Κινήσεις που φαίνεται να σηματοδοτούν αλλαγή πλαισίου καταγράφονται στα ελληνοτουρκικά, καθώς μετά τις τοποθετήσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Χουλουσί Ακάρ μιλά για διάλογο.
Αλλάζει και πάλι στάση απέναντι στην Ελλάδα ο Tούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δηλώνει ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές είναι καλοδεχούμενοι για νέες συζητήσεις.
“Έχουμε προβλήματα στην Ελλάδα. Εμείς λέμε ότι ως δύο γείτονες, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να καθίσουμε με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους να μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και να λύσουμε αυτό το θέμα” τόνισε ο Ακάρ.
“Εργαζόμαστε για μεθόδους οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπάρχουν συμβουλευτικές συναντήσεις και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρό μας γίνεται εργασία σχετικά με το μηχανισμό «αποσυμπίεσης» για αποφυγή κάποιας σύγκρουσης. Η Ελλάδα εγκατέλειψε τις συνομιλίες, είναι ξεκάθαρο” πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ ακολουθούν αυτές των Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι άνοιξαν παράθυρο διαλόγου και μάλιστα πολυεπίπεδου. Χρονικά, πάντως, η προσπάθεια αλλαγής κλίματος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ξεκίνησε λίγο πριν τη Σύνοδο για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ζήτησε μάλιστα να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών για να συζητηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς όπως είπε, υπάρχουν βαθιά ζητήματα.
“Περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια την τέταρτη συνάντηση που θα γίνει στην Άγκυρα. Κάποιοι φίλοι μας, κάποιοι από τους συμμάχους μας, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, λένε να είμαστε υπέρ του διαλόγου, να ενθαρρύνουμε τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Μην το λέτε σε μας αυτό. Εάν οι συνομιλητές μας μας πουν ότι ερχόμαστε αύριο, είναι καλοδεχούμενοι”
τόνισε ο Ακάρ.
“Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με το διάλογο γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, γιατί έχουμε δίκιο. Είμαστε δυνατοί για αυτό είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε” κατέληξε.