Προεξοφλημένη η 75άρα αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τις αγορές όμως φαίνεται να “πλήγωσε” ο Τζέι Πάουελ ο οποίος ανέβασε το ταβάνι για τον στόχο, αν και αντισταθμίστηκε μερικώς από την προοπτική ηπιότερου ρυθμού, αλλά από το 2023.
- Διαχειρίσιμοι οι κλυδωνισμοί στις αγορές από την 75άρα της Fed
- Προεξοφλημένο το νέο «χτύπημα» της Fed από τις αγορές
- Ψύχραιμη – γενικά η συμπεριφορά των αγορών στη νέα αύξηση επιτοκίων
- Ήπια πτώση στην Ευρώπη,
- Τη μεγαλύτερη διόρθωση έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο
Διαχειρίσιμη και κατά τα φαινόμενα προεξοφλημένη ήταν από τις αγορές η νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve κατά 75 μονάδες βάσης που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, όπως δείχνει η έως τώρα συμπεριφορά τόσο των αμερικανικών, όσο και των ευρωπαϊκών δεικτών.
Εκεί που εστίασαν πρωτίστως οι αγορές οι οποίες – επαναλαμβάνουμε – προεξοφλούν τις εξελίξεις έξι ή οκτώ μήνες μπροστά, είναι στο τι θα κάνει μετά τη χθεσινή αύξηση η Fed, αν δηλαδή έρχεται κορεσμός και κορύφωση στην πολιτική αυξήσεων επιτοκίων, ή αν η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί.
Από τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο δρόμος για την αλλαγή πολιτικής και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι μακρύς και σε καμιά περίπτωση δεν υπονόησε ότι είναι ορατός – σε αυτή τη φάση, ούτε προσδιόρισε χρονικό ορίζοντα.
Με αυτό ως δεδομένο, η συμπεριφορά των αγορών κρίνεται ψύχραιμη γενικά, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ράλι του Σεπτεμβρίου, αλλά και το «φόρτωμα» κερδών που υπάρχει, άρα και η εύλογη διάθεση κατοχύρωσης και διόρθωσης.
Το επόμενο διάστημα μένει να απαντηθεί αν οι αγορές – που πάντα προηγούνται – γνωρίζουν τα μελλούμενα και το πότε θα σταματήσει το κρεσέντο των αυξήσεων των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, για τα επόμενα χρόνια το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κινηθεί μακριά από τη… νιρβάνα των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων που κυριάρχησε την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, για αρκετά χρόνια, δεν πρόκειται να επανέλθουμε σε αυτές τις πολιτικές, κάτι που για αρκετούς κρίνεται και πιο υγιές αλλά και πιο κοντά σε ό,τι μπορεί να οριστεί ως… κανονικότητα στις αγορές. Γιατί οι πολιτικές μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων, δημιούργησαν μια στρεβλή στην ουσία κατάσταση.
Η εικόνα των διεθνών δεικτών την Πέμπτη
Την Πέμπτη λοιπόν οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν απολύτως ψύχραιμη εικόνα, με τον FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει ανοδικά και στο +0,62%, ο DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,95% στις 12.130,19 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 0,54% στις 6.243,28 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,43%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 είχε πτώση 1,25%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε πτώση 0,93% με κλείσιμο στις 409,55 μονάδες.
Στη Wall Street, μετά τις αυξημένες πιέσεις της Τετάρτης, την Πέμπτη έως τις 20:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος η εικόνα είναι ήπια αρνητική, πλην του Nasdaq που υποχωρεί κατά 1,06%.
Κράτησε τις 860 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε την πιο μεγάλη διόρθωση από τις 23 Σεπτεμβρίου, ήτοι 40 ημέρες πίσω, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 1,40% και να κλείνει στις 861,76 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το χαμηλό των 857,90 μονάδων (-1,85%). Πάντως, είναι θετικό ότι κρατήθηκε η περιοχή των 860 μονάδων.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,22 εκατ. ευρώ με τα 14,75 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, ενώ στο χώρο του Large Cap μόνο οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τιτάν έκλεισαν θετικά.