Σε αδιέξοδο παραμένουν οι συζητήσεις στην ΕΕ για τα καυτά ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με την πρόταση της Κομισιόν να μη βρίσκει ακόμα επαρκείς υποστηρικτές, όπως διαπιστώθηκε στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μια γενική συζήτηση για να προσδιοριστούν τα βασικά στοιχεία της πρότασης της Κομισιόν για το φυσικό αέριο ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης, όπως ανακοίνωσε ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας J. Sikela.
Οι υπουργοί συμφώνησαν να εστιάσουν στις κοινές προμήθειες αερίου και στήριξαν την δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου» για τις τιμές του αερίου που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των βίαιων μεταβολών στις τιμές.
Για το πλαφόν στο αέριο και το μηχανισμό που θα ελέγξει τις τιμές του TTF διαπιστώθηκαν εκ νέου σημαντικές αποστάσεις μεταξύ των υπουργών. Το στοιχείο κλειδί είναι πως θα προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι προμήθειες.
Παράλληλα, όπως είπε κάποιοι υπουργοί ζήτησαν μέτρα για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Δεδομένων των διαφωνιών θα υπάρξει νέα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών στις 24 Νοεμβρίου ώστε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα.
Όπως όλα δείχνουν ο σχεδιασμός θα προχωρήσει σε φάσεις και βήματα, με προαπαιτούμενα και δοκιμαστικές περιόδους, επιμηκύνοντας την εφαρμογή του σχεδίου σε ολόκληρο το 2023.
Auditor’s note: Το αδιέξοδο ήταν γνωστό
Το Crisis Montior έχει εγκαίρως επισημάνει τις ατελέσφορες συνομιλίες και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και τα δημοσιεύματα των ελληνικών mainstream media.Οι διαφορές στην διαμόρφωση ενιαίας ενεργειακής πολιτικής από την ΕΕ παραμένουν σημαντικές και οι διαιρέσεις πολλαπλές.
Τόσο αναφορικά με το πλαφόν στις τιμές, το οποίο παραπέμπεται στις καλένδες, όσο και για τις κοινές αγορές ενέργειας, οι προσεγγίσεις είαι πολύ διαφορετικές.
Στην πραγματικότητα, το μόνο σημείο σύγκλησης είναι η πίεση στους καταναλωτές για μείωσης της κατανάλωσης.
Μεγάλες διαφορές υπάρχουν και στον επαναπροσδιορισμό της στόχευσης της ενεργειακής πολιτικής, καθώς η Κομισιόν δεν αποδέχεται τα αιτήματα για αλλαγή και ελαστικοποίηση των στόχων για πράσινη ενέργεια και απεμπόληση των ορυκτών καυσίμων, ούτε τη λύση-γέφυρα για ελαστικοποίηση των επιλέξιμων ως στρατηγικών επενδύσεων στο επίπεδο των υποδομών, ώστε να ενταχθούν και τα ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο της στρατηγικής ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας.