Δύο κλειδιά για την όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη έξοδο από την κρίση του υψηλού πληθωρισμού εντοπίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, καθώς συνιστά συντονισμο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και ήπια απομόχλευση των ποσοτικών μέτρων.
Ειδικότερα, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης ζητά συντονισμένη σύσφιξη νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να υπάρξει ομαλή προσαρμογή των οικονομιών και παράλληλα προγραμματισμένη και ήπια απομόχλευση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες για να αποφευχθεί εκτόξευση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα, ιδιαίτερα των ευάλωτων χωρών.
Οι συστάσεις του Γιάννη Στουρνάρα έχουν αυξημένο ειδικό βάρος καθώς είναι από μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ που ψηφίζουν σταθερά τους κρίσιμους μήνες για τη διαμόρφωση της πολιτικής, ενώ βρίσκεται και στον στενό κύκλο της Κριστίν Λαγκάρντ.
Αναφερόμενος στα μέτρα πολιτικής που λαμβάνει η ΕΚΤ για να αναχαιτίσει την άνοδο του πληθωρισμού, υποστήριξε ότι είναι ανάγκη εκτός από τη νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική να κινηθεί σε περιοριστική κατεύθυνση.
«Αν θέλουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό υπό τις τρέχουσες συνθήκες χωρίς να υποστεί σοβαρό πλήγμα η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και χωρίς να αυξηθούν υπέρμετρα τα επιτόκια, η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Αν η δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ χαλαρή, τότε, δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα εκτιναχθούν στα ύψη, πράγμα που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί».
Τέλος, ο κεντρικός τραπεζίτης συνέστησε προσεκτικές κινήσεις όσον αφορά την επικείμενη μείωση των ομολόγων ύψους σχεδόν 5 τρισ. ευρώ που διακρατεί η ΕΚΤ στον ισολογισμό της. Τα όποια βήματα θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά και σταδιακά, καθώς η ποσοτική σύσφιξη ενισχύει την αύξηση των επιτοκίων σε ολόκληρη την καμπύλη των αποδόσεων», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
«Η μείωση του μεγέθους των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών στα προ κρίσης επίπεδα ενδέχεται να οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διεθνώς και σε διεύρυνση των spread για τις ευάλωτες χώρες, με σοβαρές συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές προοπτικές»,
ανέφερε.