Εντυπωσιακό ντεμαράζ των αγοραστών έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης σε όλες τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η ανακοίνωση για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που υποχώρησε σε χαμηλά εννέα μηνών, λειτούργησε ως «φιτίλι» για γενικευμένο ξέσπασμα, οδηγώντας σε ράλι τόσο τους ευρωπαϊκούς, όσο και τους δείκτες της Wall Street.
- Σε υψηλά εξίμισι μηνών ο τραπεζικός δείκτης που έπιασε τις 643 μονάδες
- Εξαιρετικά τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου, με ώθηση από τον τουρισμό
- Ράλι έως 3,51% στις ευρωπαϊκές αγορές – Κέρδη 2,75% για τον Stoxx 600
Πρόκειται για ένα ράλι που ίσως έρχεται να «απαντήσει» στο γιατί οι αγορές έχουν αλλάξει ρότα τις τελευταίες εβδομάδες, κινούμενες πεισματικά ανοδικά, εν μέσω όχι θετικών εξελίξεων στην ευρύτερη οικονομία και στην υπόλοιπη ειδησεογραφία.
Πλέον οι αγορές προεξοφλούν ότι τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για τον πληθωρισμό δίνουν στη Fed περιθώριο να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Τα προθεσμιακά συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο δανεισμού της Fed δείχνουν πάνω από 80% πιθανότητα η επόμενη αύξηση επιτοκίων να μην είναι 75 μονάδες βάσης, αλλά 50 μονάδες. Σημειώνεται ότι στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδων βάσης.
Αυτό βεβαίως μένει να αποδειχτεί, όμως η ένταση της αντίδρασης και της ενδοσυνεδριακής «στροφής» σε όλες τις διεθνείς αγορές, είναι παροιμιώδης και κάθε άλλο παρά συνηθισμένη. Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι οι αγορές προηγούνται των εξελίξεων και είναι αυτές που προεξοφλούν πράγματα και καταστάσεις έξι, οκτώ ή και δέκα μήνες προτού λάβουν χώρα.
Αυτό, όσο δυσνόητο κι αν είναι σε ορισμένους, είναι ένας πάγιος νόμος των αγορών, όπως επίσης είναι μια αρχή ότι οι αγορές άγονται και φέρονται ανάλογα με την ψυχολογία, που αποτελεί το 80% του εκάστοτε momentum. Την ώρα λοιπόν που χθες ξεπουλούσαν δίχως αύριο οι επενδυτές στη Wall Street «σκοτώνοντας» τεχνολογικές και άλλες μετοχές, σήμερα επαναγοράζουν με απίστευτο… άγχος.
Μόνο στον Nasdaq, η κεφαλαιοποίηση του δείκτη έχει αυξηθεί κατά 700 δισ. δολάρια από την αρχή της συνεδρίασης της Πέμπτης και αυτό δείχνει το «κύμα» που διαμορφώνεται.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έκαναν βουτιά μετά την έκθεση για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να πέφτει πάνω από 18 μονάδες βάσης στο 3,946%, υποχωρώντας κάτω από το βασικό επίπεδο του 4%. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε περισσότερο από 23 μονάδες βάσης στο 4,395%.
Οι τεχνολογικές μετοχές που έχουν πληγεί περισσότερο φέτος καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξήθηκαν κατακόρυφα οδηγούν το ανοδικό ξέσπασμα. Η Nvidia και η Tesla σημείωσαν άνοδο άνω του 5%, η Salesforce σημείωσε άλμα 4% και η Apple κέρδισε 3%.
Στις 21:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος ο Dow Jones κερδίζει 992 μονάδες ή 3,06% έχοντας φτάσει στις 33.500 μονάδες μετά από καιρό, ο S&P 500 καταγράφει ράλι 4,65% στις 3.922 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 6,17% έχοντας φτάσει στις 10.988 μονάδες, στο ισχυρότερο ράλι των τελευταίων πολλών μηνών.
Στην Ευρώπη η εικόνα άλλαξε το απόγευμα μετά τις ανωτέρω ανακοινώσεις, με τον DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με ράλι +3,51% στις 14.146 μονάδες (μετά από καιρό πάνω από τις 14.000 μονάδες), ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 1,08%, ο CAC 40 +1,96%, ο ιταλικός FTSE MIB +2,58%, o ισπανικός ΙΒΕΧ 35 +1,15%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,75% με κλείσιμο στις 431,89 μονάδες.
Στο όριο των 900 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο
Μέσα σε αυτό το άκρως θετικό σκηνικό, το Χ.Α. που έως το απόγευμα κινούνταν ελεγχόμενα διορθωτικά, γύρισε ταχύτατα ανοδικά, πιάνοντας για λίγο και τις 900 μονάδες, αν και δεν μπόρεσε να τις κρατήσει. Τελικώς έκλεισε στις 898,94 μονάδες με άνοδο 0,80%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ.
Πλέον το Χ.Α. γύρισε θετικά το έτος, με το Γ.Δ. να κερδίζει 0,63%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 2,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης οδηγεί το ράλι επιστροφής, με άνοδο 12%. Τα δεδομένα για το Χ.Α. έχουν αλλάξει εκ νέου, όπως έχουν αλλάξει και για τα διεθνή χρηματιστήρια.
Πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται πως μπορεί να υπερκεράσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων παρά το γεγονός ότι ο τζίρος δεν έχει αυξηθεί όσο οι καιροί θα απαιτούσαν, όμως υπάρχει θετικό «κύμα» ειδήσεων, τόσο από το διεθνές στερέωμα, όσο και από τις ανακοινώσεις 3ου τριμήνου των εισηγμένων, που καταγράφουν νέα μεγάλα ρεκόρ όλων των εποχών.
Η αγορά, μπορεί άμεσα, ίσως και αύριο να κάνει κίνηση για τις 900 μονάδες, αρκεί να μην υπάρξει κάτι ιδιαίτερα δυσμενές στο εξωτερικό, που θα αναιρούσε το σημερινό κλίμα ευδαιμονίας.