Ήπια πτωτικά και με το βλέμμα στις αποφάσεις της Fed κινούνται σήμερα Τετάρτη οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, χωρίς όμως να υπάρχει ξεκάθαρο στίγμα για το momentum που διαμορφώνεται, ενώ καταγράφηκε μείωση σε όγκους και τζίρους, απόρροια της στάσης αναμονής των ισχυρών.
- Ανοδικά ο Γ.Δ. του Χ.Α. αλλά μεικτή η εικόνα των μετοχών σε όλο το ταμπλό
- Μειωμένος ο τζίρος, κατήλθε κάτω από τα 45 εκατ. ευρώ
- Κρατάει την περιοχή των 870 μονάδων ο Γενικός Δείκτης
Μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης είναι προεφοφλημένη από τις αγορές, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε όσα θα πει το απόγευμα ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, για το ποια θα είναι η προσφιλέστερη πολιτική τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, μετά τη σημερινή κίνηση, η Fed θα προτιμήσει μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά θα αποφύγει την όποια συζήτηση και κυρίως δε θα «δεσμευτεί» για μεταστροφή της πολιτικής της.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας θα προϊδεάσει για χαμηλότερο ρυθμό επιτοκιακών αυξήσεων, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας.
Τα points της Goldman Sachs
«Η προσοχή των αγορών θα είναι στραμμένη στο τι θα ακολουθήσει μετά την αύξηση της Τετάρτης και εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος της Fed θα προϊδεάσει ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα επιβραδύνει τον ρυθμό στις 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις μας βλέπουν 75μβ τον Νοέμβριο, 50μβ τον Δεκέμβριο, 25μβ τον Φεβρουάριο και 25μβ τον Μάρτιο και προβλέπουμε ότι το παρεμβατικό της επιτόκιο θα κορυφωθεί στο 4,75% με 5,0%» αναφέρουν οι αναλυτές.
- Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την πρόβλεψη της Fed πως ο πληθωρισμός θα αποδειχτεί επίμονος, που σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε ανοδική τροχιά για να σταματήσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές από το να παγιωθούν.
- Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η άνοδος των μισθών σημαίνει ότι η Fed θα χρειαστεί να διατηρήσει την πολιτική νομισματικής σύσφιξης για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω.
- Ο τρίτος λόγος είναι ότι με μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Μάρτιο, η Fed θα είναι σε καλύτερη θέση για μια μελλοντική μεταστροφή. Ένα pivot, δηλαδή αλλαγή πλεύσης προς χαμηλότερα επιτόκια, θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τη χρηματιστηριακή αγορά, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Goldman.
Επιβεβαίωσε 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Μετά τη χθεσινή μίνη διόρθωση – αποφόρτιση, στη δεύτερη συνεδρίαση του Νοεμβρίου το Χ.Α. επανήλθε στα θετικά πρόσημα, με όλους τους κυρίαρχους δείκτες να κλείνουν ανοδικά και πλησίον των υψηλών ημέρας, όμως ο τζίρος συρρικνώθηκε περαιτέρω, στοιχείο που δείχνει στάση αναμονής.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 874,04 μονάδες με άνοδο 0,67%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.122,18 μονάδες με άνοδο 0,75%, ο Mid Cap στις 1.324,75 μονάδες με άνοδο 0,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 605,59 μονάδες με άνοδο 0,78%. Μια παρατήρηση των αποδόσεων των δεικτών λοιπόν, δείχνει μια σπάνια ομοιομορφία κερδών καθώς και οι τέσσερις δείκτες ενισχύθηκαν από 0,67% έως 0,78%.
Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη στα 44,49 εκατ. ευρώ, πολύ μακριά από τα 75 εκατ. ευρώ που είναι ο μέσος τζίρος του προηγούμενου 10μήνου 2022. Παρά την άνοδο του Γ.Δ., το ταμπλό ήταν μοιρασμένο, κάτι που δείχνει ότι βρήκαν και πωλήσεις σε αρκετούς τίτλους. Πιο συγκεκριμένα, 46 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που κινήθηκαν χαμηλότερα.
Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος – Θετική η μεγάλη εικόνα στο έτος
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται να είναι το κλειδί για την προσπάθεια υπέρβασης του ελληνικού χρηματιστηρίου, μιας και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε εξελίξεις σύντομα. Έως τότε, η αγορά θα ταλαντώνεται ανάμεσα στα δύο επίπεδα των 800 και 900 μονάδων και μόνο μία κατοχύρωση (των 900 μονάδων) θα μας πιστοποιήσει ότι κάτι έρχεται, οπότε μπορούμε να τη λάβουμε σαν τεχνικό δεδομένο.
Η εικόνα κατά τα άλλα είναι γενικά θετική, μιας και η χρονιά φαίνεται να κλείνει αναίμακτα σε σχέση με τις ζημιές που μοίρασε απλόχερα παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα συνεχίζουν και είναι καλά, οι μερισματικές αποδόσεις καλά κρατούν, ενώ βλέπουμε deals ανά περιόδους που είχαμε ξεχάσει τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε.
Οι εταιρεες δεν είναι υπερτιμημένες, αλλά σαφώς φθηνότερες ακόμα και αν συγκριθούν με αναδυόμενες αγορές.
Από την άλλη το 2022 κλείνει με σημαντική ανάπτυξη σε σχέση πάντα με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι περισσότερες των εκτιμήσεων κάνουν λόγο για σημαντική ανάπτυξη και το 2023. Το θέμα είναι ότι το ποτήρι δύσκολα κάποιος μπορεί να το δει μισοάδειο και σίγουρα πιο εύκολα μισογεμάτο. Άλλωστε αν όλοι είχαμε τις ίδιες απόψεις η αγορά θα παρέμενε σταθερή…