Υγιές χαρακτηρίζεται το τρίτο τρίμηνο για την αγορά χρυσού διεθνώς, καθώς το ισχυρότερο αγοραστικό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές και τις κεντρικές τράπεζες συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάκαμψη της ζήτησης σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα προ-Covid επίπεδα.
Η ζήτηση χρυσού (χωρίς εξωχρηματιστηριακά) το τρίτο τρίμηνο ήταν 28% υψηλότερη σε ετήσια βάση στους 1.181 τόνους. Η ζήτηση από στις αρχές του έτους αυξήθηκε 18% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ειδικότερα, για ΄την κοσμηματοποΐα αγοράστηκαν 523 τόνοι, επίπεδο που συνιστά αύξηση 10% σε ετήσια βάση παρά το επιδεινούμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Η ζήτηση από τις αρχές του έτους είναι ελαφρώς σταθερότερη (+2%) στους 1.454 τόνους.
Η επενδυτική ζήτηση (χωρίς εξωχρηματιστηριακά) για το τρίτο τρίμηνο ήταν 47% χαμηλότερη, σε ετήσια βάση, στους 124 τόνους, αντανακλώντας το αδύναμο κλίμα μεταξύ ορισμένων τμημάτων των επενδυτών.
Από την άλλη πλευρά, η κατά 36% αύξηση στις επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα (σε 351 τόνους), δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τους 227 τόνους εκροών από ETF.
Η ζήτηση εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών συρρικνώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αντανακλώντας το αδύναμο επενδυτικό κλίμα στα ETF και στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης.
Οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να συσσωρεύουν χρυσό, με τις αγορές να υπολογίζονται σε τριμηνιαίο ρεκόρ σχεδόν 400 τόνων.
Η ζήτηση χρυσού μειώθηκε 8% ετησίως στην τεχνολογία κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης για ηλεκτρονικά είδη λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.
Οριακή αύξηση της προσφοράς
Η συνολική προσφορά χρυσού αυξήθηκε οριακά (+1% σε ετήσια βάση) στους 1.215 τόνους. Πρόκειται όμως για το έκτο σερί τρίμηνο αύξησης της παραγωγής ορυχείων, σε ετήσια βάση, που αντισταθμίστηκε, όμως, εν μέρει από τα χαμηλότερα επίπεδα ανακύκλωσης.
Highligths
- Η τιμή χρυσού LBMA PM (US$/oz) υποχώρησε κατά 8% κατά το τρίτο τρίμηνο. Η πτώση ήταν σε μεγάλο βαθμό απάντηση στην ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο,
- η μέση τιμή του χρυσού το τρίτο τρίμηνο ήταν μόλις 3% χαμηλότερη σε ετήσια βάση, ευθυγραμμιζόμενη περισσότερο με τη σχετική απόδοση της ζήτησης (συμπεριλαμβανομένης της OTC) και της προσφοράς κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
- Η επενδυτική ζήτηση διέφερε από διαφορετικές προτεραιότητες. Οι μικροεπενδυτές αγόρασαν χρυσό ως αποθήκη αξίας εν μέσω αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού,
ενώ οι επενδυτές του ETF μείωσαν τις συμμετοχές τους ενόψει των αυξανόμενων παγκόσμιων επιτοκίων. - Η Ινδία δημιούργησε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανάκαμψης στα κοσμήματα. Οι καταναλωτές των πόλεων ήταν η κινητήρια δύναμη της ινδικής ζήτησης το τρίτο τρίμηνο, που ενθαρρύνθηκε από την επιστροφή στα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας πριν από τον COVID.
Οι καταναλωτές της υπαίθρου ήταν πιο προσεκτικοί καθώς ο πληθωρισμός τους ξεπέρασε εκείνον των ομολόγων τους στην πόλη. - Η κινεζική ζήτηση λιανικής ενισχύθηκε καθώς οι περιορισμοί του lockdown χαλάρωσαν. Οι καταναλωτές κοσμημάτων επωφελήθηκαν από την υποχώρηση της τιμής του χρυσού καθώς οι περιορισμοί του lockdown χαλάρωσαν σε βασικές πόλεις. Και οι μικροεπενδυτές ενθαρρύνθηκαν από τη χρήση του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω υποτίμησης του τοπικού νομίσματος και πτώσης των τιμών των τοπικών μετοχών.