Σε μια εβδομάδα που καταγράφηκε μια ακόμη, η 4η κατά σειρά ισχυρή αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1989, οι αγορές όχι μόνο δεν έδειξαν καμιά… καταστροφή, αλλά μάλλον άφησαν θετική παρακαταθήκη για τη συνέχεια του Νοέμβρη.
- Στη ζώνη των 880 – 900 μονάδων πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο
- Νέο ράλι στην Ευρώπη, οι αγορές προεξοφλούν χωρίς… προειδοποίηση
- Σύσσωμος ο FTSE 25 ανοδικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής
- Σε υψηλά δύο μηνών ο Γ.Δ. σε υψηλά πέντε μηνών οι τράπεζες
Οι αγορές, σε Ευρώπη και Αμερική, έδειξαν ότι είχαν προεξοφλήσει κατά 100% την τελευταία αύξηση επιτοκίων, ενώ αν κρίνουμε από το νέο ράλι έως 2,77% που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες την Παρασκευή, τότε έχουν προεξοφλήσει και όσες θα ακολουθήσουν. Μετά την πρώτη εύλογη πίεση των τριών δεικτών της Wall Street την Τετάρτη, την Πέμπτη οι παγκόσμιοι δείκτες αντέδρασαν ήπια, με ελεγχόμενη πτώση, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, ενώ την Παρασκευή η Ευρώπη έκλεισε με ράλι, με τη Wall Street σε κίνηση σταθεροποίησης και εναλλαγών στα πρόσημα.
Ούτε απότομα αδειάσματα, ούτε φαινόμενα πανικού επικράτησαν, ενώ θυμίζουμε πως οι αγορές έχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών ύστερα από το μεγάλο ράλι του Σεπτεμβρίου.
Τα επόμενα στοιχήματα των αγορών είναι πως θα διαμορφωθεί η διάθεση για ρίσκο και για νέα πονταρίσματα σε μετοχές, ύστερα από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ο οποίος ξεκαθάρισε πως είναι μακριά οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.
Μπορεί η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης να ήταν προεξοφλημένη, όμως οι δηλώσεις του προέδρου της Fed ήταν μακριά από τα επίμονα σενάρια του τελευταίου διαστήματος ότι πλησιάζει άμεσα η νομισματική χαλάρωση. Απ’ όλα τα συμφραζόμενα όσων εξέπεμψε ο πρόεδρος της Fed, φαίνεται πως ο δρόμος για την αλλαγή πολιτικής και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι μακρύς και σε καμιά περίπτωση δεν άφησε να εννοηθεί ότι είναι ορατός – σε αυτή τη φάση, ούτε προσδιόρισε χρονικό ορίζοντα.
Το επόμενο διάστημα μένει να απαντηθεί αν οι αγορές – που πάντα προηγούνται – γνωρίζουν τα μελλούμενα και το πότε θα σταματήσει το κρεσέντο των αυξήσεων των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, για τα επόμενα χρόνια το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κινηθεί μακριά από τη… νιρβάνα των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων που κυριάρχησε την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, για αρκετά χρόνια, δεν πρόκειται να επανέλθουμε σε αυτές τις πολιτικές, κάτι που για αρκετούς κρίνεται και πιο υγιές αλλά και πιο κοντά σε ό,τι μπορεί να οριστεί ως… κανονικότητα στις αγορές. Γιατί οι πολιτικές μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων, δημιούργησαν μια στρεβλή στην ουσία κατάσταση.
Οι πολιτικές μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων, κάθε άλλο παρά κανονικότητα ήταν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «τερατογενέσεις» στις αγορές, στις μετοχές, στις αποτιμήσεις, εν μέσω χαοτικής υπερμόχλευσης και υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίων στην επενδυτική βιομηχανία, προσδίδοντάς της δύναμη και οντότητα που ουδέποτε είχε στην ανθρώπινη οικονομική και επενδυτική ιστορία.
Συνάμα, η αύξηση των επιτοκίων επαναφέρει τον τραπεζικό κλάδο – διεθνώς – ως πρωταγωνιστή του συστήματος και αυτό επίσης δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Ράλι στο Χ.Α., κέρδη 2,13% το πενθήμερο
Ειδικά στο ακραία τραπεζοκεντρικό ελληνικό χρηματιστήριο, η «επιστροφή» του τραπεζικού κλάδου μπορεί να σημάνει πολλά, όπως και την ουσιαστική αλλαγή επιπέδου, με την υπέρβαση – μελλοντικά των 1.000 ή 1.200 μονάδων. Άλλωστε, ο λόγος που καθ’ όλη την προηγούμενη 12ετία το Χ.Α. παρέμεινε εγκλωβισμένο αυστηρά κάτω από τις 1.000 μονάδες, ενώ γινόταν πάρτι διεθνώς, ήταν αποκλειστικά η χρεοκοπία του τραπεζικού κλάδου.
Και αυτό διότι πάρα πολλά blue chips εδώ και χρόνια διαπραγματεύονται με Γενικό Δείκτη στις 5.300 μονάδες και στα επίπεδα που είχε το 2007, ενώ επίσης πολλές μετοχές κινούνται σε ιστορικά υψηλά! Και όμως, ο Γ.Δ. παραμένει κάτω και από τις 900 μονάδες, πιστοποιώντας ότι έχει αλλάξει εντελώς το «μωσαϊκό» διαμόρφωσης τόσο του δείκτη, όσο και του momentum της αγοράς πλέον.
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. του Χ.Α. έκλεισε στις 879,10 μονάδες με άνοδο 2,01% που ήταν και το υψηλό ημέρα, ενώ ράλι 2,54% κατέγραψε ο Large Cap, με τις τράπεζες να συνεχίζουν με νέα άνοδο 3,45%. Ο Γ.Δ. κινείται ήδη σε υψηλά δύο και πλέον μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έπιασε τις 616,13 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Ιουνίου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό 5μήνου.
Συνάμα, είναι ενθαρρυντικό ότι οι συναλλαγές ανήλθαν στα 73,86 εκατ. ευρώ, πολύ πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσοι όροι των τελευταίων εβδομάδων, κάτι που πιστοποιεί ότι υπήρξαν εισροές. Ο ΟΤΕ διακίνησε 10,15 εκατ. ευρώ, η Εθνική έκανε 9,67 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 9,31 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 8,13 εκατ. ευρώ.
Όλες οι μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν σε θετικό έδαφος, κάτι όχι συνηθισμένο για το τρέχον προφίλ της αγοράς, ενώ ξεχώρισαν οι Jumbo (+6,61%), Alpha Bank, Πειραιώς, Lamda Development, Viohalco, Quest Συμμετοχών, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.α.