Στοιχεία που εγείρουν ανησυχίες και ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων και των αναβαθμισμένων εμβολίων αναδεικνύει έρευνα από τα πανεπιστήμια της Κολούμπια και του Μίσιγκαν.
Τα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια από τη Moderna Inc. και την Pfizer Inc. απέτυχαν να αυξήσουν τα επίπεδα προστατευτικών πρωτεϊνών που ονομάζονται εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των κυρίαρχων στελεχών omicron περισσότερες από τέσσερις δόσεις του αρχικού εμβολίου Covid, σύμφωνα με μια πρώιμη ανεξάρτητη μελέτη σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συνέκριναν τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε δείγματα αίματος από 21 άτομα που έλαβαν τέταρτη δόση των δισθενών ενισχυτών Moderna ή Pfizer-BioNTech SE έναντι των επιπέδων αντισωμάτων σε 19 άτομα που έκαναν τέσσερις δόσεις από τα αρχικά εμβόλια.
Τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά από μια τέταρτη δόση, εκείνοι οι άνθρωποι που έλαβαν ενισχυτικές δόσεις από τα νέα αναβαθμισμένα εμβόλια, που θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές BA.4 και BA.5 «είχαν παρόμοιους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων με εκείνους που έλαβαν ένα τέταρτο μονοσθενές εμβόλιο mRNA», καταλήγουν οι συγγραφείς σε ένα χειρόγραφο που δημοσιεύτηκε στον διακομιστή προεκτύπωσης bioRxiv.org.
Αυτό ισχύει για τα αντισώματα που προστατεύουν από τα BA.4, BA.5 και παλαιότερες παραλλαγές, όπως το αρχικό στέλεχος omicron, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι αποκαλύψεις αυτές, πάντως, δεν φαίνεται να επηρέασαν το κλίμα στην αγορά, καθώς δεν θεωρείται ότι δημιουργούν επιπλέον κίνδυνο για τις εταιρίες. Έτσι, οι μετοχές της Moderna σημείωσαν άνοδο 2,7% στα 136,57 δολάρια στο κλείσιμο στη Νέα Υόρκη, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε η Pfizer.
Τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι η λήψη μιας δισθενούς δόσης δεν έχει κανένα όφελος και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε πολύ μεγαλύτερες μελέτες.
Ωστόσο, εγείρουν το ερώτημα εάν ήταν απαραίτητη η μετάβαση σε μια νέα έκδοση του εμβολίου.
Τα αποτελέσματα επίσης έρχονται σε έντονη αντίθεση με ένα δελτίο τύπου της 13ης Οκτωβρίου από την Pfizer και τη BioNTech που διαφημίζει «θετικά πρώιμα δεδομένα» από μια κλινική δοκιμή που υποδηλώνει ότι το δισθενές εμβόλιο της «αναμένεται να παρέχει καλύτερη προστασία.
Η δήλωση βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από άτομα τις πρώτες επτά ημέρες μετά τον εμβολιασμό και η εταιρεία δεν έχει ακόμη δώσει λεπτομέρειες.