if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Come back to… stay των ταύρων στις αγορές

Την ακόμη πιο εμφατική επιστροφή των χρηματιστηριακών αγορών σήμανε η εβδομάδα που παρήλθε, καθώς κορυφαίοι διεθνείς δείκτες κάλυψαν ακόμη περισσότερο τις απώλειες

Bull, ταύρος

Την ακόμη πιο εμφατική επιστροφή των χρηματιστηριακών αγορών σήμανε η εβδομάδα που παρήλθε, καθώς κορυφαίοι διεθνείς δείκτες κάλυψαν ακόμη περισσότερο τις απώλειες των προηγούμενων μηνών και μολονότι στο έτος κινούνται ακόμη έντονα πτωτικά, εντούτοις η ζημιά έχει μετριαστεί σημαντικά. 

Το CrisisMonitor.gr την περασμένη Τρίτη 8 Νοεμβρίου βγήκε με άρθρο «Είναι bear market ράλι η κίνηση των αγορών, ή πιο σοβαρή επιστροφή;», σημειώνοντας πως ίσως δεν είναι μακριά το ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση για το αν η τωρινή κίνηση των αγορών είναι όντως ένα bear market ράλι μέσα στη γενικότερη πτωτική εικόνα, ή αν αποτελεί κάτι πιο ουσιαστικό. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Μολονότι ακόμη δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα, τα συμφραζόμενα συγκλίνουν πως η εμφατική άνοδος των αγορών όλες τις τελευταίες εβδομάδες, δεν είναι απλώς ένα (εμβόλιμο) bear market rally, αλλά κάτι πιο δυνατό, πιο ουσιαστικό και πιο ανθεκτικό. 

Η ανακοίνωση για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που κατήλθε σε χαμηλά εννέα μηνών, λειτούργησε ως «φιτίλι» για γενικευμένο ξέσπασμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οδηγώντας τους δείκτες της Wall Street στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2020, όταν οι δείκτες είχαν… λιώσει λόγω του σοκ του Covid-19. 

Οι αγορές λοιπόν, με την κίνησή τους όλο το τελευταίο διάστημα αλλά και με τη «σφραγίδα» των ανακοινώσεων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι η κίνησή τους δεν είναι απλώς μια αντίδραση – σκαλί στην… κατηφόρα, αλλά κάτι σαφώς ουσιαστικότερο. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία των αγορών, εντούτοις, όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι οι αγορές ποντάρουν στη σταδιακή επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και δη τη Fed. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο δανεισμού της Fed δείχνουν πάνω από 80% πιθανότητα η επόμενη αύξηση επιτοκίων να μην είναι 75 μονάδες βάσης, αλλά 50 μονάδες. Σημειώνεται ότι στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδων βάσης.

Αυτό βεβαίως μένει να αποδειχτεί, όμως η ένταση της αντίδρασης και της ενδοσυνεδριακής «στροφής» σε όλες τις διεθνείς αγορές, είναι παροιμιώδης και κάθε άλλο παρά συνηθισμένη. Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι οι αγορές προηγούνται των εξελίξεων και είναι αυτές που προεξοφλούν πράγματα και καταστάσεις έξι, οκτώ ή και δέκα μήνες προτού λάβουν χώρα. 

Αυτό, όσο «μυστήριο» η… συνωμοσιολογικό κι αν φαντάζει σε ορισμένους αδαείς, είναι ένας πάγιος νόμος των αγορών, όπως επίσης είναι μια αρχή ότι οι αγορές άγονται και φέρονται ανάλογα με την ψυχολογία, που αποτελεί το 80% του εκάστοτε momentum. Την ώρα λοιπόν που την Τετάρτη οι θιασώτες της Wall Street ξεπουλούσαν δίχως αύριο, «σκοτώνοντας» τεχνολογικές και άλλες μετοχές, την Πέμπτη αγόρασαν με τρομακτική φρενίτιδα. 

Βεβαίως, ρόλο στην ένταση της ανόδου της Πέμπτης έπαιξε το γεγονός ότι υπήρξε μαζικό γύρισμα των short θέσεων («προίκα» από τη συνεδρίαση της Τετάρτης), οπότε καταγράφηκε ανατροφοδοτούμενη δυναμική, που έφερε το δείκτη Nasdaq σε άνοδο άνω του 7% και τον Dow Jones σε κέρδη άνω των 1.200 μονάδων! 

Τη σκυτάλη πήραν το πρωί οι ασιατικές αγορές που επίσης ξέσπασαν ανοδικά, με τον Hang Seng να κερδίζει 1.244 μονάδες ή ποσοστό 7,74%, τον Nikkei 225 να κερδίζει 817 μονάδες ή ποσοστό 2,98% και τον Asia Dow στο +5,82%! 

Την Παρασκευή, παρά τα σημαντικά κέρδη της προηγούμενης επικράτησαν επίσης ήπιες ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, επιβεβαιώνοντας τα κεκτημένα της Πέμπτης, ενώ ήπια εξισορροπητική κίνηση έκαναν και οι δείκτες της Wall Street εν μέσω μεικτών προσήμων. 

«Μάχη» για την ανάκτηση των 900 μονάδων στο Χ.Α.

Εντός αυτού του λίαν αβανταδόρικου διεθνούς κλίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε την έκτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα, καθώς στις τέσσερις θετικές του Οκτώβρη προστέθηκαν και οι δύο πρώτες του Νοέμβρη! Παράλληλα, το Χ.Α. γύρισε θετικά το έτος, κάτι που ελάχιστες αγορές σε όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει. 

Ξέχωρα από το διεθνές κλίμα και σε εγχώριο επίπεδο οι ειδήσεις ήταν θετικές, καθώς η επάνοδος στο προσκήνιο της υπόθεσης των υποκλοπών και η διαφαινόμενη (νέα) πολιτική και κυβερνητική κρίση, ελάχιστα απασχόλησαν την αγορά. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε για ακόμη μια φορά οποιοδήποτε ενδεχόμενο αλλαγής πλάνων στο θέμα των εκλογών, που έχουν «κλειδώσει» για την άνοιξη – καλοκαίρι του 2023, ενώ και τα ποικίλα δημοσιεύματα δεν επηρέασαν το χρηματιστήριο. 

Συνάμα, τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου των εταιρειών ήταν εξαιρετικά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια χρήση – ρεκόρ, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια το θέμα των αποτιμήσεων για πολλές μετοχές του Χ.Α. Παράλληλα, μια ακόμη μετοχή, η Τέρνα Ενεργειακή, πήρε το «χρίσμα» για είσοδο στο δείκτη MSCI Standard Greece, αυξάνοντας τη βαρύτητα της χώρας μας. 

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 2,12%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +2,09%, o Mid Cap είχε άνοδο 2,69%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε ξανά με κέρδη 4,12%. Σε επίπεδο έτος, πλέον ο Γ.Δ. κερδίζει 0,50%, ο FTSE 25 είναι στο +1,68%, με τον τραπεζικό δείκτη να ηγείται της ανόδου με +11,59%. Πλέον, επόμενο στοίχημα για το Χ.Α. δεν είναι άλλο από την υπέρβαση των 900 μονάδων και η κίνηση προς τα προηγούμενα υψηλά των 930 – 950 μονάδων. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version