνου πρόωρων εκλογών. Η στάση του αυτή, αντιφάσκει με τα ευρύματα των δημοσκοπήσεων που προβάλλονται από το Μέγαρο Μαξίμου ως απόδειξη ότι τα σκάνδαλα δεν αφορούν την κοινωνία και δεν αγγίζουν την κυβέρνηση.
Μήνυμα ενεργοποίησης σε όλα τα επίπεδα
Καθώς η κυβέρνηση και ο ίδιος βάλλονται πανταχόθεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επανενεργοποιήσει τα μεσαία στελέχη, ώστε να ανακόψει την τάση αποσυσπείρωσης και να αλλάξει την ατζέντα μέσα στην κοινωνία. Το μήνυμα αυτό επιχείρησε να στείλει με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή, δηλώνοντας:
Καλούμαστε να αναδείξουμε το έργο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας ότι «το είπαμε και το κάναμε» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ενόψει όπως είπε των εκλογών του 2023.
Μετατρέψαμε τις δυσκολίες και ευκαιρίες. Η ανάπτυξη φέτος αγγίζει το 6% δήλωσε ο πρωθυπουργός και έκανε εκτενή αναφορά σε επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα και έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ανάπτυξη μας επιτρέπει να μειώνουμε φόρους και να αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό αλλά και τις συντάξεις είπε.
Σενάριο… αναταραχών
Προσπαθώντας να ενισχύσει την συσπείρωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών μέσω της εργαλειοποίησης της ενεργειακής κρίσης, προσπαθώντας έτσι να προκαταλάβει ενδεχόμενη κλιμάκωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και έξαρση εντάσεων.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να προβάλει το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, συσχετιζοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη, με την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησή της κυβέρνησής του. Επίσης, υπογράμμισε την προσπάθεια παγίωσης αρρωστημένης πολιτικής ατμόσφαιρας, ως ανάχωμα στις μεταρρυθμίσεις.
Για να background story, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφερε τις αντιδράσεις στον δραστικός εκσυγχρονισμό της χώρας. Υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος αυτή
“έχει στερήσει ισχύ από ιδιωτικά συμφέροντα που επηρέαζαν εξωθεσμικά την πορεία της. Αυτά τα κέντρα θα ήθελαν πολύ ένα πιεσμένο πρωθυπουργό. Κάποιοι μας δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς της ΝΔ δεν μασάμε”.
Η τοποθέτηση αυτή, αν μη τί άλλο, δείχνει αποκλειστικά τον Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς είναι ο μόνος ισχυρός επιχειρηματίας που αντιδρά και έχει κατηγορηθεί -από την αντιπολίτευση για προσπάθεια ποδηγέτησης κυβερνήσεων.
Στήριξη με… αστερίσκους από Δένδια
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρείχε ο Νίκος Δένδιας, όταν ερωτηθείς για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ως ππαρακολουθούμενου, μίλησε για αμοιβαία εμπιστοσύνη με τον πρωθυπουργό.
Ο υπουργός Εξωτερικών όμως, δεν έμεινε εκεί, ζήτησε διαλεύκανση της υπόθεσης, με ευθύνη του πρωθυπουργού, ενώ απέφυγε να αποδώσει χαρακτηρισμούς και να διαψεύσει τις αποκαλύψεις.