Νέες διαστάσεις αναμένεται να προσλάβει το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς η έρευνα της ελληνικής Βουλής δεν ικανοποίησε τα θύματα, με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να ετοιμάζει πλέον προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ το ζήτημα ανακινεί η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA.
Ένα βήμα πριν τη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ.
Συνολικά, η αντιπολίτευση έχει καταστήσει σαφή εξ αρχής την πρόθεσή της να διεθνοποιήσει το ζήτημα, με παρεμβάσεις στα ευρωπαϊκά φόρα. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση επιχείρησε να το αποσιωπήσει μέσω της προληπτικής απομάκρυνσης των παραγόντων, του ελέγχου της επικαιρότητας και της ταχείας και άκαρπης εξεταστικής επιτροπής.
Το πολιτικό ρίσκο που γεννά μια τέτοια υπόθεση σε μια εκ των πραγμάτων προεκλογική περίοδο είναι μεγάλο. Γι αυτό και στο προσκήνιο επανέρχονται σενάρια ήπιου εκλογικού αιφνιδιασμού, ήτοι την προκήρυξη εκλογών στις αρχές αντί για τα μέσα του 2023. Τέτοιες εισηγήσεις υπάρχουν στο Μαξίμου, ενώ συζητώνται και στα επιτελεία της αντιπολίτευσης. Γι αυτό άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πλέον να αναδεικνύει θέματα που θα μπορούσαν να “κρατηθούν”.
Πολιτικά, για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, η απομάκρυνση από το χρόνο που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Παράλληλα, όμως η επίδραση του χρόνου και της αλλαγής ατζέντας δεν μπορεί να αλλάξει την εικόνα, αλλά να περιορίσει τον αντίκτυπο. Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι επιχειρεί να παίξει το long game χρησιμοποιώντας την υπόθεση για να περιορίσει την επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη και διεθνώς και να τον οδηγήσει σε απομόνωση, στοχεύοντας να υπάρξουν αντιδράσεις στο κόμμα, οι οποίες θα υπονομεύσουν την ενότητα στο δρόμο για τις κάλπες.
H επιτροπή PEGA στην Αθήνα
Δύσκολη ήταν για τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης η συνάντηση με την Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς αν και επικεφαλής είναι του ΕΛΚ, σε αυτή συμμετέχουν αναλογικά όλες οι πολιτικές ομάδες και έτσι, τα καυτά θέματα τέθηκαν, όπως αναφέρεται άλλωστε σε σχετική ανάρτηση.
Για τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, σε επίπεδο χειρισμού η κατάσταση δεν ήταν δύσκολη, καθώς επικαλέστηκε το απόρρητο, το οποίο είναι αρκετά ευκολότερο έναντι αλλοδαπών παραγόντων, ανεξαρτήτως ιδιότητας. Πολιτικά, όμως, η κυβέρνηση -δια μέσω του κ. Γεραπετρίτη- επιβεβαίωσε ότι φοβάται το ζήτημα…
Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η επιτροπή PEGA με αναρτήσεις της στο Twitter, οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήσεις προς τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και τους λόγους πίσω από αυτή. Παράλληλα, ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο διαγράφηκαν τα δεδομένα και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακαλύψει από πού προέρχεται το παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware (βλέπε Predator) που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.
Την γραμμή είχε σκιαγραφήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας πως ό,τι μπορούσε να ειπωθεί στον δημόσιο διάλογο έχει ειπωθεί.
Τα μέλη της επιτροπής PEGA και ο Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησαν επίσης:
- Τη διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ δημόσιων αρχών και ιδιωτικών εταιρειών
- Την ελευθερία του Τύπου και τις αγωγές SLAPP
- Τον ρόλος της κρατικής διαφήμισης ως πηγή χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης
- Τα σχέδια μεταρρύθμισης των ελληνικών νόμων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης τους επόμενους μήνες
Με τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν και κατέθεσαν υπομνήματα και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ για να «συζητήσουν για την ελληνική εξεταστική επιτροπή, η οποία οι βουλευτές θεώρησαν ότι δεν είχε αποκαλύψει όλα τα γεγονότα ή δεν είχε ακούσει από όλους τους βασικούς μάρτυρες» όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση της PEGA.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο “πρωταγωνιστής” Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε υπόμνημα, κίνηση που αποτελεί ένδειξη της θεσμικής και νομικής γραμμής που σκοπεύει να ακολουθήσει.