Συνέντευξη με την οποία επιχειρεί να υποβαθμίσει την προοπτική ελληνοτουρκικής σύρραξης, έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, επισημαίνοντας ότι οι διαφορές δεν είναι ανεπίλυτες και ότο προσδοκά στο προσεχές διάστημα να διευθετηθούν με διπλωματικά μέσα.
Αν και το θέμα παρουσιάζεται στα mainstream media με ταυτόσημους τίτλους, που αναφέρονται στην αντίδραση των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο επεισοδίου ή σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας, προάγοντας την ρητορική έντασης, εν τούτοις ο Αμερικανός πρέσβης καθιστά σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.
Συνολικά η τοποθέτηση του Τζορτζ Τσούνη δεν μοιάζει να “κουβαλάει” κάποια είδηση. Από μόνη της όμως η επιλογή τηλεοπτικής συνέντευξης αποτελεί στρατηγική επικοινωνιακή επιλογή. Ως τέτοια εξετάζεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εξέλιξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, ΗΠΑ – Τουρκίας και Ελλάδας – Τουρκίας και σε συνάρτηση με τις τελευταίες εξελίξεις. Ο κ. Τσούνης μίλησε, λοιπόν, μετά από ένα μπαράζ δηλώσεων αποφόρτισης και προσέγγισης από Δένδια, Τσαβούσογλου και Ακάρ και επέλεξε να αγνοήσει το περιστατικό με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο Τζορτζ Τσούνης αναγνωρίζει τα προβλήματα από την ρητορική των δύο χωρών, επιμένει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων και ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ διαβιβάζουν και στις δύο πλευρές το ίδιο μήνυμα. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρει:
Η πρωτεύουσα αρχή είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
αναφορικά με τη ρητορική λέει:
» Καταλαβαίνω τη ρητορική. Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Στην κατακλείδα του ο Τζοτζ Τσούνης αναφέρει:
» Αυτές οι διαφορές δεν είναι μοναδικές και μπορούν να επιλυθούν. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον, οι υπάρχουσες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να διευθετηθούν δια της διπλωματικής οδού».
Οι δηλώσεις Τσούνη στον ΑΝΤ1
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και στην αντίδραση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο.
«Η πρωτεύουσα αρχή είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
» Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως, αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά.
» Καταλαβαίνω τη ρητορική. Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
» Διαβιβάζουμε σταθερά σε Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν αυτό ακριβώς, επειδή ξέρω ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία επιδιώκουν ειρήνη.
» Υπάρχουν μεν διαφορές σε πάρα πολλές σχέσεις. Όμως, η ειρήνη είναι η πρωτεύουσα αρχή στην προκειμένη περίπτωση και μπορεί να επιτευχθεί μόνο διπλωματικά
»Ήμασταν εξαιρετικά συνεπείς. Πιστεύουμε ότι η όξυνση της ρητορικής δεν είναι εποικοδομητική ούτε παραγωγική. Πιστεύουμε σθεναρά ότι και οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοί μας, πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη διπλωματία. Αυτή είναι η πρέπουσα οδός και θα εξακολουθεί να είναι η πρέπουσα οδός.
» Εδώ στην Αθήνα μέλημα μου είναι διασφαλίσω τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και παραγωγική» τό
νισε ο κ. Τσούνης
Στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα βρεθεί απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση, θα είναι μόνη της, ο Γιώργος Τσούνης απάντησε: «Ο Ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα. Όμως, ως πρέσβης των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εργαστούν ακούραστα για την ειρήνη.
» Θα εξακολουθήσουμε να παροτρύνουμε και τους δυο νατοϊκούς μας συμμάχους να επιλέξουν διπλωματικές οδούς για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
» Αυτές οι διαφορές δεν είναι μοναδικές και μπορούν να επιλυθούν. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον, οι υπάρχουσες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να διευθετηθούν δια της διπλωματικής οδού».