Σε τροχιά εισόδου στο Χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον η Optima Bank, με τη διοίκηση να χτίζει προφίλ και επάρκεια με προσεκτικά βήματα, αποφεύγοντας εντυπωσιασμούς και κρατώντας κυριολεκτικά στο μηδέν τα κόκκινα δάνεια.
Με δύο κινήσεις η διοίκηση της Optima Bank φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την τράπεζα και να δώσει αξία στους μετόχους: Έτσι προετοιμάζει αμκ 100 εκατ. και είσοδο στο Χρηματιστήριο το 2023, ενώ έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 με αναπτυξιακά έργα 200 εκατ. που θα της επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη σε τεχνολογίες αιχμής και την διαμόρφωση δυναμικού και αποδοτικού -σε όρους ESG- χαρτοφυλακίου δανείων.
Ο CEO της τράπεζας σε ενημέρωση δημοσιογράφων συνέδεσε την προοπτική εισόδου στο Χρηματιστήριο με το δυναμικό και αρκετά ασαφές χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων. Ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γιώργος Τανισκίδης και ο CEO κ. Δημητρης Κυπαρίσσης, ανακοίνωσαν ότι έχει δρομολογηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ και εφόσον οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023, η Optima θα μπει στο ΧΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Σε διαφορετική περίπτωση, αν οι πολιτικές εξελίξεις επιταχυνθούν, η είσοδος στο Χ.Α. παραπέμπεται για τα τέλη του 2023.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει στόχο την ενδυνάμωση των κεφαλαιακών δεικτών. Ήδη η τράπεζα έχει υλοποιήσει “αθόρυβα” αμκ 80 εκατ. και εξέδωσε ομολογιακό 60 εκατ ευρώ. Παράλληλα, η Optima Bank περνά στην κερδοφορία αναμένοντας το 2022 να κλείσει με κέρδη της τάξης των 30 εκατ., που συνεπάγεται την εμπέδωση του business plan και την επίτευξη των στόχων εσωτερικής παραγωγής κεφαλαίου. Σε τεχνικό επίπεδο η τράπεζα φαίνεται να επιτυγχάνει πολύ υψηλές αποδόσεις ROE και ROI, που την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική επενδυτικά.
Χαρτοφυλάκιο δανείων
Η Optima Bank διαθέτει σήμερα 2 δισ. ευρώ καταθέσεις και δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 1,5 δισ., και σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές επιστολές (που αφορούν κατ εξοχήν έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Το 95% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Optima αφορά επιχειρηματικά δάνεια και μόλις το 5% στεγαστικά. Μάλιστα το 75% των εταιρικών δανείων είναι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις που έχουν τζίρο πάνω από 50 εκατ ευρώ. Μάλιστα η Optima Bank συμμετέχει και στις χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει ήδη εγκρίνει συνολικά 200 εκατ ευρώ επενδυτικών σχεδίων.
Σε ότι δε αφορά τους ιδιώτες η στόχευση είναι σε πελάτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι διαθέτουν μέσο όρ κατάθεσης 50.000 ευρώ.
Χωρίς κόκκινα δάνεια
Αναφορικά με τα NPE’, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπαρίσσης η τράπεζα έχει μηδενικό δείκτη καθυστερήσεων και αναδιαρθρώσεων καθώς μόλις 3 δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση «ίσως είμαι ο μοναδικός CEO στον κόσμο που γνωρίζω ονομαστικά, όπως και ο κ. Τανισκίδης, τους επιχειρηματίες με δάνεια σε καθυστέρηση».
Το πλεονέκτημα της τράπεζας είναι ο υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και στο ερώτημα ποιοι κλάδοι τους ενδιαφέρουν περισσότερο, σημείωσαν πως είναι οι τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν στην 10ετή κρίση και έχουν ενδιαφέροντα για χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια.