Για έναν από τους καλύτερους μήνες του 2022 και έναν από τους καλύτερους των τελευταίων ετών οδεύουν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, καθώς ο Οκτώβριος ήρθε να διαψεύσει με εκκωφαντικό τρόπο όλα τα σενάρια καταστροφής και τις αναλύσεις πανικού που έως τα τέλη Σεπτεμβρίου δημοσίευαν μικροί, μεγάλοι και μεσαίοι επενδυτικοί οίκοι αλλά και αναλυτές ολκής.
- Ο Οκτώβριος των αγορών που «έκαψε» τους short
- Με κέρδη 16% οι τράπεζες το μήνα και ενώ απομένει μια συνεδρίαση
- Προεξοφλημένες όλες οι νέες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών
- Ξυπνά σταδιακά και ο μεσαίος χώρος του Χ.Α. – Κίνηση και σε small caps
Τα χρηματιστήρια, δείχνοντας ότι έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα μετά τη μεγάλη πτώση του Σεπτεμβρίου αλλά και τις σημαντικές απώλειες του 9μήνου, το μήνα Οκτώβριο επέστρεψαν με αρκετά πειστικό τρόπο, αποκαθιστώντας ως νέα βαθμό την ψυχολογία αλλά και τις αποτιμήσεις. Βεβαίως, οι απώλειες παραμένουν σε επίπεδο έτους, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ότι οι αγορές προέρχονται από μακροχρόνιο bull market, οπότε είναι «φορτωμένες».
Πρόκειται για ακόμη μια εμφατική πιστοποίηση ότι οι αγορές δεν πράττουν αυτό που αναμένουν οι πολλοί, δεν εκπληρώνουν το… εύκολο και το βατό, ούτε «δικαιώνουν» πρακτικές και λογικές που κινούνται σε… λογιστικές και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις.
Οι αγορές αποτελούν έναν ζωντανό οργανισμό που μέσα του περιέχει όλες τις ιδιότητες που διέπουν τις ανθρώπινες κοινωνίες, όπως την απληστία, την πίστη, τον ενθουσιασμό, την απογοήτευση, την ψυχολογία, την εξωστρέφεια, τις φαντασιώσεις και τις επιθυμίες. Οι αγορές είναι το άθροισμα μιας σειράς παραγόντων που δεν ζυγίζονται συμβατικά, ούτε μετρώνται με όρους λογιστικούς και μαθηματικούς τύπους.
Τα χρηματιστήρια, δείχνοντας ότι έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα μετά τη μεγάλη πτώση του Σεπτεμβρίου αλλά και τις σημαντικές απώλειες του 9μήνου, το μήνα Οκτώβριο επέστρεψαν με αρκετά πειστικό τρόπο
Τα χρηματιστήρια έχουν δικούς τους νόμους και τους δικούς τους κανόνες, και «βλέπουν» μπροστά έξι ή οκτώ μήνες τα μελλούμενα, οπότε και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δούμε τι προεξοφλούν, η αν η τωρινή κίνηση είναι απλώς μια ανοδική διόρθωση που προήλθε από εύλογες τοποθετήσεις σε υποτιμημένες – κατά κοινή ομολογία – αξίες.
Θα πρέπει να δούμε στο προσεχές μέλλον λοιπόν αν αυτή η κίνηση των αγορών αποτελεί ένα κλασικό ραλάκι – σκαλί στην περαιτέρω διαδικασία του deal market, ή αν σημαίνει κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό. Προς το παρόν λαμβάνεται ως μια ανοδική διόρθωση στην πρότερη μεγάλη πίεση, μια αντίδραση που ξεκίνησε ως τεχνική αντίδραση, αλλά «πάτησε» πάνω στα εταιρικά μεγέθη 9μήνου μεγάλων ομίλων της Wall Street που ήρθαν να αλλάξουν την ατζέντα και τον εθισμό των αγορών στα μονοδιάστατα προστάγματα της αύξησης επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν κορυφαίες εταιρείες της Wall Street είναι καλά και σαφώς καλύτερα απ’ ότι ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς περισσότερες από το 50% των εταιρειών έχουν δημοσιεύσει μεγέθη εννεαμήνου καλύτερα των προσδοκιών. Αυτό, έφερε στην επιφάνεια ένα «κενό» στις αποτιμήσεις, οι οποίες μετά την πτώση του προηγούμενου 9μήνου και ειδικά του Σεπτεμβρίου, είχαν πιεστεί υπέρ το δέον, με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων να φέρνουν τάσεις εξορθολογισμού και ανοδικής διόρθωσης.
Παράλληλα, δεδομένου ότι οι αγορές προεξοφλούν καταστάσεις και μελλούμενα που θα γίνουν σε έξι ή οκτώ μήνες, δεν αποκλείεται η κίνηση των διεθνών δεικτών να «πατάει» και στην ενδεχόμενη προεξόφληση ότι μάλλον αποφεύγονται οι δραματικές… εκτροπές στα θέματα ενέργειας, απομακρύνονται τα σενάρια κοινωνικών αναταραχών, καθώς πιθανότατα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.
Την Πέμπτη οι ευρωπαϊκοί δείκτες έδειξαν ότι είχαν προεξοφλήσει στο ακέραιο την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κλείνοντας με μεικτά πρόσημα και χωρίς μεγάλες αναταράξεις. Παράλληλα, στη Wall Street η εικόνα είναι μεικτή με τον Dow Jones να κερδίζει 380 μονάδες με νέο ράλι και κίνηση πάνω και από τις 32.200 μονάδες μετά από καιρό, ο S&P 500 παλεύει για το πρόσημο, ενώ ο Nasdaq κινείται διορθωτικά.
Τέταρτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα στο Χ.Α.
Μέσα σε ένα άκρως υποστηρικτικό διεθνές τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο αν και διόρθωσε ανεπαίσθητα στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, εντούτοις έβγαλε την εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων με άνοδο. Ο Γ.Δ. κέρδισε το 4ήμερο σε ποσοστό 0,67%, κρατώντας την Παρασκευή το όριο των 860 μονάδων και όλα τα τεχνικά κεκτημένα.
Ο FTSE 25 ενισχύθηκε σε εβδομαδιαίο επίπεδο σε ποσοστό 0,91%, ο Mid Cap έκλεισε στο +0,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,99%. Την Πέμπτη ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να διορθώνει έως 1,04% στις 586,22 μονάδες, όμως τελικώς έκλεισε στα υψηλά ημέρας και στις 595,57 μονάδες με άνοδο 0,54%, επίπεδα που είχε να δει από τις 22 Αυγούστου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό δύο και πλέον μηνών.
Σε επίπεδο μήνα και ενώ απομένει μια συνεδρίαση για την ολοκλήρωσή του, καθώς η Παρασκευή είναι αργία λόγω της Εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 8,56%, o FTSE 25 είναι στο +9,59%, ο Mid Cap κερδίζει 4,98%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με έμφαση έχοντας κέρδη 15,97%.
Αρνητικός καταλύτης πάντως που στερεί μεγαλύτερο βάθος και περισσότερη ποιότητα στην όλη κίνηση είναι η αξία συναλλαγών που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν επιτρέπει μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο τζίρος μειώθηκε περαιτέρω καθώς κατήλθε στα 41,38 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 4ημέρου διαμορφώθηκε στα 52,2 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap σημαντική διόρθωση άνω του 2% είχαν μετοχές όπως Coca Cola HBC (-2,60%), Ελλάκτωρ (-2,82%) και Motor Oil (-2,71%), ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, κέρδη 3,62% είχε ο ΟΛΠ με φόντο τα εξαιρετικά αποτελέσματα, στο +1,33% η ΔΕΗ, ενώ ήπια άνοδο είχαν οι ΟΤΕ, Aegean Airlines, Eurobank, Quest Συμμετοχών, Lamda Development κ.α.
Στον Mid Cap κέρδη άνω του 3% είχε η AVAX, στο +2,26% η Κρι Κρι, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Autohellas, Intrakat και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς 56 μετοχές είχαν άνοοδο και 46 πτώση.